Un abator din Romania apara comertul cu carne de cal - reportaj Financial Times

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 19:54
7015 citiri
Un abator din Romania apara comertul cu carne de cal - reportaj Financial Times
Foto: telegraph.co.uk

Printre campurile inzapezite din Transilvania, in cladiri moderne din spatele unui atelier de reparatii de tractoare se afla sursa presupusa a carnii de cal gasita in lasagna, la 2500 de kilometri departare, in Marea Britanie si Franta.

Proprietarii abatorului, o familie de romani bogati, insista, pentru reporterul Neil Buckley, de la Financial Times, ca au exportat doar carne de cal etichetata si cu pret de carne de cal, in trei camioane de cate 20 de tone, anul trecut, unui client din Olanda.

Reportajul FP la Ucea de Jos continua cu declaratia lui Paul Soneriu, director al CarmOlimp, una din cele mai mari companii din Romania care activeaza in industria carnii. Acesta sustine ca, daca mancarurile semipreparate produse de o companie din Franta in Luxemburg au ajuns sa contina carne de cal din Romania, acest incident nu are nicio legatura cu CarmOlimp.

"Am vandut trei camioane de carne de cal congelata, dezosata. Nu a fost tocata, erau bucati mari inghetate, trimise in Olanda drept carne de cal", explica acesta/

CarmOlimp a fost acuzata ca este una din cele doua companii romanesti in centrul verificarilor europene cu privire la sursa carnii de cal ce a fost etichetata drept carne de vita.

Celalalt abator, Doly Com, in nord-estul sarac al Romaniei, a aratat ca a exportat doar carne de cal etichetata ca atare, nu in Franta, ci in Olanda, Suedia si Bulgaria.

Abatorul CarmOlimp, certificat de UE, se afla in afara satului Ucea de Jos, la 250 de kilometri nord-vest de capitala. Compania s-a vazut nevoita sa isi apere reputatia, avand in vedere ca detine nu numai abatorul si fabrica de lactate de alaturi, ci si fermele care ii livreaza vita si porc, si cateva restaurante. Numita dupa fondatorii Carmen si Olimpiu Soneriu in 1993, compania construit fabrica de procesare a carnii, in valoare de doua milioane de euro, in 2004, cu ajutorul a 800.000 de euro de la UE.

Compania nu a admis accesul jurnalistilor inauntru din motive de siguranta alimentara.

Paul, fiul fondatorilor, conduce afacerea. Valentin, fratele sau, a devenit luna trecuta secretar de stat in ministerul Agriculturii. Acest fapt a declansat intrebari daca nu cumva compania este protejata in fata anchetei europene, dupa ce premierul Victor Ponta a aparat, luni, cu putere, abatoarele romanesti.

Paul Soneriu neaga ca ar exista vreo tentativa de acoperire a scandalului si spune ca pozitia fratelui sau in guvern este irelevanta.

"Cred ca piata romana este suficient de matura pentru a nu face aceste greseli deliberate sau ne-deliberate", a spus acesta.

CarmOlimp a primit trei comenzi de carne de cal, anul trecut, de la un client olandez, insa Soneriu spune ca nu are nicio legatura cu afacerea sa. CarmOlimp a livrat carnea cu descrierea "carne cal integral".

CarmOlimp spune ca aceasta livrare si unele mai mici in Bulgaria reprezinta mai putin de 0,5% din cifra de afaceri din 2012.

Soneriu spune ca firma sa a cumparat caii de la taranii care nu-i mai pot intretine sau care ii considera prea batrani pentru munca. Cai batrani nu inseamna o calitate a carnii inferioara, si toti caii au trebuit sa aiba certificate de sanatate de la veterinarii din satul de origine si de la veterinarii CarmOlimp.

Soneriu nu a dorit sa speculeze unde anume s-a produs etichetarea gresita a carnii, insa arata ca Romania nu este pentru prima data invinovatita pe nedrept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#scandal carne cal, #carne cal Romania , #scandal