Ducu Bertzi: Nu am facut niciodata politie politica

Luni, 28 Februarie 2011, ora 13:19
5048 citiri
Ducu Bertzi: Nu am facut niciodata politie politica

Ducu Bertzi afirma ca nu a facut niciodata politie politica si ca va lupta in instanta, in cazul in care Curtea de Apel Bucuresti va da un verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica, in cazul sau.

In cadrul unui interviu acordat Puterea, Bertzi povesteste ca a pus la dispozitia Securitatii garsoniera sa, fara sa stie ce se intampla in ea.

"In aprilie 1988, lucram la Fabrica de Componente Nucleare, am fost contactat de ofiterul de Securitate al intreprinderii, il stiam toti si mi s-a cerut sa pun la dispozitia Securitatii garsoniera in care locuiam", afirma Ducu Bertzi.

"Tot timpul Securitatea a facut presiuni asupra mea, dar n-am cedat niciodata, iar in '88, cand mi-au cerut doar sa le pun la dispozitie locuinta, nu mi s-a parut ceva grav", mai spune cantaretul de folk.

Prin 1989, Ducu Bertzi a fost contactat de doi securisti, suparati de faptul ca ar avea legaturi cu doi diplomati straini. Despre acest episod, cantautorul isi aminteste ca era vorba despre "doi functionari de la o ambasada, casatoriti cu doua romance pe care ii cunosteam si imi erau prieteni inca de la sfarsitul anilor '70, de cand activam in Grupul Song". Dupa ce a fost amenintat ca va fi acuzat de spionaj, daca nu colaboreaza cu Securitatea, Bertzi a semnat o nota privitoare la unul dintre functionari de la ambasada.

La 23 februarie, CNSAS l-a informat pe Ducu Bertzi ca pe numele sau a fost descoperit un dosar de Securitate si ca a fost sesizata Curtea de Apel Bucuresti pentru a se da un verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica.

Ducu Bertzi, verificat de CNSAS la cererea Evenimentului Zilei

Primul termen al procesului a fost stabilit in 6 septembrie, la Curtea de Apel Bucuresti.

Din cele doua volume pe care se pare ca le are dosarul lui Alexandru Bertzi (numele adevarat al artistului) au fost trimise judecatorilor cateva file, un angajament prin care folkistul (la acea data subinginer la Intreprinderea de Masini Unelte Agregate) isi punea la dispozitia Securitatii garsoniera, denumita "Victoria".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ducu Bertzi Securitate, #Ducu Bertzi garsoniera, #Ducu Bertzi politie politica , #securitate