Premiera in UE: SPP va folosi la summit-ul de la Sibiu o tehnologie imposibil de pacalit

Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 08:48
6844 citiri
Premiera in UE: SPP va folosi la summit-ul de la Sibiu o tehnologie imposibil de pacalit
Foto: Arhiva Pixabay

Reprezentanti ai Departamentului de Siguranta si Securitate al Consiliului UE s-au aflat intr-o vizita oficiala in Romania pentru a verifica stadiul pregatirilor pe componenta de securitate, in vederea preluarii de catre tara noastra a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, prilej cu care le-a fost prezentat modul in care Serviciul de Protectie si Paza (SPP) este pregatit.

Oficialii europeni, prezenti la Bucuresti in perioada 2-5 decembrie, au fost informati in legatura cu pregatirile intreprinse de SPP si au primit asigurari ca toate "posibilele amenintari" din prezent sunt sub controlul ofiterilor care formeaza componenta de securitate romana, in vederea asigurarii securitatii pe parcursul intregii perioade de Presedintie a Consiliului UE.

Delegatia europeana a vizitat sediul SPP si departamentele Serviciului, printre care Centrul de Pregatire, fiind prezentate masurile luate din punctul de vedere al instruirii si pregatirii, astfel incat sa se asigure o buna gestionare a evenimentelor ce se vor desfasura in perioada urmatoare.

Oficialii europeni au fost informati si despre faptul ca expertii in securitate tehnica din cadrul SPP vor folosi sistemul de recunoastere faciala in cadrul summit-ului care va avea loc in mai 2019 la Sibiu, fiind pentru prima data cand un astfel de sistem este implementat in timpul unui summit european.

Citeste si Guvernul da 10 milioane de lei ca sa supravegheze video orasul Sibiu. Edil: Reprezinta doar 60% din costul estimat

In conformitate cu jurisprudenta si cu legislatia internationala, tarile care gazduiesc organizatii internationale au responsabilitatea sa asigure securitatea acestor organizatii si a activitatilor intreprinse de acestea. De asemenea, au sarcina sa asigure securitatea si siguranta deplasarilor delegatilor care urmeaza sa participe la activitati.

Tarile gazda trebuie sa ia toate masurile preventive si de siguranta fata de organizatiile internationale de pe teritoriul lor si fata de delegatiile care vor veni cu ocazia diverselor evenimente la nivel inalt.

Astfel, in contextul preluarii Presedintiei Consiliului UE de catre Romania, SPP trebuie sa asigure securitatea evenimentelor gazduite si sa furnizeze, in mod constant, analize privind nivelul de amenintare si sa intreprinda verificari de securitate pentru toti participantii, straini sau de nationalitate romana, prezenti la evenimente.

Totodata, pe durata evenimentelor gazduite de Romania, ca tara detinatoare a Presedintiei rotative a Consiliului UE, SPP va colabora cu Departamentul de Siguranta si Securitate al Consiliului UE.

Romania va prelua la 1 ianuarie 2019 Presedintia prin rotatie a Consiliului UE. Aceasta este asigurata in prezent de Austria.

Ce este si cum functioneaza sistemul de recunoastere faciala

Sistemele de recunoastere faciala sunt foarte raspandite mai ales peste ocean, fiind folosite inclusiv la cele mai noi modele iPhone si Samsung ca sa deblocheze telefonul si sa autentifice plati.

Insa serviciile secrete folosesc o tehnologie mai avansata, care scaneaza fetele oamenilor pe strada si apoi pot detecta un suspect in multime.

Este vorba de camere IP care capteaza imaginea completa a fetei si folosesc cat de multe informatii pot. Software-ul introduce apoi algoritmi de computer pentru a construi un set de date de definitie. Aceasta baza de date statistice creste acuratetea sistemului de recunoastere faciala.

Iata ce tip de date se retin: lungimea si latimea nasului, adancimea orbitelor, distanta dintre pupile si forma pometilor, ba chiar harta irisului.

Toate aceste date vor alcatui un model matematic, pe care computerul il compara cu pozele din baza de date.

Recunoasterea faciala este o provocare biometrica. Sistemele de recunoastere faciala sunt una dintre cele mai fiabile modalitati de a oferi recunoasterea faciala intr-o multime si par imposibil de pacalit, pentru ca pot deosebi chiar si gemenii identici.

Topul „minciunilor și aberațiilor” vânturate „de extremiști” în ultima perioadă. „Danemarca a fost creată de România şi România are frontieră la Marea Caspică sunt ilustrative”
Topul „minciunilor și aberațiilor” vânturate „de extremiști” în ultima perioadă. „Danemarca a fost creată de România şi România are frontieră la Marea Caspică sunt ilustrative”
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat duminică, 19 ianuarie, că în ultimele luni, extremiştii au vânturat toate minciunile şi toate aberaţiile despre politica externă şi...
Prima reacție a lui Călin Georgescu, după acuzațiile de legionarism la adresa mamei sale: „Un atac josnic şi fals”
Prima reacție a lui Călin Georgescu, după acuzațiile de legionarism la adresa mamei sale: „Un atac josnic şi fals”
Fostul candidat independent la preşedinţie Călin Georgescu reacţionează după informaţiile potrivit cărora mama lui ar fi făcut parte din Mişcarea Legionară, spunând că este ”un atac...
#SPP recunoastere faciala summit UE Sibiu, #Romania tehnologie premiera europeana Sibiu , #securitate
  1. Imagini cu un buncăr pentru situații limită, amenajat chiar de locatarii unui bloc. „E făcut după ideile noastre”VIDEO
  2. Marele eșec al Rusiei, suferit înainte de instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. „Rușii trimit mici grupuri de asalt, iar nord-coreenii s-au mai calmat puțin”
  3. Se schimbă radical situația! Tăierea cablurilor submarine cruciale din Europa este pusă acum pe seama accidentelor maritime, nu a sabotajului rusesc. Informații din anchetă
  4. Volodimir Zelenski, un nou apel către aliați pentru a primi sisteme de apărare antiaeriană Patriot. „Înseamnă o mai mare protecție pentru viață”
  5. Urmează „Blue Monday”, cea mai deprimantă zi din an. Cum se poate reduce cu jumătate riscul instalării depresiei
  6. Peste o mie de blocuri din București nu au apă caldă și căldura. Situația s-ar putea înrăutăți în zilele următoare. Care sunt zonele afectate
  7. O femeie cu cetățenie română este printre ostaticii eliberați de Hamas. Guvernul Netanyahu a confirmat identitatea celor trei persoane scăpate din mâinile teroriștilor
  8. Incendiile catastrofale din Los Angeles dezvăluie problemele urbanismului modern. Un oraș „scos din context”
  9. Al doilea mandat al lui Donald Trump. Ce ne așteaptă?
  10. Una dintre primele medalii olimpice de aur, din 1904, vândută la licitație pentru 545.000 de dolari. Medaliile date la Jocurile Olimpice din 2024 s-au stricat deja