Un tată și-a cățărat fetița de 6 ani pe unul dintre cele mai periculoase trasee din Bucegi după ce a văzut un film pe internet: ”I-a pus ham de la materiale de construcții”

Vineri, 27 August 2021, ora 18:42
4669 citiri
Un tată și-a cățărat fetița de 6 ani pe unul dintre cele mai periculoase trasee din Bucegi după ce a văzut un film pe internet: ”I-a pus ham de la materiale de construcții”
Fetița de șase ani, dusă de tatăl său pe traseu de alpinism, a fost conorâtă de brațe de salvatorii montani din Bușteni FOTO Salvamont

Gestul inconștient al unui bărbat din București care și-a dus fetiția de doar șase ani pe unul dintre cele mai dificile trasee din Bucegi, fără să cunoască absolut deloc drumul, i-a lăsat fără cuvinte pe salvamontiștii din Prahova.

Bărbatul le-a mărturisit salvatorilor că a urcat pe Colții Morarului după ce ”s-a documentat” urmărind un film pe internet despre traseul pe care avea să-l parcurgă împreună cu fiica lui.

Înainte de a porni în marea aventură, omul s-a oprit la un magazin de bricolaj de unde a cumpărat un ham și cordelină pe care o folosesc muncitorii care lucrează în construcții și-a echiapt copilul cu ele și a pornit la drum. Traseul abordat de bărbat, spun salvamontiștii, nu este unul turistic, fiind urcat de regulă de alpiniștii cu multă experiență.

Mai grav a fost că bucureșteanul a ignorant avertismentele meteorologilor care anunțau vreme severă în zona montană, deloc indicată pentru drumeții pe creastă. Abia spre seară, în jurul orelor 17.00, când și-a dat seama în ce bucluc se află, omul a catadicsit să sune la Salvamont și să ceară ajutorul.

”Norocul său a fost că s-a împotmolit într-o zonă de jnepeniș, altfel nu știu ce se putea întâmpla. Pe acolo nu umblă decât alpiniștii. Ce a vrut el să facă, nu știm. Se putea întâmpla să cadă el și să se lovească rău. Ce se întâmpla cu copilul acela singur pe munte”, se întreabă unul dintre salvamontiștii care au participat noaptea trecută la acțiunea de salvare a celor doi.

Zece ore a durat intervenția, iar copilul a avut nevoie să fie cărat pe brațe pentru că era epuizat și înfrigurat.

Acțiunea de salvare s-a finalizat în jurul orelor 3 dimineața. A durat atât de mult pentru că echipa Salvamont nu putea comunica cu bărbatul, în zona semnalul telefonic fiind foarte slab.

”Vorbeam greu, doar prin sms-uri care intrau când prindeam noi un pic de semnal. Omul nici nu știa să explice exact unde se afla, doar că ne-am dat noi seama cam pe unde s-ar fi putut împotmoli”, a explicat unul dintre salvamontiști.

Cei doi au fost aduși în Bușteni vineri dimineața. Tatăl fetei a încercat să găsească o cameră la una dintre pensiunile din zonă pentru că fetița avea nevoie de odihnă, după o asemenea aventură, însă nu a fost posibil. Salvamontiștii i-au cazat la sediul lor, iar fetița a dormit pe masă de tratament.

Este una dintre cele mai complicate intervenții pe munte din acest sezon, spun salvamontiștii din Bușteni, în primul rând pentru că la mijloc era viața unui copil de doar șase ani.

Mesajul postat pe Facebook de către Salvamont Bușteni este relevant în acest sens.

”Azinoapte un bărbat din București și-a pus copilul de numai 6 ani în pericol, pentru că a vazut un film pe internet despre un traseu nemarcat din Acele Morarului și a vrut să-l parcurgă. Și-a echipat fetița cu un ham și o cordelină cumpărată de la un supermarket cu materiale de construcții și a pornit la drum. Pentru ca nu cunoșteau deloc zona, s-au rătăcit și au rămas blocați între Râpa Adâncă și Vâlcelul Râpei Mici.

Salvamontistii din Bușteni și Prahova au plecat dupa ei la ora 17 și după mai bine de 10 ore au reușit să-i coboare cu bine de pe munte, timp în care, fetița a fost cărată pe brațe pentru ca era epuizată fizic”, au scris salvamontiștii pe Facebook.

Gică Hagi, pus la zid din cauza fiului Ianis: "Să-l lase să vorbească cu picioarele"
Gică Hagi, pus la zid din cauza fiului Ianis: "Să-l lase să vorbească cu picioarele"
Gică Hagi s-a erijat mereu într-un apărător al fiului său Ianis, chiar dacă acesta are probleme la echipele de club la care joacă în străinătate. Derek Ferguson, un fost internațional...
Cum a explicat Marius Lăcătuș, la aproape 60 de ani, decizia de a înfia un copil
Cum a explicat Marius Lăcătuș, la aproape 60 de ani, decizia de a înfia un copil
Marius și Mariana Lăcătuș au luat decizia de a înfia o fetiță, care astăzi este mândria părinților săi, după ce au încercat să aducă pe lume un copil. Invitat în cadrul unui...
#Salvamont Busteni, #Bucegi ceata turisti, #bucegi, #alpinism, #copil, #fetita , #Salvamont