Guvernul, dat in judecata de sindicate: Este inacceptabil!

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 11:56
6272 citiri
Guvernul, dat in judecata de sindicate: Este inacceptabil!
Foto: bucurestifm.ro

Cele cinci confederatii sindicale reprezentative la nivel national au anuntat, luni, ca dau in judecata Guvernul pentru desfiintarea Inspectiei Muncii, catalogand aceasta actiune ca fiind una inacceptabila.

Decizia vine dupa ce Guvernul a hotarat, la sfarsitul anului trecut, desfiintarea Inspectiei Muncii si a Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, iar in locul acestora sa fie formata, prin comasare, o structura unica, denumita Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, in subordinea Ministerului Muncii, informeaza Mediafax.

Sindicalistii acuza insa ca astfel se urmareste politizarea tuturor structurilor din Inspectia Muncii.

"Aceasta unificare are ca scop nominalizarea altor persoane in conducerile tuturor structurilor din Inspectia Muncii. Va duce la o repolitizare a sistemului economic, ceea ce este inacceptabil", a declarat, la B1 TV, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Avocatul Poporului, sesizat privind desfiintarea Inspectiei Muncii: PSD angajeaza politic

Cele cinci confederatii care au anuntat ca vor da in judecata Guvernul sunt Blocul National Sindical (BNS), Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Confederatia Nationala a Sidicatelor Libere din Romania - Fratia si Confederatia Sindicala Nationala Meridian.

Ciorbea, sesizat din toate partile

Liderul BNS, Dumitru Costin, a amintit luni intr-o conferinta de presa ca in 29 decembrie 2014 a fost inregistrata o plangere prealabila la Guvern, iar in 9 ianuarie toate confederatiile s-au adresat Avocatului Poporului, cerandu-i sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru ca aceasta sa evalueze constitutionalitatea OUG 86/2014, respectiv a articolului 5, referitor la infiintarea Agentiei Nationale pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala.

Sindicalistii au precizat ca si alte organizatii sindicale, dar si inspectorate teritoriale de munca au sesizat Avocatul Poporului, fara ca acesta din urma sa ia vreo masura, si, in acest context, confederatiile sindicale au decis sa cheme Guvernul in contencios administrativ.

De asemenea, sindicalistii au spus ca vor scrie tuturor ambasadelor din tarile UE pentru a le semnala decizia Guvernului privind desfiintarea Inspectiei Muncii.

La discutiile din 9 ianuarie cu Avocatul Poporului, reprezentantii confederatiilor sindicale au aratat ca prevederile articolului 5 din OUG 86 nu se justifica si s-au pronuntat in favoarea existentei unei institutii a Inspectiei Muncii independente, autonome, in subordinea Parlamentului, institutie care sa fie reglementata in continuare prin lege organica.

Avocatul Poporului a declarat ca expertii institutiei vor analiza petitia inaintata de liderii confederatiilor sindicale, aceasta urmand sa fie solutionata in conformitate cu prevederile constitutionale si legale.

Totodata, si grupul parlamentar al PNL a cerut, in 22 decembrie 2014, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a OUG 86/2014.

PNL sustine ca desfiintarea Inspectiei Muncii nu are caracter de urgenta si, mai mult, in loc sa imbunatateasca activitatea din domeniile relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca si supravegherii pietei, o supune controlului guvernamental si schimbarilor politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Guvern dat judecata sindicate, #Guvern desfiintare inspectia Muncii , #sindicat