Ziare.com

Cartel Alfa ii cere lui Basescu sa nu promulge Legea zilierilor

Joi, 31 Martie 2011, ora 15:44

   

Cartel Alfa ii cere lui Basescu sa nu promulge Legea zilierilor
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" ii solicita presedintelui Traian Basescu, intr-o scrisoare dechisa facuta publica joi, sa nu promulge Legea zilierilor si sa o restuitie Parlamentului, pentru a opera modificari in concordanta cu principiile si drepturile fundamentale constitutionale.

Potrivit sindicalistilor, Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri aduce grave prejudicii materiale unei intregi categorii de lucratori din Romania, deoarece reglementeaza o discriminare economica intre zilieri si angajatii cu contract individual de munca si o evaziune fiscala sub acoperire legala din partea celor care angajeaza persoane pentru munci necalificate, indiferent de domeniul de activitate al acestora - agricultura, cultura sau activitati portuare.

Principala prevedere criticata de sindicalisti este aceea prin care se stabileste ca venitul net al zilierilor nu poate sa fie mai mic de 2 lei/ora sau mai mare de 10 lei/ora.

"Va sesizam ca plata cu minimum 2 lei/ora incalca dispozitiile legale in vigoare privind egalitatea cetatenilor si nediscriminarea, intrucat valoarea acestei remuneratii este sub valoarea salariului minim tarifar orar de 3,94 lei stabilit de Guvern pentru salariatul necalificat angajat cu contract individual de munca.

Plata cu 2 lei/ ora face ca veniturile unui lucrator zilier sa fie sub nivelul salariului minim pe economie, ceea ce este incalca principiul remuneratiei egale pentru munca egala, si in acelasi timp este forma prin care angajatorii care vor utiliza zilieri vor avea posibilitatea de a frauda "legal" veniturile statului, platind un impozit mai mic. (...) Va mai sesizam, de asemenea, ca punerea unui plafon maxim de 10 lei/ora este, de asemenea, o forma premeditata de frauda fiscala.

Este anormal ca printr-o lege sa se prevada ca un lucrator necalificat (muncitorul zilier presteaza NUMAI muncii necalificate) poate sa fie platit cu un salariu egal cu salariul mediu pe economie. O valoare atat de mare conduce la prezumtia ca grupuri de interese doresc sa utilizeze aceasta lege in vederea dezvoltarii fraudei fiscale, prin neplata contributiilor de asigurari sociale", se arata in scrisoarea trimisa sefului statului.

Cei de la Cartel Alfa considera ca aceste prevederi ale legii creeaza un mediu favorabil abuzurilor fata de lucratorii zilieri si subminarii contributiilor la bugetul statului.

Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost adoptata recent de Camera Deputatilor.

Citeste mai multe despre legea zilierilor cartel Alfa zilieri
Sursa: rNews

Articol citit de 1480 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hossu nu mai e demult reprezentantul sindicalistilor

Hossu este doar reprezentatul sau personal si al celorlati 5-6 sefi de sindicate care simt ca li s-a terminat "epoca Ceausescu" epoca pe care Iliescu si Nastase au reusit sa o continue 20 de ani dupa revolutie.

 

@veni-vidi-ciuciu

hossu mai bine sa vada care e cel mai scurt traseu spre dna !!!

Nici mie nu mi-o place. E fara substanta, facuta la repezeala, fara concordante.

Legea trebuie revazuta si la retributie si ola drepoturi si indatoriri.
Eu ,acum, sustin sindicatele.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor