Pacepa s-a pus la dispozitia IICCMER, insa are rezerve fata de o vizita in Romania

Marti, 27 August 2013, ora 20:04
4161 citiri
Pacepa s-a pus la dispozitia IICCMER, insa are rezerve fata de o vizita in Romania
Foto: pacepa.ro

Generalul (r) Ion Mihai Pacepa se alatura efortului de investigare a crimelor comunismului si se pune la dispozitia Institutului pentru aflarea de noi date despre abuzurile politice din acea perioada, sustine presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), Andrei Muraru.

"Am primit un raspuns de la Ion Pacepa in urma cu o saptamana, in care saluta initiativa IICCMER si multumeste pentru invitatie. A exprimat insa rezerve fata de o eventuala vizita in Romania", a declarat Andrei Muraru.

Pacepa: De 35 de ani traiesc cu doua condamnari la moarte ca am ajutat romanii sa se elibereze de tiran

El a precizat ca invitatia facuta generalului Pacepa a fost facuta exact la 35 de ani de la condamnarea sa la moarte de catre Tribunalul Suprem al RSR, iar initiativa de a sustine o serie de conferinte in mediul academic a venit intr-un moment simbolic pentru despartirea definitiva a lui Pacepa de regimul totalitar comunist.

"Dupa cum stiti, in 1999, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a anulat sentinta de condamnare la moarte. Rolul acestui demers nu este altul decat acela de a afla cat mai multe informatii despre activitatea criminala a regimului totalitar, de care generalul Pacepa s-a despartit atat de rasunator.

Fostul director al CIA, despre Pacepa: Ne-a fost foarte util, in anii '80

Niciodata nu cred ca e tardiv ori nepotrivit pentru aflarea unor raspunsuri la intrebari care s-au pus in ultimele doua decenii. Noi recunoastem rolul sau major in demascarea actiunilor criminale ale Securitatii, iar un martor devenit personaj istoric este cu atat mai important in efortul de clarificare", a spus Andrei Muraru.

El a explicat faptul ca scopul IICCMER nu este de a discuta despre Pacepa in termenii de "erou" sau "demon", ci de a cerceta cu rigoare stiintifica crimele si abuzurile politice comise de regimul comunist.

Talpes: Pacepa inca se afla in razboi cu Romania

"Istoria recenta este un teren inca prea putin explorat. Orice informatie, orice detaliu, orice argument care poate clarifica aspecte din intunecata istorie a politiei politice comuniste este salutar.

Exista amanunte si nume care nu s-au rostit pana acum, iar o eventuala discutie ca demers investigativ in scopul aflarii adevarului este necesara. Dialogul cu Pacepa poate avea si rolul de a delimita tentativele recente de reabilitare a dictaturii ceausiste de momentul 1978", a adaugat presedintele executiv al IICCMER.

El mai spune ca au mai existat interviuri cu Pacepa, insa cercetatorii de la Institut care se ocupa de istoria Securitatii au "intrebari-cheie" tocmai pentru ca au expertiza necesara, iar in contextul discutiei despre crimele comunismului, Pacepa poate oferi date noi.

"De pilda, stim cu certitudine ca unii dintre cei care au pus la cale atentate impotriva opozantilor din strainatate se mai afla astazi in viata. De asemenea, avem o lista cu persoane care au facut parte din serviciile secrete comuniste si care traiesc.

Vom incerca sa luam legatura cu cei vor sa vorbeasca. Sigur, din multe puncte de vedere, Pacepa e un caz aparte, pe care l-am tratat ca atare", a explicat Andrei Muraru.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Mihai Pacepa Securitate Romania invitatie, #Pacepa vine Romania invitatie, #Pacepa Romania invitatie IICCMER , #securitate