Azi incepe un protest national al angajatilor de pe ambulante. Ministrul Bodog are o noua runda de negocieri cu sindicalistii din Sanatate

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 07:43
3475 citiri
Azi incepe un protest national al angajatilor de pe ambulante. Ministrul Bodog are o noua runda de negocieri cu sindicalistii din Sanatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Nationala Sindicala Ambulanta din Romania, cu sprijinul organizatiilor sindicale membre din serviciile de ambulanta, declanseaza joi, incepand cu ora 8:00, actiunile de protest, pe o perioada nedeterminata.

Protestul va consta in afisarea pe toate ambulantele operative a doua afise A4 cu inscriptia "PROTEST NATIONAL", iar pe verso vor fi inscriptionate punctele importante din revendicarile sindicatelor din serviciile de ambulanta.

De asemenea, personalul operativ, TESA si muncitorii membri in organizatiile sindicale vor purta panglici albe, pe echipamentul de lucru, ca semn de protest.

In paralel, se va desfasura procesul de strangere de semnaturi, pana in 11 octombrie, data la care vor fi pichetate Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor.

Astfel, pe 11 octombrie, intre orele 10:30-11:30 va fi pichetat Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, intre 11:30 si 12:30 Ministerul Sanatatii, dupa care protestatarii se vor deplasa in coloana din strada Cristian Popisteanu, pe Calea Victoriei, Piata Natiunilor Unite, B-dul Natiunilor Unite, B-dul Libertatii si Piata Constitutiei, unde vor sta de la ora 13:15 pana la 14:15.

La finalul actiunilor de pichetare a ministerelor mentionate, sindicalistii solicita o discutie interministeriala cu ministrii de resort si cu reprezentantul Guvernului nominalizat de catre premier.

De asemenea, vor urma pregatirile pentru "un mare miting", organizat de toate federatiile din sistemul sanitar, si pentru declansarea conflictelor de munca, urmate de posibile greve, conform Legii Dialogului Social.

"Mentionam ca, pe toata perioada anuntata, activitatea in serviciile de ambulanta nu va fi intrerupta pana la noi hotarari", se precizeaza in comunicatul sindicalistilor.

Citeste si despre protestul ambulantierilor de acum o saptamana

Noi negocieri cu Bodog

Pe de alta parte, joi, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, se va intalni cu reprezentantii sindicalistilor din domeniul sanitar, in vederea gasirii de solutii pentru problemele ridicate de acestia.

"Am stabilit o noua runda de negocieri special pentru domeniul sanatate, care va avea loc maine dimineata, la ora 10:00, la sediul Guvernului", a precizat Bodog, miercuri seara.

Intrebat care este punctul de vedere al ministerului in aceste negocieri, Bodog a raspuns: "Suntem preocupati ca prin aplicarea legii sanatatii personalul medical sa nu piarda absolut nimic la salarizare".

Peste 200 de membri ai Federatiei SANITAS, veniti din Arges, Buzau, Ilfov, Calarasi, Dolj, Giurgiu, si ai Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR au protestat, miercuri, in fata Ministerului Sanatatii, ei acuzandu-i pe guvernanti ca nu au fost capabili pana in prezent sa vina cu solutii concrete la problemele lor.

In acest context, o delegatie a Federatiei SANITAS s-a intalnit cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii pentru a discuta despre modificarea legii salarizarii bugetarilor si transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, precum si recastigarea tichetelor de masa incepand cu 1 ianuarie 2018.

"Am argumentat pentru a nu stiu cata oara, in fata reprezentantilor Ministerului Sanatatii, necesitatea modificarii Legii nr. 153/ 2017, care sunt inechitatile si omisiunile care trebuie indreptate. Acestia au recunoscut ca aplicarea Legii-cadru de la 1 ianuarie 2018, in forma in care este acum, coroborata cu trecerea contributiilor sociale in totalitate in sarcina angajatului, ar genera pierderi de venituri in sanatate si asistenta sociala.

Am cerut explicatii pentru lipsa de solutii concrete a guvernantilor si pentru atitudinea refractara pe care o au fata de solicitarile noastre. Daca ne aducem bine aminte, pe 4 octombrie 2016, SANITAS era tot in strada, in fata Ministerului Sanatatii. Astazi, 4 octombrie 2017, suntem tot aici si constatam, cu amaraciune, ca numai Guvernul s-a schimbat, problemele au ramas aceleasi", a explicat Leonard Barascu, presedintele Federatiei SANITAS.

Reprezentantii SANITAS au anuntat ca va continua seria de proteste incepute la mijlocul lunii septembrie. Astfel, vineri, 6 octombrie, va fi pichetat sediul Ministerului Finantelor, urmand ca pe 19 octombrie sa aiba loc un miting al membrilor SANITAS in Capitala.

In functie de rezultatul acestor actiuni, Consiliul National al federatiei va decide asupra radicalizarii viitoarelor proteste, inclusiv declansarea grevei generale.

Citeste si despre mitingul sindicalistilor de miercuri, din fata Guvernului si ce s-a discutat la negocierile cu premierul Tudose.

Citește și:
Alina Gorghiu cere senatorilor să posteze mai des pe TikTok, Instagram și Facebook: ”Vă propun deschiderea unui cont oficial al Senatului”
Alina Gorghiu cere senatorilor să posteze mai des pe TikTok, Instagram și Facebook: ”Vă propun deschiderea unui cont oficial al Senatului”
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a transmis luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, un memorandum către conducerea Senatului, în care arată că doreşte să dezvolte...
Județele în care a început distribuirea cardurilor de energie: ”Toată lumea va primi”
Județele în care a început distribuirea cardurilor de energie: ”Toată lumea va primi”
Distribuţia cardurilor de energie a început, miercuri, 1 februarie, în şapte judeţe din ţară, respectiv Alba, Argeş, Teleorman, Bacău, Bihor, Ilfov şi Capitala, a anunţat ministrul...
Comentarii