Guvernul infiinteaza Agentia de Administrare a Bunurilor Sechestrate - de ce ne trebuie si cine o va conduce

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 15:29
3414 citiri
Guvernul infiinteaza Agentia de Administrare a Bunurilor Sechestrate - de ce ne trebuie si cine o va conduce

Guvernul a adoptat miercuri un proiect de lege prin care se infiinteaza Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

Aceasta noua institutie va functiona in subordinea Ministerului Justitiei, se arata intr-un comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

Noua entitate este menita sa faciliteze urmarirea si identificarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni, care ar putea face obiectul unei dispozitii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciara in cursul unor proceduri penale.

In plus, Agentia va administra si, daca e cazul, va valorifica bunurile mobile sechestrate in cadrul procesului penal.

Printre atributiile agentiei mai figureaza si gestionarea unui sistem informatic national integrat de evidenta a creantelor provenite din infractiuni, dar si sprijinirea organelor judiciare pentru utilizarea celor mai bune practici in materia identificarii si administrarii bunurilor care pot face obiectul masurilor de indisponibilizare si confiscare in cadrul procesului penal.

Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Sechestrate va coordona, evalua si monitoriza la nivel national aplicarea politicilor in domeniul recuperarii creantelor provenite din infractiuni.

Noua institutie va fi condusa de un director general, numit de ministrul Justitiei, si va avea 35 de angajati.

Agentia va fi coordonata de un consiliu director, alcatuit din directorul general al Agentiei si cate un reprezentant al Ministerului Justitiei, al CSM, al Parchetului General, al DNA, al DIICOT, al Ministerului de Interne, al Ministerului Finantelor, precum si al ANAF.

De ce noua Agentie pentru Administrarea Bunurilor Sechestrate va avea acelasi randament ca ANAF

Potrivit documentului remis presei de Guvern, intre principalele atributii ale Agentiei mentionam:

"1. Gestioneaza si tine evidenta sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum si a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori partii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi; (...)

2. La solicitarea procurorului sau a instantei de judecata, Agentia depoziteaza temporar si administreaza bunurile mobile sechestrate a caror valoare individuala depaseste, la momentul dispunerii masurii asiguratorii, echivalentul in lei a sumei de 15.000 de euro;

3. Din dispozitia procurorului, a judecatorului de drepturi si libertati sau a instantei de judecata, Agentia procedeaza la valorificarea de indata a bunurilor mobile sechestrate;

4. Tine evidenta imobilelor pentru care s-a solicitat notarea ipotecara;

5. Tine evidenta hotararilor prin care s-a luat masura de siguranta a confiscarii speciale sau a confiscarii extinse dispuse de instantele romane, precum si a celor comunicate autoritatilor romane de catre instante straine".

In plus, Agentia va trebui ca intr-un an de la intrarea in vigoare a legii sa faca un inventar la nivel national al capacitatilor disponibile la nivelul autoritatilor si institutiilor publice in vederea stocarii si depozitarii bunurilor supuse masurilor asiguratorii, dar si al bunurilor mobile si imobile supuse masurilor asiguratorii si al stadiului in care acestea se gasesc.

Agentia pentru valorificarea bunurilor, creata pe baza recomandarilor din Franta, Olanda, SUA

Guvernul precizeaza ca, pentru elaborarea proiectului de act normativ, Ministerul Justitiei s-a consultat cu specialisti din Belgia, Franta si Olanda, in cadrul unor vizite de lucru organizate de Comisia Europeana in mai 2015.

Peste 2.500 de masini indisponibilizate de Politie. Ce facem cu ele?

Documentul citat mentioneaza si contextul in care aceasta Agentie este necesara.

In prezent, activitatea de administrare a bunurilor sechestrate se realizeaza de cele mai multe ori de catre organele de cercetare penala, care nu au alocat un buget si nici elemente de logistica necesare (de ex. parcari pentru autovehicule indisponibilizate sau alte spatii de depozitare).

"La nivelul Politiei Romane, in prezent, sunt indisponibilizate 2.515 autovehicule in cauze penale, din care pentru 804 autovehicule s-a dispus masura sechestrului asigurator. Aceste autovehicule au fost ridicate din posesia detinatorilor si sunt depozitate la unitatile de politie.

Totodata, la nivelul Politiei de Frontiera Romane exista un numar 122 autovehicule asupra carora s-a luat masura sechestrului asigurator, bunurile fiind preluate de la detinator si aflate in prezent in custodia organelor de cercetare penala ale politiei judiciare", se arata in comunicatul de la Guvern.

Pe de alta parte, nu exista o evidenta la nivel national a tuturor categoriilor de bunuri sechestrate, a depozitarului, a locatiei unde acestea sunt depozitate sau a starii in care se gasesc.

In perioada 2012 - 2014, valoarea bunurilor sechestrate de unitatile de parchet si politie a crescut semnificativ, ajungand in 2014 la aproape 2 miliarde si jumatate de lei noi.

B.B.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Agentia Administrare Bunuri Sechestrate , #sechestru
Comentarii
Poza ahmedinejad
ahmedinejad
rank 5