Noi pagini din dosarul informatorului Ioan Mircea Molot facute public

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 16:58
3483 citiri
Noi pagini din dosarul informatorului Ioan Mircea Molot facute public
Ziare.com/Marius Mitrache/ Ioan Mircesa Molot

Dosarul personal de colaborator cu Securitatea al presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, Mircea Molot, a fost readus in atentia presei de catre primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, sambata in cadrul unei conferinte de presa.

In fapt, de aceasta data este vorba despre niste note informative, ori sesizari si reclamatii din perioada 2002-2003, cand Mircea Molot era viceprimarul municipiului Deva, in care cei vizati sunt Mircia Muntean si actualul prefect de Hunedoara Attila Deszi, la vremea aceea membru in consiliul elevilor maghiari de la Lupeni.

80 la suta din dosar

Potrivit primarului Municipiului Deva Mircea Muntean pana in prezent a reusit sa obtina 80 la suta din dosar, restul de 20 la suta spera sa-l obtina in lunile care urmeaza, iar "pentru linistea opiniei publice si a domnului presedinte", s-a decis sa prezinte documentele care fac referire la perioada 2002-2003, cand Iaon Mircea Molot era viceprimarul Municipiului Deva.

"Vreau sa vorbesc despre o intalnire, mai exact o locatie, un apartament din Deva, acum nu stiu cine sta acolo, deoarece existau apartamente conspirative ale Securitatii. Ce mi-a starnit atentia in mod deosebit sunt zecile de adrese trimise de aici de cele trei persoane, domnul profesor Tomuta, strategul fostei Securitati si cel care pregatea tinerii pentru scolile de ofiteri de politie, fostul director Zingher de la Liceul Traian, decedat, si profesorul Molot.

De pe acelasi numar de telefon in aceeasi zi, ora si din acelasi loc de intalnire se trimiteau adrese catre diferite institutii PNA, Politia Judeteana, ziarul care acuza la vremea respectiva primaria in speta pe primar. Problema e ca, confruntand faxul care se trimitea la DNA la Octav Cozmanca, la Inspectoratul de Politie, coincide minut dupa minut. Adica faceau 5-6 adrese pe care le trimiteau incrucisat", spune Mircia Muntean.

Astfel intr-o nota adresata lui Octav Cosmanca, secretar general al Guvernului in vremea respectiva, despre Mircia Munteanu se spune ca ar fi facut multe nelegiuiri.

"Cunoastem faptul ca anchetarea primarului liberal al Devei nu a fost initiata de PSD si ne mira acest lucru. Dar ce se intampla in Deva, mai ales in ultimii 3 ani de cand Consiliul Local este majoritar liberal intrece orice imaginatie.(...) Cert este ca primarul isi face de cap si loveste PSD-ul zilnic in presa locala cumparata 90 la suta de liberali cu bani publici si de partid cu iesiri in strainatate si mese festive periodice", se arata in nota trimisa catre Octav Cosmanca.

Pe de alta parte intr-o alta nota, de data aceasta adresata presedintelui PNL de la acea vreme, Theodor Stolojan, primarul Devei Mircea Muntean este prezentat ca fiind "un element negativ care nu va face cinste".

"Va scriem dumneavoastra personal pentru ca va stim un om corect si ca veti trece peste falsa impresie ca Mircia Muntean e un om popular, cu priza la electorat, dar in fond actioneaza dictatorial, luand masuri populiste, bazandu-se pe sustinerea rromilor si a betivilor, ori nu acesta este electoratul de care avem nevoie".

Totodata Mircia Muntean sustine ca in dosarul de colaborator al lui Ioan Mircea Molot a avut surpriza sa constate pe langa aceste documente si sesizari pe care acestea le-ar fi facut catre PNA, in care se solicita la ancheterea sa ca urmare a unor materiale aparute in anumite ziare.

