Fals monsenior, colaborator al Securitatii

Luni, 21 Martie 2011, ora 08:34
2942 citiri
Fals monsenior, colaborator al Securitatii
Foto: zigzag-online.ro

Preotul Vladimir Peterca, cunoscut profesor de teologie catolica, a fost vreme de doua decenii unul dintre cei mai buni informatori din tara ai Securitatii.

Rapoarte sale vizau date despre preoti parohi, profesori de teologie cu care era coleg la Institutul de Teologie din Iasi, studenti, inalti prelati de la Vatican si din tarile occidentale pe care ii intalnea in timpul studiilor sau al vizitelor.

Colaborarea cu Securitatea, care a inceput in anul 1971, se facea sub numele conspirative "Preda" si "Radu". Pana acum CNSAS nu a descoperit nici un document care sa arate ca a fost abandonat vreodata ca informator, ci din contra, numeroase rapoarte ale ofiterilor arata aprecierea speciala de care se bucura din partea serviciilor secrete.

"Datorita posibilitatilor si atasamentului fata de organele noastre in perioada studiilor de doctorat la Vatican, a fost predat si in legatura UM 0544 (infomatii externe).

Atat in cadrul colaborarii cu organele noastre, cat si cu UM0544, sursa a fost si este una din cele mai bune din tara, aducandu-si o importanta contributie atat in culegerea de informatii, cat si in sustinerea elementului de origine romana peste hotare, subiect foarte disputat in strainatate, activitati apreciate atat de UM 0544, cat si de Directia I", era caracterizat preotul intr-un raport din 1986, conform Evenimentul Zilei.

Peterca a fost numit si "monsenior" in cadrul Bisericii Romano-Catolice din Romania, insa fara a avea confirmarea Vaticanului, asa cum ar trebui. Mai mult, acesta nu a primit niciodata recunoasterea Papei.

De altfel, dupa 1990, din Romania au fost mai multi preoti vizati pentru acest titlu, insa nu au fost respectati toti pasii procedurali, explica reprezentantii Episcopiei de Iasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#colaborator Securitate, #fals monsenior colaborare Securitate , #securitate