Coruptia sindicala, inca o felie din tortul mizeriei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 15 Februarie 2011, ora 00:59
8920 citiri
Coruptia sindicala, inca o felie din tortul mizeriei (Opinii)

Scandalul vamilor ne-a mai rezervat o felie de Romanie mizerabila: puroiul din lumea sindicala.

Stiam deja ca Dumitru Costin este la brat cu SOV, stiam ca liderii sindicali, aceiasi, eternizati de 20 de ani, sunt foarte bogati, vazusem cum au luptat ca la Rovine, cu spijinul PSD, sa isi mentina averile la secret, stiam ca sindicatele erau o trambulina pentru accesul in politica de varf si putini mai erau cei care-si imaginau ca in spatele miscarilor asa zis-sindicale nu se afla culori de partid.

Cand vezi conducerea unui partid defiland in fata coloanei de manifestanti in ziua motiunii de cenzura nici nu mai ai nevoie de alte dovezi.

A venit randul sa aflam cat de corupta este lumea sindicala. Iar studiul de caz se face pe Vasile Marica, liderul sindicatului functionarilor publici, unul dintre cei mai vocali si aprigi sindicalisti, plangator pe umerii poporului sarac si principial nevoie mare. Prima dezvaluire in ceea ce-l priveste a venit in toamna, odata cu protestul de la Ministerul Finantelor.

Am aflat atunci ca sotia vajnicului sindicalist este mare directoreasa in MF, cu o leafa consistenta alcatuita in mare masura din, ati ghicit, stimulente. Conform declaratiei de avere, doamna Marica a castigat in 2009 126.000 de lei, bani de la buget. Cand treci de la 10.000 de lei, la 3 mii salariu lunar nu-ti place. Nici tie si nici sotului, se intelege. Mai ales cand familia sindicala si bugetara a luat un credit de 150.000 euro pentru o preafrumoasa vila in Otopeni ca tot angajatul la stat care se respecta.

Asa ca nici nu mai intelegi: negocierile zi lumina cu ministrul Ialomiteanu au fost duse de liderul sindical pentru poporul sindical sau de sotul fidel pentru sotia directoreasa debitoare la banca? Dl. Marica n-a vazut in asta un conflict de interese, desigur.

Si iata ca acum acelasi lider sindical este insistent pomenit in scandalul spagilor din vama. Intai l-a acuzat liderul unui sindicat concurent ca ar fi una dintre placile turnante ale coruptiei, adica ar aduna bani pe care i-ar da mai departe dupa, desigur, o justa vamuiala. Rautate si invidie or fi zis multi.

Dar iata ca acum apare o femeie care sustine ca in urma cu cativa ani i-ar fi platit lui Vasile Marica 20 de mii de euro pentru a obtine un post de inspector vamal. Femeia zice ca plata ar fi fost facut de fostul ei sot, pe nume Ducu.

Vasile Marica recunoaste ca il cunoaste pe barbat, se jura ca n-a auzit de femeie si ca n-a luat un euro spaga. Dar face o alta dezvaluire interesanta. Ducu i-a fost partener intr-o firma. Si nu orice firma, ci una de comisionari vamali: "Nici n-am stiut ca omul asta are sotia in vama. Acum 12 ani, omul asta a venit la mine la birou, recomandat. Si mi-a zis sa facem o firma de comisionare. Si-am zis da, domnule, hai s-o facem. Cand mi-am dat seama, in sase luni, ca nu-i de mine, m-am retras. Care e problema? A fost o prostie cu firma, asta o stiu si-o recunosc", a explicat Vasile Marica.

Hopa! Adica liderul sindical infiintase o firma care lucra cu subordonatii sai pe linie sindicala. E drept, la vremea aceea legea nu interzicea acest conflict de interese, insa moralitatea unui sindicalist caruia gura nu-i mai tace si iarba nu-i mai place de suparari principiale n-ar fi trebuit sa-i dicteze ca se afla intr-o situatie incorecta? Iata ca nu!

Cat dspre retrasul din firma, pana la proba contrara, trebuie sa credem ca asa este, insa Vasile Marica n-ar fi primul care ar fi cedat participarea la afacere unui apropiat de mare incredere care sa fie acolo doar de acoperire pentru banii pe care tot liderul sindical sa-i incaseze.

Sigur, putem sa ne gandim ca toate aceste dezvaluiri sunt razbunari pentru pozitiile publice contondente ale lui Vasile Marica. Dar daca el ar fi fost curat, nimeni n-ar fi avut de unde sa-l apuce. Nici de capatul cu nevasta, nici de capatul cu firma.

A venit poate vremea unei curatenii si in lumea sindicala, in primul rand in interesul sidicalistilor care, desi platesc lunar cotizatie, nu sunt, de fapt, reprezentati de nimeni, cat timp liderii isi promoveaza doar propriile interese cu cifre multe.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Vasile Marica acuzatii spaga, #coruptie sindicat Marica , #sindicat