Opinii: Romania pe baricade - sindicatele trec la atac

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 22:44
1451 citiri
Opinii: Romania pe baricade - sindicatele trec la atac
Foto: Arhiva

Spre deosebire de alti premieri, care se tocmeau prin compromisuri cu sindicatele, pana se ajungea la marea demonstratie, premierul Boc da semne ca vrea sa ajunga la aceeasi mare demonstratie, fara sa se tocmeasca si fara compromisuri, numai cu disponibilitatea de dialog.

Dialogul surzilor, cu scor nul

Ca urmare, sambata a avut loc, la Palatul Victoria, dialogul surzilor. Premierul le-a spus pe ale lui, sindicatele pe-ale lor si au plecat asa cum au venit, intrucat toate revendicarile necesita bani, iar "premierul a acceptat tot ce nu implica bani" - cum a explicat textul un marcant lider sindical. In prima repriza, zero la zero.

La plecare, domnul Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, a explicat ce inseamna zero: Guvernul nu doreste combaterea evaziunii fiscale, dar doreste inghetarea salariului minim.

Premierul a explicat si el ce inseamna zero la Palatul Victoria: ramane, mai departe, dispus, ca inteleptul Platon, la oricate dialoguri.

Se vede insa ca Hossu nu da doi bani pe dialoguri si pe Platon - poate nici n-a auzit de acest brand - socotind ca dialogul s-a terminat cu scor nul, fitilul este deja aprins, iar razboiul a devenit inevitabil.

Tot cu fitilul aprins, au demarat luptele inevitabile si asta primavara, cand atactul cel mare s-a terminat fara armistitiu si cam in coada de peste. S-a dat retragerea, intrucat nu poti duce un razboi numai cu fitile.

Serenada sub balconul gol

Cele trei puncte tari ale premierului politic sunt: rabdarea, rabdarea si iar rabdarea.

Cele doua puncte tari ale sindicatelor apolitice sunt: opozitia de stanga si opozitia de dreapta, fiecare cu cate un guvern in umbra si cu cate un premier de rezerva, plus un numar suficient de fitile.

Dar sindicatele au si doua puncte slabe: zazania si galceava. Zazania porneste de la patrimoniu si ajunge la recent eliberatul Vintu, iar galceava porneste de la Vintu si se opreste la vesnic disputatul patrimoniu. Ar fi periculos sa dau detalii in asemenea problema delicata, unde justitia nu este inca sesizata si nici nu se stie daca va fi sesizata vreodata.

Pregatirea de artilerie a sindicatelor va incepe, ca de obicei, cu calendarul. De luni pana vineri, proteste. Sambata si duminca, odihna. Apoi iar proteste, apoi iar odihna.

Ziua de varf a saptamanii este miercuri. Atunci sunt prevazute tobele si fluierele in Piata Victoriei, bannerele si caricaturile, cimpoaiele si portavocele, plus aria Pinguinului, cantata de sindicalisti pe acelasi amplasament. Sindicalistii nu stiu, insa, ca vor canta aria la bec, fara Boc, intrucat premierul se va afla in delegatie, cam prin SUA.

Este ceva ca intr-o opera de Rossini, unde junele prim canta serenada sub balconul gol, iubita fiind lipsa.

Nu se stie ce-o sa fie

Cand se va intoarce (premierul, nu iubita), actiunea va fi pe sfarsite, sindicalistii obositi, participantii pictisiti, tocmai nimerit sa se repeada la autobuze si s-o stearga acasa, ca sa apuce weekend-ul alaturi de neveste si nu de Hossu.

Cum se va termina e greu de intuit, dar nici nu este exclus ca atacul cel mare sa se termine fara armistitiu, tot in coada de peste si tot ca asta primavara.

Nu ma duce capul sa ghicesc daca, in acest caz, va fi mai mare dezamagirea suferita de Hossu, lovitura primita de Antonescu sau dezastrul abatut, la umbra, asupra lui Ponta.

Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
#proteste sindicate Guvern, #negocieri Boc sindicate , #sindicat