Marica: Sindicatele nu sunt in stare sa faca proteste pentru ca nu mai au credibilitate

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 22:40
2712 citiri
Marica: Sindicatele nu sunt in stare sa faca proteste pentru ca nu mai au credibilitate
Foto:Romania Libera

Liderul sindicatului SED LEX, Vasile Marica, spune ca sindicatele si-au pierdut credibilitatea si nu mai pot organiza un protest fata de Legea Dialogului Social, pe care Guvernul vrea sa-si angajeze raspunderea.

"Ce proteste? Cu cine sa mai facem proteste, sa fac eu singur? N-avem nicio presiune din partea oamenilor. Ne face mult rau sa declaram proteste si nu le facem sau le facem prost. Nu exista niciun protest, nu suntem in stare sa-l facem. Pentru ca ne-am pierdut credibilitatea", a spus Marica pentru Ziare.com.

Intrebat ce anume a dus la pierderea credibilitatii sindicatelor, Marica a spus: "Toate astea au dus, tot ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani."

El a reactionat vehement fata de declaratia ministrului Muncii, Ioan Nelu Botis, care spusese ca, prin faptul ca viitoarea Lege a Dialogului Social elimina contractele colective de munca, slabeste puterea liderilor sindicali la nivel national si da mai multa putere celor din linia a doua, cei sectoriali.

"Sa fie sanatos. Au slabit ei tot poporul, mai conteaza liderii? E treaba lui. Eu sunt un lider sectorial, bate campii pe lumea asta. Nici nu stie ce se intampla cu contractele la nivel national. Si inainte fiecare sector negocia. Vor ca Guvernul sa stabileasca salariul minim singur", a mai spus Marica.

Doi ani hibernam ca ursul

Ion Albu, presedintele executiv al Confederatiei Sindicale Meridian, a atacat si mai dur decizia Executivului, dar a fost si el de parere ca nu are rost sa organizeze vreun protest major pana dupa alegerile din 2012, dat fiind ca Guvernul nu tine cont de nimic.

"N-avem de gand nimic, luam lucrurile asa cum sunt. Am incercat, cu sau fara interventii mai dure sau mai putin dure. Doi ani facem ca ursul cand hiberneaza", a spus Albu pentru Ziare.com.

In plus, el crede ca e greu sa mai scoti oamenii din productie pentru proteste, dar si ca scandalurile cu liderii sindicali au avut de asemenea un impact.

"Greu sa mai strangi oameni, sa-i scoti din productie, iar sambata si duminica nu vin oamenii, nu e ca in Anglia. am scos oamenii pe care i-am scos din programul de lucru si cand vad ca rezultatele sunt aceleasi, nu se schimba nimic, nici liderii sindicali de la unitatea de baza nu mai au acelasi apetit (...)As vrea sa nu cred asta (n.r-ca scandalurile au avut un impac), dar cine crede, nu poti sa-i condamni. Petcu e al nostru, trebuie sa ni-l asumam", a spus acesta.

In opinia lui Albu, afirmatia ca prin eliminarea contractelor colective de munca se reduce puterea liderilor sindicali nationali e "o prostie", iar cei care spun asta sunt "tampiti si neamuri proaste".

"Ce parere poti sa ai cand ti se pune in fata o prostie. Daca ei inteleg ca era privilegiul liderilor nationali, sunt tampiti toti aia care cred asta, inseamna ca habar n-au de relatiile industriale si de munca din Romania si ca, ministri sau secretari de stat sau ce sunt ei acolo, sunt pusi de-a proasta acolo. Nu cred ca nu se pricep, sunt rai. Ca sa fim la fel de duri, intre prost si neamul prost, aleg prostul, cu asta se mai poate lucra, cu neamul prost niciodata", a mai spus Albu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste sindicate organizare, #Marica proteste sindicate , #sindicat