Scandalul carnii de cal: Jurnalistii britanici, reportaj din abatorul romanesc

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 16:36
5543 citiri
Scandalul carnii de cal: Jurnalistii britanici, reportaj din abatorul romanesc
Foto: Arhiva

In plin scandal al carnii de cal, jurnalistii britanici au venit in Romania, la abatorul Doly-Com, aratat cu degetul in aceasta incurcatura.

In medie, 400 de cai trec in fiecare luna prin portile abatorului Doly-Com intr-un sat izolat din nord-estul Romaniei. Acestia au fost colectati din intreaga tara, la un pret de 200 de lire fiecare, dupa care au fost transati si exportati in restul Europei, scriu jurnalistii de la The Telegraph, intr-o relatare de la fata locului.

Cu o luna in urma, aceasta carne a ajuns pe farfuriile britanicilor si pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie.

Abatorul este detinut de omul de afaceri Iulian Cazacut. El este convins ca tot ce pleaca din abatorul sau este etichetat corect. Vina, spune e, se afla in alta parte.

Intepat de acuzatiile de frauda venite din partea francezilor, Iulian Cazacut a refuzat sa arate cu degetul catre cineva. "Acesta este adesea hotul care striga hotul", a spus insa patronul abatorului.

Proprietarul abatorului Doly-Com a spus ca a avut suspiciunile sale in legatura cu vinovatul acestui scandal, dar a refuzat sa faca public cine crede ca se afla in spatele fraudei de 300.000 de lire.

"Eu am parerea mea, dar eu nu sunt sigur ca si eu nu vreau sa fac greseli", a spus el. "Eu nu vreau sa fiu iresponsabil ca Spanghero. De multe ori hotul striga hotul... Nu exista nici macar 1% sanse ca vina sa fie a noastra", a spus omul de afaceri.

Cazacut este ingrijorat ca scandalul l-ar putea ruina. Carnea de cal reprezinta 5% din total exporturilor Doly-Com, adica 80 tone/luna.

"Cred ca acest scandal imi va ingreuna extinderea in Franta, dar sunt gata sa lupt pentru a vinde cat mai mult posibil. Vom explica din nou si din nou, pana cand este clar ca nu suntem de vina. Este un pacat ca cineva vrea se na taie aripile", a adaugat proprietarul abatorului din Botosani.

In ciuda faptului ca se afla intr-una din cele mai sarace regiuni din Europa, abatorul este unul dintre cele mai moderne din Romania, puncteaza jurnalistii britanici. Totusi, scriu ei, un miros bolnavicios strabate in continuare aerul rece si podeaua de beton este punctata cu sange.

Animalele sunt sacrificate de oameni, cu o lovitura in cap si apoi spanzurate pentru doua zile, in timp ce se fac teste veterinare pentru a se verifica daca nu sunt bolnave.

"Animalele bolnave sunt incinerate, aproximativ unu la suta din total", adauga The Telegraph, dupa ce a descris intreg procesul de transare a carnii.

Cantitati importante de carne de cal - pana la 100 la suta - au fost descoperite in Marea Britanie in carne pentru friptura, apoi in lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina vita.

Carnea pentru friptura a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese de compania franceza Comigel.

Ministrii francezi vor avea discutii cu cei mai importanti jucatori din industria carnii, in conditiile in care scandalul carnii de cal s-a extins in 16 state. Sapte lanturi franceze de supermarketuri au retras mancaruri semipreparate ce contin carne de vita, produse de firmele Findus si Comigel.

O ancheta initiala a francezilor a relevat ca firma franceza Poujol a cumparat carnea congelata de la un comerciant cipriot. Acesta o primise de la un intermediar olandez, care o cumparase de la doua abatoare romanesti. Poujol a livrat mai departe carnea unei fabrici luxemburgheze detinuta de grupul francez Comigel.

Carnea a fost apoi vanduta sub marca suedeza Findus, care sustine ca a fost indusa in eroare de furnizorul roman de carne.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scandal carne cal Romania, #reportaj The Telegraph abator , #scandal