Decizie definitiva: Paula Iacob a colaborat cu Securitatea

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 15:41
6241 citiri
Decizie definitiva: Paula Iacob a colaborat cu Securitatea

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, miercuri, ca Paula Iacob a fost colaboratoare a Securitatii. Decizia este definitiva.

Conform Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii Statului (CNSAS), Paula Iacob a fost recrutata de Securitate in 1952. Ea a dat note informative despre jurnalistii de la Europa Libera, precum si despre rudele apropiate stabilite in Germania.

Ca informator, Paula Iacob a avut doua nume de cod: "Gabriela" si "Ioana", ce de-al doilea fiind obtinut dupa semnarea unui nou angajament in 1970.

Contactata de NewsIn, avocata Paula Iacob a declarat ca acest dosar nu poate fi "decat un dosar aranjat". Avocata a recunoscut ca a avut o verisoara care lucra la Europa Libera, spunand insa ca "asta e relatia care a deranjat, tocmai pentru ca nu le-am oferit (n.r. - ofiterilor de Securitate) ce asteptau".

CNSAS precizeaza ca in 1954 Securitatea a renuntat la colaborarea cu "Gabriela" (Paula Iacob), pentru ca scopul recrutarii sale fusese "lamurirea unei lucrari", iar mentinerea ei ca informator nu mai era de folos, avand in vedere ca, potrivit agentilor de Securitate, citati de CNSAS, era "cunoscuta ca un element atasat regimului".

"In 1954, potrivit << hotararii privind abandonarea informatorului necalificat Gabriela >>, au renuntat la colaborarea sa pentru ca << fusese recrutata in scopul lamuririi unei lucrari, unde prin faptul ca avea posibilitati de patrundere pe langa elementele in cauza, a fost introdusa. Dupa calificarea acestei lucrari nu mai are posibilitatea de informare in problema noastra si nici nu poate fi introdusa pe langa alte elemente suspecte, nici chiar din interiorul institutiei unde lucreaza, fiind cunoscuta ca un element atasat regimului >>", noteaza CNSAS, citand din dosarele fostei Securitati.

Apoi, noteaza Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, la 20 februarie 1970, Paula Iacob a fost din nou recrutata de fosta Securitate, "pe baza sentimentelor patriotice". De aceasta data, avocata a semnat un angajament cu numele "Ioana".

"Ulterior, la 20.02.1970, Securitatea Directia a III-a a reluat aceasta legatura prin << recrutarea pe baza sentimentelor patriotice >> a doamnei Iacob Paulina, semnand un nou angajament sub numele de Ioana", se arata in documentele depuse de CNSAS.

Conform CNSAS, la dosarul de informator al Paulei Iacob ar exista atat note scrise chiar de avocata, cat si note ale agentilor de Securitate redactate pe baza declaratiilor acesteia.

Paula Iacob nu a recunoscut verdictul CNSAS si a dat, anul trecut, institutia in judecata.

Paula Iacob a devenit cunoscuta in Romania dupa ce a fost avocat al apararii in procesul lui Nicu Ceausescu, iar mai apoi prin atitudinile publice in favoarea drepturilor animalelor.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...