"In dosar apare ca alaturi de mine domnii il turnau si pe actualul prefect care la vremea respectiva era in Consiliul elevilor maghiari din Lupeni. Spuneau ca organizatia sa se numeste CEEM , al carui patron din umbra as fi eu", spune Mircia Muntean.

"Panturu Viorel"

In documentele Securitatii Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara, a fost sursa cu numele conspirativ "Panturu Viorel"

Acesta a fost recrutat inca din timpul liceului, cand dadea informatii despre profesori si despre colegii sai, iar primul document scris olograf de Mircea Ioan Molot este tocmai angajamentul de inrolare in vechea Securitate datat luna ianuarie 1974.

Racolarea a avut loc intr-un imobil din Orastie (casa de intalniri Trandafirul), loc unde se desfasurau, de obicei, intalniri cu acelasi scop.

In dosarul lui Panturu mai figureaza si o caracterizare a acestui agent din perioada efectuarii stagiului militar. Potrivit acestui document, informatorul Viorel Panturu a colaborat cu organele de contrainformatii militare in timpul stagiului militar din Scoala Militara de Ofiteri de Rezerva nr. 1 Bucuresti.

"In aceasta perioada el a desfasurat o activitate informativa utila, semnaland la timp deficientele din evidenta, pastrarea si paza documentelor secrete, armamentului, munitiei si substantelor toxice de lupta. A informat despre comentariile ce se purtau cu privire la evenimentele politice interne si externe, aspecte negative care influentau starea de spirit si capacitatea de lupta a unitatii", se arata in caracterizarea lui Molot.

Caracterizarea lui Panturu a fost facuta de catre ofiterul de contrainformatii Muntean Ioan.

Crin Antonescu nu se poate debarasa de liberalii lui Molot

Potrivit lui Mircea Muntean presedintele PNL Crin Antonescu refuza sa intervina in cazut informatorului deconspirat Molot, la fel cum liberalii au facut-o in cazul mai celebrilor liberali Mona Musca ori Ghisa, deoarece nu se poate debarasa de forta parlamentara din Hunedoara.

"Il sustine pentru ca are o forta parlamentara in judetul Hunedoara de care nu se poate debarasa. Sa nu uitam ca domnul Rusanu este la ora actuala mai puternic, cu mult, mult mai puternic chiar si decat Hrebenciucul PSD-ului, deci astazi domnul Rusanu face cartile la nivel national si nu numai in PNL. E o care toti tinerm cont, toti ne temem, mai putin eu. L-am respectat, ma respecta a fost o perioada de un asn de zile in care nu am comunicat. Au existat si momente mai tensionate dar i-am spus ca nu fac niciun compromis pe tema asta. Si atunci cel putin pe fata nu ne-am mai adus niciu repros.

Zestrea partidului s-a imbunatatit cu o doamna (nr: Mariana Campeanu) careia eu nu i-am facut anticampanie, nu anm numit-o si nu am nominalizat-o in niciun discurs al meu desi au fost speculatii ca am fost cu ministrul de interne nu stiu pe unde dar in aceeasi perioada eram la televiziune iar Igas era la Prefectura. Ei trei sunt o forta, se mai adauga si colegul din Deva si atunci ii este foarte greu si domnului Crin Antonescu sa aiba un punct de vedere favvorabil mie cel putin deocamdata. Eu cred ca in continuare exista undeva dreptate si ca se va analiza in urmatorul an. Cu Mona Musca ori Ghise, nu a fost asa greu", spune mai spune Mircia Muntean.

Presedintele CJ Hunedoara Mircea Ioan Molot a negat cand au aparut primele documente ca ar fi colaborat cu Securitatea, in schimb de atunci a incercat sa-l inlature din partid pe Mircia Muntean, cel care a facut public dosarul.

Dosarul de colaborator cu Securitatea a presedintelui CJ Hunedoara, Ioan Mircea Molot a iesit public ca urmare a rafuielilor politice din PNL Hunedoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Molot colaborator securitate Mircia Muntean , #securitate