Fostul șef SIE, criticat pentru declarațiile politice privind liderii PNL. „Niciun fost ofițer nu comunică informații sau narațiuni utile, ci tranzacționează putere”

Duminica, 12 Septembrie 2021, ora 16:15
7421 citiri
Fostul șef SIE, criticat pentru declarațiile politice privind liderii PNL. „Niciun fost ofițer nu comunică informații sau narațiuni utile, ci tranzacționează putere”
Silviu Predoiu, fost șef SIE FOTO Facebook/ Silviu Predoiu

Recentele ieșiri publice ale fostului șef SIE, Silviu Predoiu, recent demisionat din partidul lui Victor Ponta după ce acesta nu a atins pragul electoral, i-au atras critici acestuia pe motiv că își continuie jocurile de putere din sistem. Istoricul Mihai Demetriade susține că recentele declarații ale lui Predoiu privindu-l pe Cîțu, dar mai ales faptul că acum recunoaște că serviciile nu sunt controlate eficient de către parlament, fac parte din noul joc al fostului șef SIE.

„Silviu Predoiu, general în rezervă, fost director adjunct SIE, ex speranța partidului lui Ponta la precedentele alegeri (cu un scor obținut care-l transformă într-o interesantă piesă de muzeu) și aspirant vivace la un viitor rol politic conturat într-o Românie proiectată de unul din celebrele "grupuri de reflecție", are din când în când ieșiri publice cu mesaje. Recent, la alephnews (11.09.2021), unde - de altfel - și-a construit un adevărat canal de comunicare.

Ca o paranteză, nici un fost ofițer nu comunică informații sau narațiuni utile, ci tranzacționează putere. Nimic altceva. Cine se uită în gura lor ca să se dumirească, pică într-o facilă capcană.

Mesajele sunt țintite, în acord cu scopurile urmărite. Ca afirmația aia cu iz ceaușist, dar atât de caracteristică foștilor băieți din Securitate: "Biden reprezintă o țară, Putin este țara". Ohh..... vaaaai....sublim. Democrația cade în genunchi în fața identificării organice cu Națiunea. Partidul-Ceaușescu-România.

Revenind la cea mai recentă apariție... două detalii.

Primul.

Totul a pornit de la conferința lui Orban cu activul PNL de la Focșani, în campania electorală pentru șefia partidului, din 1 august 2021. Omul și-a imaginat, cum își imaginează oricine într-o republică post-totalitară, că forțe oculte din afara partidului ar încerca o detronare a președintelui PNL în funcție, propunându-l pe Câțu. În cuvintele lui Orban treaba asta sună cam așa: "Le atrag atenţia acelora din exteriorul Partidului Naţional Liberal care îşi bagă coada de două luni în democraţia internă, care folosesc instrumente nedemocratice, care sucesc mâni la spate, care arată pisica, care umblă la scheletele din dulap ale unora şi altora, că nu cedez". Buuuun.

Antrenând ușor iresponsabil instituțiile statului (pe rețeta cunoscută: nu numim, nu spunem clar despre cine e vorba, nu indicăm persoane, cine pe cine a sunat, când? etc., că sigur se vor prinde ei sau în fine, le "arăt și eu pisica"...), Orban a provocat reacția Președintelui, care a fost nevoit să reacționeze pe 4 august. Și care a pus pe seama temperaturii ridicate din campanie imaginația augmentată a unor lideri PNL.

Ce face onor dl. Predoiu? Adică ce face un rezervist CIE (Securitate) și ulterior SIE? Păi alimentează narațiunile conspiraționiste, declarându-și uimirea că la afirmațiile "unui membru al Parlamentului, cu experiență de pregătire militară" (adică Orban... 😃), nu se reacționase. Nu reacționaseră "serviciile de informații" care au, nu-i așa, "directori, purtători de cuvânt"...

Predoiu spune: "de ce nu au declarat nimic serviciile vizavi de această acuză publică"? Ori, nu trebuie să cunoști câmpul de competențe al "serviciilor", ca să citești corect unde bate fostul combatant CIE/SIE, mai exact către cei responsabili cu securitatea internă, colegii de la SRI. Pluralul e plasat acolo doar ca o fumigenă, ca să abată atenția.

