La un pas de tragedie! Telecabina din Bucegi s-a defectat în mers. 20 de persoane salvate într-o operațiune a Salvamontului

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 11:44
23897 citiri
La un pas de tragedie! Telecabina din Bucegi s-a defectat în mers. 20 de persoane salvate într-o operațiune a Salvamontului
Telecabina din Bușteni s-a defectat în mers după ce un urs ar fi disclocat o stâncă din munte care s-a prăbușit peste cabluri FOTO Captura video

Salvamontiștii din Bușteni au intervenit de urgență pentru a salva aproximativ 20 de persoane aflate în telecabina din Bușteni, care s-a defectat pe traseu.

Cabina a rămas suspendată în dreptul celui de-al treilea stâlp, la o distanță de aproximativ 200 de metri, deasupra prăpastiei. Oamenii au fost coborâți în rapel, pe cabluri, cu ajutorul unei echipe a Salvamont Bușteni.

Incidentul s-a petrecut duminică, 12 septembrie, la prima cursă a telecabinei din Bușteni, care transportă de regulă angajați care lucrează la diferite puncte de lucru de pe traseul Bușteni-Babele-Peștera. Au fost aproximativ 20 de persoane în cabina care s-a oprit brusc, din cauza unei defecțiuni a cablului purtător.

Potrivit martorilor, accidentul s-a petrecut după ce o stâncă de mari dimensiuni ar fi fost dislocată din munte, cel mai probabil de un urs. În cădere, bolovanul ar fi lovit instalația de transport pe cablu, provocând o defecțiune serioasă, de care administratorii telecabinei nu au știut în timp util. Acesta a fost și motivul pentru care duminică au pus în funcțiune telecabina. Aceasta a mers normal până la punctul defecțiunii, unde s-a oprit brusc, într-o poziție ușor aplecată, au precizat martorii.

Cei 20 de angajați blocați în cabină au fost coborâți de urgență, în timp record de către alți muncitori de la societatea care administrează telecabina. În ajutorul lor au sărit și câțiva salvamontiști din Bușteni, care au ajutat la salvarea celor care nu au reușit să coboare singuri pe stâlp.

”Nici nu știu ce s-ar fi putut întâmpla dacă telecabina cădea de pe cablu. Vă dați seama că nu ne putem raporta la o distanță anume față de sol, acolo e abrupt, prăpastie. Se prăbușea cabina câteva sute de metri în prăpastie. Nu mai avea nimeni nicio șansă”, a declarat unul dintre martori.

Accidentul nu a fost anunțat oficial. Nici măcar Poliția Prahova nu a fost înștiințată, atâta vreme cât nu au fost victime.

Pe site-ul oficial al operatorului privat care administrează telecabina din Bușteni a fost postat un anunț prin care se precizează că în perioada 13.09.2021 – 17.09.2021, telecabina Bușteni-Babele va fi în revizie tehnică. Fără alte explicații.

Inaugurată în 1978, telecabina din Bușteni parcurge un traseu de peste 4 kilometri, pornind de la baza muntelui și ajunge până la cabana Babele, la o altitudine de 2290 de metri, în 13 minute. De aici, traseul continuă până la Peștera, în județul Dâmbovița.

Pe traseu sunt șase piloni (stâlpi care susțin cablurile purtătoare), iar la mijlocul drumului cabina merge în paralel cu peretele de stâncă.

Proiectantul telecabinei din Bușteni este CERETTI & TANFANI Milano, același care a construit și telecabina din Stresa, în nordul Italiei, care s-a prăbușit la finalul lunii mai a acestui an, tragedie soldată cu 14 morți.

Reprezentanții firmei care administrează telecabina din Bușteni nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere până la ora publicării acestei informații.

Citește și:
Pățania unor tineri din Cluj care au vrut să ajungă cu mașina pe cel mai înalt vârf din Apuseni, deși drumul era acoperit cu jumătate de metru de zăpadă FOTO
Pățania unor tineri din Cluj care au vrut să ajungă cu mașina pe cel mai înalt vârf din Apuseni, deși drumul era acoperit cu jumătate de metru de zăpadă FOTO
Un cuplu din Cluj a ținut neapărat să ajungă cu mașina pe Vârful Bihor, cel mai înalt din munții Apuseni. Când au ajuns la mijlocul drumului înzăpezit, tinerii și-au dat seama că nu...
Operațiune de salvare contratimp în Maramureș: O gravidă cu contracții, coborâtă de pe munte cu Mocănița
Operațiune de salvare contratimp în Maramureș: O gravidă cu contracții, coborâtă de pe munte cu Mocănița
Unei femei gravide i s-a făcut rău vineri, 2 decembrie, când se afla pe Valea Vaserului, în judeţul Maramureş. Aceasta avea contracţii şi se simțea rău, iar salvamontiştii au decis...