Liiceanu, despre Securitate: Am avut senzatia unui viol. Cei care ne-au otravit ocupa acum functii inalte

Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 10:07
4757 citiri
Liiceanu, despre Securitate: Am avut senzatia unui viol. Cei care ne-au otravit ocupa acum functii inalte

Gabriel Liiceanu considera ca regimul comunist a anihilat bunatatea din oameni, introducand in schimb ura si notiunea de dusman, iar societatea nu si-a rezolvat nici pana azi problemele cu trecutul.

Despre cel care l-a turnat la Securitate spune ca si-a pierdut calitatea de om de a regreta ce a facut si ca acum e pensionar: "mi-a spus ca-i ajunge pensia, ca a are o pensie buna si ca impreuna cu sotia lui o duc bine".

"Noi nu am reglat lucrurile cu trecutul. Am scris cartea (Dragul meu turnator, n.red.) pentru ca societatea nu a facut in 1990 ceea ce ar fi trebuit sa faca. Societatea ar fi trebuit sa-si regleze raportul cu cei care ne-au otravit la nivelul unei natii intregi. Atunci nu mai era nevoie de intelectuali care sa spuna lucurile intr-o carte, daca justitia isi facea treaba. (...) Lucrurile astea nu se mai petrec nicaieri in Europa", a spus Liiceanu, la TVR.

Acesta a facut o paralela intre otrava comunismului si cianurile de la Rosia Montana pentru care au iesit in strada mii de oameni.

"Se fac mitinguri, manifestatii pentru cianura din Rosia Montana, dar timp de 23 de ani n-a manifestat nimeni pentru cianura din mintile noastre, din suflete, cianura asta ne-a otravit la radacina. Oamenii care ne-au otravit s-au risipit ca un gaz subtil in toti porii societatii si sunt printre noi, ocupa locuri in cele mai inalte functii ale statului.

Ce am trait eu citind dosarul din 2006, am avut senzatia unui viol. Din 2006 nu am mai trait normal cu ideea ca am suportat un viol. (...) Ori un viol nu e un lucru vizibil, doar victima il simte, oamenii spun ce-a patit, i-a rupt cineva un picior? Un viol nu se vede si atunci lumea e dispusa sa treaca peste lucruile care se petrec in obscuritate, in nestiut", a mai spus scriitorul.

Liiceanu acorda crestinismului meritul de a imblanzi natura umana, de a trasa limitele intre bine si rau si spune ca doar prin educatie raul poate fi oprit.

"Natura umana necultivata este ceva foarte dur, e o specie agresiva. Ea a fost imblanzita, domesticita si cultivata de-a lungul secolelor. Impactul cel mai mare l-a avut religia crestina. S-au introdus comandamente morale. raul izbucneste de cate ori stratul asta subtire al civilizatiei este rupt.

Ori comunismul a fost o societate care a pus in locul ideii de seaman, de frate al tau, de om care e pe masura fiintei tale, tu poti sa fii el, el poate fii tu, in locul lui au pus un dusman. Ura a dirijat societatea noastra vreme de 45 de ani. Educatia e singurul remediu", conchide Liiceanu.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...