Salvamontul, taxi gratis pentru turiștii în teniși. Cum procedează Europa: turist german, taxat cu 8.000 de euro

Joi, 22 Iulie 2021, ora 22:45
16868 citiri
Salvamontul, taxi gratis pentru turiștii în teniși. Cum procedează Europa: turist german, taxat cu 8.000 de euro
Un turist german a trebuit să plătească mii de euro pentru intervenția elicopterului pe munte FOTO it.blastingnews.com

Salvamontiștii români au ajuns să fie chemați în ajutor pe numerele de urgență de către turiștii care nu mai sunt în stare să parcurgă un traseu montan, fie din cauza lipsei de experiență sau a lipsei echipamentului necesar. De cele mai multe ori însă, aceste situații nu reprezintă urgențe reale, susțin salvamontiștii.

Aceștia atrag atenția că în Europa, în astfel de cazuri cei care cheamă echipajele de salvare sunt puși la plata costurilor intervenției. La noi în țară însă, legislația nu permite o astfel de abordare, care ar descuraja acest tip de comportament iresponsabil.

Ce se intâmplă în Europa

Un turist german în vârstă de 56 de ani a fost recuperat de către o echipă de salvatori montani de pe Tofana di Mezzo, la o altitudine de peste 3400 m, un masiv montan din estul Dolomiților.

Pentru că ridicarea unui elicopter costă 92 de euro pe minut, turistul a fost nevoit să plătească 7500 de euro, potrivit it.blastingnews.com.

Excursionistul trebuie să suporte costul intervenției pentru că el a solicitat ajutorul echipei salvamont deși în afară de oboseală nu avea alte probleme de sănătate, deci nu era o urgență. În stațiunile montane din Europa aceasta este procedura în cazul intervențiilor echipelor salvamont. Dacă nu este cu adevărat risc de viață, chemarea abuzivă a salvatorilor se plătește.

Se procedează astfel tocmai pentru a descuraja abuzurile turiștilor care blochează echipele de intervenție pe munte și care nu mai pot interveni în timp util la accidentele montane unde chiar este nevoie de ajutor. Pe de altă parte, costurile uriașe în caz de solicitare de ajutor în mod nejustificat descurajează totodată comportamentul imprudent al turiștilor pe traseele montane.

Comportament iresponsabil ce pune în pericol urgențele reale

Articolul despre pățania turistului german în Dolomiți a fost distribuit pe pagina de Facebook a Salvamont România.

”În Italia. Turista obosită, suna la 112. Vine elicopterul și o recuperează, dar plătește 7500€ pentru intervenție, pentru că nu era rănită, ci "doar" și-a supraestimat forțele.

Salvamont Argeș, duminică noaptea, a trimis patru salvatori montani să recupereze patru turiști cu gleznuțele goale, obosiți și fără nicio idee de a merge pe munte. În acest timp, dacă se întâmpla un accident, colegii noștri ar fi fost indisponibili, în zonă fără semnal, iar apoi obosiți după o noapte petrecută cu cei patru în Moldoveanu, pentru a-i aduce înapoi teferi.

PS Atenție, asigurarea montană în Alpi acoperă numai accidentele, nu proasta planificare a turei...”, este mesajul care însoțește postarea.

Astfel de abuzuri nu sunt amendate în România

Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România, a explicat că nu de puține ori echipele de salvatori au fost solicitați de către turiști care nu au fost în stare să parcurgă un traseu montan din cauza lipsei de experiență și a echipamentului deși nu era era vorba despre vreo urgență.

”Noi nu putem să nu ne ducem. Dacă îi refuzăm și se întâmpla ceva cu ei la coborâre. Ce să facem, închidem ochii, tragem aer în piept și mergem după ei. În aproape toate statele europene unde există un sistem de asigurări medicale foarte bine pus la punct, astfel de intervenții se plătesc. Nu vă închipuiți că turistul din Italia a dat el banii din buzunar, a plătit asigurarea probabil”, a precizat Cornoiu.

Salvamontiștii din Prahova au atras atenția în repetate rânduri că pe timpul sezonului de schi mulți turiști solicită intervenția salvatorilor doar pentru a se plimba cu snowmobilul. Au fost cazuri în care turiști aflați pentru prima dată la munte au sunat la salvamont pentru a comanda o gondolă de opt persoane care să vină la o anumită adresă. Astfel de abuzuri nu sunt amendate în România.

”Noi suntem antrenați să salvăm oameni, nu să schimbăm legi, nu să facem ordine pe munte. Sunt alte instituții ale statului care au în atribuții asta”, a concluzionat Sabin Cornoiu.

Acesta a povestit că o echipă salvamont din Gorj a asistat la o scenă similară cu cea din Italia.

”Colegii mei erau pe munte, undeva în Elveția, și în fața lor un alpinist s-a prăbușit și a murit, iar coechipierul său a rămas atârnat în coardă. L-au salvat, au chemat echipa salvamont de acolo care a intervenit prompt cu elicopterul. Au luat doar turistul decedat, pe colegul său, care era dărmat psihic nu l-au lăsat să urce în elicopter pentru că nu era rănit. Dacă dorea să plece cu elicopterul, trebuia să plătească. L-au ajutat să coboare salvatorii din Gorj care au renunțat ei la ascensiune. Despre asta este vorba prin alte părți”, spune Sabin Cornoiu.

Salvamontiştii au devenit taximetrişti de lux

În iarna anului 2020, odată cu deschiderea sezonului de ski pe domeniul de la Sinaia, salvamontiştii au fost nevoiţi să care cu snowmobilul schiorii care refuză să respecte programul instalaţiilor pe cablu. Rămân în vârf de munte până seara, iar când realizează că nu mai au cu ce să coboare sună la numărul de urgenţă al Salvamont, relata Adevarul.ro.

Echipele de salvatori montani din Sinaia au la dispoziţie două snowmobile cu ajutorul cărora intervin în cazurile de urgenţă, accidentări grave pe pârtii sau turişti aflaţi la nevoie pe unul dintre traseele montane răase deschise. De când s-au deschis pârtiile de la Cota 2000 din Sinaia, snowmobilele au fost transformate în taxiuri care răspund la comenzile celor care refuză să fie pe peronul gondolei la ora 16.30, atunci când este programat ultimul transport.

”Nu-i putem lăsa acolo, pe munte. Nu au unde să doarmă peste noapte. Au fost cazuri când am fost solicitaţi să recuperăm de la Cota 2000 o familie cu doi copii. Ne-au spus că au mai vrut şi ei să se dea o dată pe pârtie şi au pierdut ultima gondolă. În fiecare zi avem astfel de solicitări. Da, uneori funcţionăm în regim de taxi. Unii pur şi simplu nu vor să coboare la timp, deşi sunt anunţuri audio care avertizează cât timp mai este până la sfârşitul programului instalaţiilor pe cablu”, a declarat Nae Cojanu, liderul salvamontiştilor din Sinaia.

În disperare, primăria Sinaia a decis amendarea cu 2,500 de lei a celor care abuzează de sistemul de urgență.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Performanță uriașă pentru fotbalul italian. Câte echipe va avea în Liga Campionilor
Italia şi-a asigurat matematic, joi, al cincilea loc în sezonul viitor al Ligii Campionilor, după ce Atalanta şi Fiorentina s-au calificat în semifinalele Europa League şi respectiv...
#salvamont, #Italia, #Cortina d Ampezzo, #turisti, #epuizate, #bani , #Salvamont