Educație cu pumnul într-o școală din Caraș Severin. Profesoii cer elevilor mai mari să-i lovească pe cei mici

Sambata, 25 Septembrie 2021, ora 03:35
3561 citiri
Educație cu pumnul într-o școală din Caraș Severin. Profesoii cer elevilor mai mari să-i lovească pe cei mici
S-a aflat că violența fizică, bătaia, este o practică la ordinea zilei în școala din Vermeș FOTO Youtube

Situație de-a dreptul scandaloasă într-o școală din comuna Vermeș, județul Caraș Severin, unde mai mulți elevi, dar și părinți reclamă faptul că profesorii le cer copiilor mai mari să ”aplice corecții” celor mai mici.

Copiii se bat parte în parte în clasă, cu profesorii de față, iar agresivitatea este aprobată și chiar solicitată de cadrele didactice. Când un tată disperat a venit să reclame că fiica sa a fost agresată fizic de un coleg, directorul școlii i-a spus că băiatul este cel mai probabil îndrăgostit și probabil este deranjat că fata îl ignoră.

Siderat de ceea ce se întâmplă în școală, omul a semnalat situația la Inspectoratul Școlar, DGASPC, dar și la Avocatul Poporului. În cauză, există inclusiv un dosar penal deschis ”in rem” (asupra cauzei) la Postul de Poliție Rurală Vermeș.

Totul a ieșit la iveală în martie 2021, când elevii se aflau la cursuri în format fizic. Atunci o elevă din gimnaziu și-a sunat tatăl să vină de urgență la școală după ce a fost lovită de mai multe ori de către un coleg. Omul a mers direct la conducerea școlii, să reclame cele povestite de fiica sa, dar a rămas șocat atunci când a primit explicațiile conducerii unității de învățământ.

Directorul școlii i-ar fi spus că motivul real al loviturilor ar fi faptul că ”acel băiețel o iubește pe fiica sa și probabil este deranjat că ea îl ignoră”, apoi l-a lovit ușor pe umăr, pentru exemplificare, spunându-i: ”păi ce, asta-i lovitură?”.

La două zile de la reclamație, tatăl fetei a fost sunat de directorul școlii care i-a reproșat că ”a stricat prestigiul școlii și că a primit peste 30 de telefoane...”.

După seria de petiții depuse de tatăl fetei la instituțiile de control, Avocatul Poporul s-a sesizat și a demarat o cercetare, iar informațiile prezentate de părinte au fost confirmate.

În plus s-a aflat că violența fizică, bătaia, este o practică la ordinea zilei în școala din Vermeș, fiind încurajată chiar de către profesori în timpul orelor. Pentru că ei riscă pedepse aspre dacă lovesc un elev, le cer să aplice corecții fizice elevilor mai mari. Se întâmplă așa ceva mai ales în clasele cu predare simultană, unde învață copii din clase diferite.

”Într-o altă zi, în timpul orei de curs, profesoara care preda simultan pentru elevii de clasa a V-a și a VIII- a pus pe unul dintre elevii mai mari să îl lovească pe minorul..., întrucât dumneaei nu îi poate aplica corecții fizice, deoarece este cadru didactic.

Eleva a precizat că în timpul orei de matematică, elevul a fost pedepsit, pus să stea la colț, de doamna profesoară, pentru că a vorbit cu un alt coleg. Deoarece elevul a început să aducă injurii unei fete, doamna profesoară i-a spus acesteia să îl lovească. Întrucât fetița a refuzat, cadrul didactic i-a permis unui alt elev, minorul ..., să îl bată pe colegul său, acesta lovindu-l cu mâinile și picioarele, iar toți copiii din clasă au urmărit aceste scene, împreună cu cadrul didactic”, sunt informațiile prezente în raportul Avocatului Poporului cu privire la ancheta derulată la școala din Caraș Severin.

Astfel de scene se repetau des în școală, au relatat copiii, chiar în timpul orelor, iar profesorii nu interveneau deloc, continuând ora ca și când nimic nu se întâmplase.

”În timpul unei alte ore de matematică, doi colegi de clasă s-au bătut, primul ajungând pe podea, însă cadrul didactic a continuat predarea lecției, deși unii elevi i-au adus la cunoștință că cei doi colegi se bat”, se arată în documentul citat.

Alți părinți au recunoscut, în timpul anchetelor, că fiii lor ajungeau acasă cu hainele rupte, cu răni la cap, dar nu au depus plângere ”pentru că nu au vrut să creeze probleme”.

DGASPC Caraș Severin a sesizat Postul de Poliție Vermeș și ISJ Caraș Severin cu privire la actele de violență care se petrec în școala din comună, cu îngăduința profesorilor. Polițiștii au la dispoziție imagini video surprinse de camerele de supraveghere, dar și cu telefonul, cu o parte dintre încăierările elevilor.

Pe de altă parte, profesoara care a cerut elevilor mai mari să-i lovească pe cei mici este cadru didactic necalificat suplinitor și i s-a desfăcut contractul de muncă, iar copiii implicați urmează, cel puțin teoretic, să intre într-un program de consiliere psihologică.

Citește și:
Lupta dusă în instanță de o profesoară amendată pentru că purta masca sub nas: „DSP nu educă. DSP hărțuiește”
Lupta dusă în instanță de o profesoară amendată pentru că purta masca sub nas: „DSP nu educă. DSP hărțuiește”
O profesoară de matematică din județul Vaslui, amendată de DSP în septembrie 2021, la scurt timp după începerea anului școlar, pentru că „nu purta mască de protecție în timpul orei de...
Șofer inconștient, filmat când intră nestingherit cu mașina pe un drum închis din cauza căderii pietrelor de pe versant: ”Nu de puține ori devin și recalcitranți” VIDEO
Șofer inconștient, filmat când intră nestingherit cu mașina pe un drum închis din cauza căderii pietrelor de pe versant: ”Nu de puține ori devin și recalcitranți” VIDEO
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, 31 ianuarie, că DN 57 rămâne închis în zona Berzasca, județul Caraș-Severin, pentru lucrările de consolidare a versantului,...
Comentarii