Angajatii din Educatie ies in strada: Profesorii sunt din ce in ce mai saraci. Ce le transmite premierul Dancila

Luni, 19 Februarie 2018, ora 11:30
5049 citiri
Angajatii din Educatie ies in strada: Profesorii sunt din ce in ce mai saraci. Ce le transmite premierul Dancila

Sindicatele din educatie ies in strada, miercuri si joi, cand vor picheta sediul Ministerului Muncii, nemultumite de faptul ca angajatii din educatie pierd sume importante din venit, pe fondul renegocierii Legii privind salarizarea bugetarilor si a cresterii ratei inflatiei.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a decis, luni, declansarea protestelor, pentru a cere modificarea OUG 3/2018 privind unele masuri fiscal - bugetare, prin care mii de angajati din invatamant aflati in concediu medical pierd sume importante din venit.

Totodata, ei vor renegocierea Legii salarizarii, care ar fi creat discriminari atat in randul angajatilor din sistemul bugetar, cat si in randul angajatilor din invatamant.

Actiunile de protest sunt programate miercuri, intre orele 13:00 - 15:00 si joi, intre orele 10:00 - 14:00.

FSLI a anuntat ca a trimis memorii in care prezinta problemele din educatie atat la Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Educatiei Nationale, cat si la Guvern, in care atrag atentia ca lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ar putea duce la proteste de amploare in intreaga tara.

Mai mult, majorarea acordata la 1 ianuarie 2018 nu poate sa acopere nici macar rata inflatiei, iar nivelul de trai al angajatilor din educatie e tot mai scazut, spun sindicatele.

UPDATE Premierul Viorica Dancila le-a transmis, luni, reprezentantilor FSLI ca, daca problemele sunt reale, ele vor fi reglate.

"Trebuie sa vedem ce solicita, ce este real din ceea ce solicita... Eu sunt un om al dialogului. Am sa vad care sunt problemele. Daca mai sunt probleme, le vom regla. Eu cred ca dialogul este cel mai bun si cred ca trebuie sa avem o alta abordare. Trebuie un dialog mai bun intre sindicate si guvern, intre toti cei care pot aduce plus-valoare. Nu trebuie sa ne grabim imediat cu actiuni extreme", a spus premierul Viorica Dancila.

Revendicarile sindicatelor din educatie

Sindicatele solicita Guvernului modificarea OUG 3/2018, privind unele masuri fiscal - bugetare, prin care mii de angajati din invatamant aflati in concediu medical pierd sume importante din venit, renegocierea Legii cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 intre cel mai mic si cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare fiind pozitionat intre 1,64 si 2,76, in treimea inferioara a grilei de salarizare.

Ei afirma ca Legea privind salarizarea bugetarilor a creat discriminari atat in randul angajatilor din sistemul bugetar, dar si in randul angajatilor din invatamant.

Reincadrarea personalului didactic, pe aceasta lege, incepand cu data de 1 iulie 2017, a dus la situatii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine platit decat personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I.

Ce spune FSLI despre secretarele si soferii din primarii, care au ajuns sa fie platiti mai bine ca profesorii

De asemenea, FSLI solicita Ministerului Muncii modificarea Legii pensiilor, astfel incat cadrele didactice sa se poata pensiona cu trei ani inainte de implinirea varstei standard. "Nivelul de suprasolicitare neuropsihica, precum si cazurile medicale, care ii impiedica pe colegii nostri sa isi desfasoare activitatea la catedra in conditii normale, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii", adauga sindicatele din educatie.

Probleme si cu plata salariilor la timp

O delegatie a profesorilor a mers, joi dimineata, la Ministerul Educatiei, pentru a avea o discutie cu ministrul Valentin Popa, insa acesta nu era in institutie.

Totusi, ei au fost primiti de secretarii de stat, care le-au ascultat nemultumirile, principala fiind intarzierea la plata a salariilor. Sindicalistii se tem ca ar putea deveni un obicei sa-si primeasca salariile mai tarziu.

De altfel, in fata ministerului se adunasera mai multi profesori care au protestat spontan.

MEN a precizat ca a transferat sumele pentru plata salariilor catre Inspectoratele Scolare Judetene si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti din 30 ianuarie, cu drept de utilizare din 1 februarie 2018.

Potrivit unui comunicat de presa remis joi Ziare.com, "unitatile de invatamant sunt cele care intocmesc statele de personal si de plata si le transmit inspectoratelor scolare spre validare, iar acestea din urma transfera sumele pentru plata salariilor catre unitatile de invatamant. Astfel, plata salariilor se realizeaza de catre fiecare unitate de invatamant in parte, pe baza statelor validate".

Profesorii au solicitat si suplimentarea numarului de posturi in inspectoratele scolare judetene, iar reprezentantii MEN le-au spus ca au analizat fiecare caz si vor face demersurile necesare pentru buna functionare a zonei de contabilitate-salarii din inspectorate.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...