Opinii: Falimentul periculos al sindicatelor

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 25 Septembrie 2010, ora 13:25
5251 citiri
Opinii: Falimentul periculos al sindicatelor

Anticipam luni ca saptamana de mari proteste sindicale are toate sansele sa esueze lamentabil. Nu m-am inselat, se pare. Pana vineri, liderii sindicali nu au reusit sa mobilizeze nici macar jumatate din numarul anticipat de protestatari, desi i-au adus cu autobuzele din toata tara.

In general, mesajele au fost palide, iar revendicarile nerealiste.

Derapajul violent de la mitingul de miercuri a fost, din fericire, nesemnificativ, insa graba cu care organizatorii au pus capat mitingului imediat dupa declansarea lor ne arata cat de putin stapanesc ei situatia.

Vineri, protestul politistilor a atras atentia prin ineditul sau, de altfel foare periculos, si dupa ce a devenit ilegal.

Si totusi, debilitatea protestelor sindicale nu trebuie privita in niciun caz ca o dovada ca oamenii nu sunt disperati. Oamenii sunt chiar dincolo de limita disperarii, pentru ca multi dintre ei au fost impinisi sub limita subzistentei.

Si asta pentru ca scaderea veniturilor lor nu este de numai 25%, ci mult mai mare, chiar 40% pentru cadrele medicale si cele din Sanatate. Totodata, promisiunea lui Emil Boc ca veniturile nu vor scadea sub 600 de lei s-a dovedit inca o minciuna. Fluturasii de salarii stau dovada. Nu se poate trai cu 300-400 de lei pe luna, iar optiuni in sectorul privat nu exista.

Dar s-a ajuns in situatia aceasta din cauza infratirii dintre clasa politica si sindicate. Caci, pentru a masca mai bine dezechilibrele bugetare, cele doua tabere si-au dat mana pentru un compromis cat se poate de pagubos pentru "beneficiarii" lui.

Salariile au ramas foarte mici, in schimb au fost adaugate o multime de sporuri care ajungeau sa le dubleze, daca nu mai mult. Sporurile prezentau avantajul de a putea fi acordate discretionar, mai multe sau mai putine cu cat salariatul era mai obedient fata de conducere si sindicate.

In plus, sporurile, prezentate ca mari victorii sindicale, au aceeasi stabilitate ca a unui contract pe drepturi de autor. Cu exceptia celor, destul de putine, prevazute de Codul Muncii, ele pot disparea dintr-o miscare de pix. Ceea ce s-a si intamplat.

Combinatia dintre pierderea lor si amputarea salariala de 25% este dramatica pentru foarte multi dintre bugetari.

Si ar fi absolut nedrept sa socotim ca toti bugetarii sunt de lux. Exista aceasta categorie clientelara, care ar fi trebuit eliminata cu totul, nu doar lovita la salarii.

Cei mai multi dintre bugetari sunt insa modesti: de la functionarii pe la ghisee, la politisti, profesori sau cadre medicale.

Multi dintre ei sunt inutili? Atunci posturile lor ar fi trebuit restructurate treptat, de la inceputul lui 2009, sa zicem, iar oamenii indreptati in directia sectorului privat, stimulat cu banii economisiti datorita acestei restructurari.

Dar cum sa-i absoarba pe someri un sector privat tot mai contractat de care liderilor sindicali nu le pasa si pe care guvernul nu mai stie cum sa-l sufoce?

Liderii sindicali sunt direct responsabili pentru nerestructurarea sectorului bugetar pe seama subdezvoltarii sectorului privat, inclusiv in criza. Sunt direct responsabili pentru amagirea sindicalistilor cu bani nesiguri, sume cu care oamenii au ridicat castele de nisip ce li se prabusesc acum in cap.

Iar oamenii au inceput sa inteleaga aceste lucruri. Dupa cum oamenii stiu bine ce afaceri invart liderii lor sindicali, cat de bogati sunt, in ce conflicte de interese se scalda, ce carnete de partid au prin buzunare.

Si atunci de ce ar avea incredere mai mare in ei decat in clasa politica?

Slabiciunea sindicatelor nu este o veste buna, nici macar pentru guvernanti. Este preferabil sa ai un interlocutor oricat de incomod, dar cu autoritate asupra salariatilor, decat sa nu ai un astfel de interlocutor, ci doar o mare masa de oameni scaapti de sub orice control, a caror disperare poate izbucni oricand si oricum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sindicate proteste Bucuresti, #lideri sindicali Romania, #salarii bugetari Romania , #sindicat