Ministrul Toader negociaza cu sindicatele din inchisori care-i cer demisia

Marti, 08 August 2017, ora 08:09
2175 citiri
Ministrul Toader negociaza cu sindicatele din inchisori care-i cer demisia
Foto: Arhiva Ziare.com

Sindicatele din penitenciare, care din 1 august au declansat proteste, se intalnesc, marti, cu ministrul Justitiei, caruia ii cer demisia.

Intalnirea cu Tudorel Toader va avea loc de la ora 10:00.

Sindicalistii solicita:

  • imbunatatirea conditiilor de munca
  • eliminarea deficitului de personal
  • majorarea salariilor cu 15%
  • reorganizarea unitatilor si construirea unora noi
  • diminuarea orelor suplimentare
  • "asigurarea unei protectii reale" pentru angajatii din penitenciare
.

Inaintea intrevederii cu Tudorel Toader, 70 de reprezentanti ai sindicatelor afiliate sunt asteptati la sediul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor pentru depunerea declaratiilor privind refuzul de a efectua ore suplimentare, a anuntat federatia sindicala.

"Ministrul Justitiei a demonstrat lipsa de interes si de implicare in a rezolva problemele din penitenciare. Una dintre masurile pe care o vom propune marti la discutiile cu ministrul Justitiei pe tema adoptarii unui pachet de masuri pentru rezolvarea problemelor din penitenciare va fi chiar solicitarea demisiei ministrului Justitiei, pentru incompetenta si dezinteres", au transmis reprezentantii Federatiei.

Acestia au intocmit o lista cu 12 "solutii" pentru problemele din sistem, pe care ar urma sa o prezinte la discutiile cu Tudorel Toader.

Ei cer:

  • modificarea procedurilor de concurs si urgentarea ocuparii functiilor vacante de management superior din sistemul penitenciar, in contextul valului de pensionari si al unei politici de resurse umane constranse de restrictii bugetare si "decizii politice bizare",
  • punerea in aplicare a unui plan de investitii in institutiile penitenciare, mai ales ca acesta exista deja si este aprobat in Guvern
  • indeplinirea urgenta a formalitatilor necesare pentru suplimentarea bugetului, astfel incat sa fie asigurat necesarul pentru investitii, reparatii curente, plata facturilor si salarii, in conditiile in care Guvernul a redus in 2017 bugetul penitenciarelor cu 127 de milioane lei, si urmeaza, conform Ministerului Finantelor, o noua reducere de 57 de milioane lei din banii pentru investitii.

Reprezentantii Federatiei mai sustin ca, in ultimii doi ani, 1 angajat din 6 a parasit sistemul penitenciar, doar 61% din functiile necesare bunei functionari a penitenciarelor sunt ocupate si sunt inregistrate peste 700.000 de ore suplimentare, solicitandu-i ministrului Justitiei sa ceara Guvernului exceptarea sistemului administratiei penitenciare de la ordonanta care blocheza concursurile de ocupare a functiilor vacante si sa asigure suplimentarea statelor de functii pana la 20.041 de functii, conform standardelor pentru activitatile din penitenciare pe fiecare sector in parte (paza, supraveghere, escortare, insotire, transfer, educatie, asistenta psihosociala, medical, economic, administrativ).

"In Ministerul Justitiei se intampla sa fie uitate cu anii prin sertare proiecte de acte normative privind functionarea sistemului penitenciar (eg. regulamente legate de executarea pedepselor sau acordarea unor drepturi). Aceasta practica trebuie sa inceteze.

Solicitam ministrului Justitiei sa dispuna o verificare in acest sens si sa repuna pe circuitul de consultare-avizare-aprobare toate proiectele de acte normative. Din cauza lipsei de implicare a ministrului Justitiei, interesele personalului din penitenciare nu sunt reprezentate la nivel de Guvern.

Astfel, drepturile acestora sunt afectate, fiind destul de frecvente situatiile de discriminare fata de alte categorii profesionale in pofida faptului ca, de curand, Parlamentul a recunoscut prin lege ca acestia lucreaza in conditii improprii.

Solicitam ministrului Justitiei sa apere si sa promoveze drepturile si interesele personalului din penitenciare la nivelul Guvernului dar si in relatia cu alte institutii", mai arata sindicalistii din penitenciare.

Citeste si Lider sindicat penitenciare: Ministrul Toader traieste intr-un univers paralel. Noi dotam detinuti cu bastoane si fluiere ca sa pazim

Tudorel Toader declara recent ca are solutii concrete pentru imbunatatirea conditiilor angajatilor din penitenciare si ca o varianta pe care o are in vedere este inclusiv achizitionarea de bratari electronice de supraveghere.

Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare a anuntat in 1 august declansarea actiunilor de protest, precizand ca in perioada urmatoare vor avea loc mitinguri la Ministerul Muncii si la Ministerul Justitiei, precum si la sediul Adiministratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si vor fi pichetate saptamanal zece unitati din sistemul penitenciar.

#sindicate penitenciare ministrul Justitiei , #sindicat