Așadar omul, folosindu-se de derapajul președintelui PNL, îi utilizează narațiunile ca să continue războiul lui personal cu cei din SRI adăugându-i și un subtil exercițiu de compromitere.

Sigur, Predoiu îmbracă povestea într-o preocupare pentru "cultura de intelligence" și pentru evitarea "anatemei pe o întreagă categorie profesională". Dacă l-ar fi preocupat asta, în mod real, nu ar fi lansat fumigena asta. Nu ar fi creditat scenariul lui Orban.

Este foarte toxic să-ți câștigi relevanța politică (asta face acum Predoiu), folosindu-te de percepția publică legată de propriul background profesional. "Ca fost spion, știe el ce spune..."

Poate ar trebui trecută o clauză de rezervă în înțelegerile prealabile numirii șefilor de servicii (și a adjuncților), ca după încheierea mandatelor sau trecerea în rezervă să nu se poată implica în politică o perioadă suficient de mare de timp.

Al doilea, pe scurt: Predoiu recunoaște (acum, nu când era în SIE... 😃) că la nivelul Parlamentului nu există, în mod real, un control al serviciilor. România democrată nu a făcut, într-adevăr, mari eforturi în sensul ăsta, bazându-se pe arhitectura numirilor și relațiile de încredere între decident și cei numiți. Modelul post-comunist seamănă izbitor, aici, cu cel totalitar.

Asta în condițiile în care avem deja, la nivel european, o propunere de strategie în acest sens, cu rol regulativ, întocmită de FRA – European Union Agency for Fundamental Rights: "Surveillance by intelligence services: fundamental rights safeguards and remedies in the EU", Vol. I: Member States’ legal frameworks" (2015) iar vol. II, "Field perspectives and legal update" (2017).”, a scris istoricul pe pagina sa de Facebook.

Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
Reacția lui Rareș Bogdan după ce Elena Lasconi a declarat că e nevoie de ”curățenie în PNL”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, marţi, 23 iulie, despre afirmaţia Elenei Lasconi privind nevoia de curăţenie din PNL, că i s-a părut ”uşor obraznică”. ”Eu o invit...
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Florin Manole, liderul PSD Sector 1, a declarat marţi, 23 iulie, că nu crede că există niciun scenariu viabil în care premierul Marcel Ciolacu să îl desemneze comisar european pe...
#Silviu Predoiu SIE, #istoric, #Florin Citu premier , #SIE
  1. „Joe Biden a greșit când a retras trupele din Afganistan, dar mai are timp și putere să ajute Ucraina”, spune un fost ministru britanic
  2. Trump se întâlnește cu Benjamin Netanyahu vineri în Florida pentru a pune capăt "războaielor oribile şi criminale"
  3. Un muncitor a murit după ce a căzut de pe un pod pe șantierul autostrăzii A7. A ajuns la spital conștient, dar rănile au fost prea grave
  4. O familie de escrocilor ruși și fosta nevastă a lui Putin îi înglodează pe ruși în datorii. Pentru a le plăti, tinerii sunt nevoiți să plece pe front
  5. Trafic închis pe A 2 timp de două zile. Cum motivează CNAIR restricțiile și rutele ocolitoare recomandate
  6. Medic de la Spitalul CF 2 din Braşov, prins în flagrant cu o mită de 200 de lei. Bărbatul a ajuns în arestul Poliției pentru 24 de ore
  7. Vulnerabilitățile Kamalei Harris. Atacuri murdare ale republicanilor pe rețelele de socializare
  8. Atac cibernetic fără precedent asupra celui mai important aeroport din Croația. Zeci de avioane blocate la sol
  9. Familiile oficialilor ruși din Crimeea părăsesc Peninsula de teama atacurilor neîncetate ale Ucrainei
  10. Ucrainenii s-au săturat de război. Sondajele spun că o parte dintre ei ar accepta concesii teritoriale doar ca să scape de ruși