Colaborarea cu Securitatea, un mare minus pentru politicieni - Sondaj

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 15:04
3186 citiri
Colaborarea cu Securitatea, un mare minus pentru politicieni - Sondaj

Majoritatea cititorilor Ziare.com care au dorit sa raspunda la intrebarea "Mai conteaza ca un politician a colaborat cu Securitatea?" considera ca acest aspect al trecutului unui om politic inca este foarte important.

Sondajul a fost realizat in perioada 16 ianuarie - 23 ianuarie si la el au participat 3.989 de cititori ai Ziare.com.

Dezbaterea a fost prilejuita de inscrierea la tribunal a Aliantei de Centru Dreapta, alianta in cadrul careia Partidul National Liberal a preluat sub umbrela sa de onorabilitate Partidul Conservator, fondat de Dan Voiculescu, politician caruia CNSAS i-a dat certificat de colaborator al Securitatii.

Iti mai pasa daca un politician a turnat la Securitate? - Sondaj Ziare.com

Astfel marea majoritate a participantilor la sondaj considera ca subiectul ramane unul de interes, chiar daca de la prabusirea Securitatii au trecut mai bine de 21 de ani. 2.214 de respondenti (55,50%) au spus ca acest tip de colaborare nu poate fi trecut cu vederea atunci cand interpretam actiunile si declaratiile politicienilor.

741 de cititori Ziare.com (18,58%) si-au nuantat raspunsul, considerand ca un politician este de acuzat doar daca a facut politie politica pe vremea comunismului. In schimb, 237 de respondenti (5,94%) apreciaza ca a venit momentul sa uitam trecutul.

Mai putin de o cincime dintre participanti, 797 (19,98%), au declarat ca acest subiect nu ii mai intereseaza deloc.

Politologul Cristian Pirvulescu a sustinut, intr-o emisiune la TV Ziare.com ca foarte putini alegatori mai sunt sensibili la astfel de subiecte, undeva sub 10%, si ca alianta facuta de liberali cu partidul lui Dan Voiculescu nu va determina pierderi masive de alegatori. "E probabil ca o parte din alegatori vor parasi PNL, nu e o pierdere importanta, cei care vin din partea cealalta sunt mai multi, iar in politica se masoara totul in functie de voturi", a explicat Pirvulescu.

Cristian Pirvulescu: ACD e o formula de presiune asupra PSD - TV Ziare.com

De o cu totul alta parere a fost sociologul Vasile Dancu (PSD). "Colaborarea cu Securitatea este considerata de oameni ca o culpabilitate, cred ca in proportie de peste 60%. Este o atitudine raspandita, dar fara forta. De ce?

Pentru ca a fost distrusa de politicieni care au fentat-o tot timpul cu ajutorul unei justitii care poate justifica orice si prin alte smecherii. Atunci ce sa creada oamenii, daca elitele politice nu respecta niste reguli morale? Ele se sterg incet. Ramane doar umbra unei reguli, o judecata morala fara nici o forta, o judecata formala, de complezenta.

Ideea de justitie privind colaborationismul a murit incet, omorata de oameni ilustri, de ziare si televiziuni care au relativizat continuu, spunand ca trebuie sa verificam, sa analizam de la caz la caz. Opinia publica a fost desensibilizata si printr-o actiune strategica, am senzatia, cand Mona Musca a fost executata scurt. Era o persoana cu mare credibilitate publica. Masele au luat una peste bot, ceva de genul: 'nu va mai luati de ofiterii care au luptat cu dusmanii patriei, nu vedeti ce informatori simpatizati voi'?

Electoratul l-a condamnat pe Voiculescu tinandu-i partidul la 1-2%, dar mai incolo nu are putere", a declarat Vasile Dancu pentru Ziare.com.

Citeste si:
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
MAE atenționează Ungaria după ce noul președinte și-a asumat dreptul de reprezentant al tuturor maghiarilor: ”Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene”
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat vineri seară, 20 mai, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în care a transmis că prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi...
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...