OPINIE Despre CNSAS si dosarul lui Mugur Isarescu privind colaborarea cu fosta Securitate

Autor: Ramona Ursu - redactor-sef Ziare.com
Marti, 16 Iunie 2020, ora 09:53
11173 citiri
OPINIE Despre CNSAS si dosarul lui Mugur Isarescu privind colaborarea cu fosta Securitate

Am trimis la CNSAS, pana acum, un teanc de cereri de verificare a calitatii de colaboratori ai Securitatii pe numele mai multor personaje bine infipte in institutiile publice, dar si jurnalisti, asupra carora am suficiente motive sa cred ca au avut astfel de legaturi. Anul trecut, in 12 septembrie, am trimis catre CNSAS o cerere de verificare pentru Mugur Isarescu, seful BNR. Putin inainte de cererea mea, in vara lui 2019, avocatul Piperea anunta ca a trimis, la randul lui, o cerere de verificare pentru acelasi Isarescu. Nu stiu daca au mai trimis si altii sau nu, insa motivatiile mele, pe langa verificarea calitatii de colaborator al fostei Securitati a lui Isarescu, unul dintre cei mai influenti oameni din Romania ultimilor 30 de ani, a fost si pentru ca CNSAS sa ma tina la curent, conform legii, cu rezultatele verificarii actuale a lui Isarescu.

Ieri am publicat in exclusivitate, pe Ziare.com, impreuna cu jurnalistul Ovidiu Vanghele, faptul ca saptamana trecuta Colegiul CNSAS a decis trimiterea catre instanta a dosarului lui Isarescu. Concret, CNSAS spune ca Isarescu a fost colaborator al Securitatii si solicita instantei sa decida daca e asa sau nu, in baza probelor adunate de cercetatori. Bun. Despre aceasta hotarare de saptamana trecuta a CNSAS eu si Ovidiu am aflat pe surse, apoi am gasit un comunicat de presa postat pe pagina institutiei, in care, insa, nu apare numele lui Mugur Isarescu, dar intelegi despre ce e vorba: "Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. q (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedinte, vicepresedinte de banca si membrii consiliului de administratie din sectorul bancar) - 1 persoana".

Mai multe surse din CNSAS ne-au confirmat, mie si lui Ovidiu, asa cum am scris si in textul de ieri, ca e vorba despre Mugur Isarescu. Bun. Dar ce vreau sa zic este ca habar nu aveam nimic oficial de la CNSAS, desi, asa cum spuneam, inca de anul trecut am facut cererea de verificare a lui Mugur Isarescu. Rolul unui astfel de demers, asa cum inclusiv CNSAS te anunta, este ca te vor tine la curent cu rezultatele verificarii cerute de tine. Apoi, constati ca, oficial, nu te tine nimeni la curent cu nimic si ca fie ai niste surse bune si legi lucrurile singur, fie astepti sa ajunga dosarul de la CNSAS la instanta, unde speta devine publica.

Va spun, CNSAS e o institutie care trebuie reformata urgent. Legile care fac referire la functionarea ei trebuie sa ofere mult mai multa transparenta publicului cu privire la activitatea acestei institutii extrem de importante pentru Romania, avand in vedere ca detine toata arhiva fostei Securitati.

Raportandu-ma la experienta mea de pana acum cu CNSAS, trimitandu-le 'nspe solicitari pe Legea 544, ajungand la doua procese cu ei pentru obtinere de informatii publice si facandu-le mai multe cereri de verificare a calitatii de colaboratori ai Securitatii pentru mai multe persoane, va pot spune ca absolut nimic nu se doreste a se reforma, cu adevarat, in CNSAS. Nimic, nimic. Daca s-ar putea sa nu-ti spuna nimeni nimic, cred ca ar fi minunat. Ori eu cred ca tara asta are dreptul sa stie absolut totul despre trecutul ei, fara ca cineva sa tina documente dosite si sa comunice in doi peri.

Dar, in fine, asta se intampla intr-o tara in care chiar in fruntea acestei institutii, CNSAS, unul dintre membrii Colegiului este inculpat in dosarul Mineriadei (Cazemir Ionescu), iar un alt membru al Colegiului a fost sursa a Securitatii (Dinu Zamfirescu), asa cum am dezvaluit anul trecut. https://ziare.com/.../un-jurnalist-ziare-com-printre-persoane...

Ramona Ursu este redactor-sef al Ziare.com

Quarterly Report - Editia 4

Continuă domnia lui Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR urmează să fie confirmat pentru încă 5 ani
Continuă domnia lui Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR urmează să fie confirmat pentru încă 5 ani
Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, este pregătit să fie confirmat pentru un nou mandat de cinci ani. Parlamentarii urmează să voteze, până la...
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
#CNSAS, #Mugur Isarescu, #ramona ursu , #securitate