Patronatele s-au razgandit. UGIR 1903 nu mai sustine memorandumul cu FMI

Luni, 24 Mai 2010, ora 15:20
3981 citiri
Patronatele s-au razgandit. UGIR 1903 nu mai sustine memorandumul cu FMI
Foto: Arhiva

Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903, a afirmat luni ca patronatele sustin reducerea salariilor cu 25%, insa nu sustin memorandumul cu FMI in forma lui actuala.

"Ceea ce a spus presedintele Romaniei si ne-a confirmat si Fondul sunt lucruri pe care, in principiu, le-am putea sustine. Reducerea cheltuielilor publice cu 25% este un lucru pe care l-am putea sustine. Recunoastem dreptul sindicatelor si al managerilor de a decide felul in care vor reduce cheltuielile", a declarat liderul confederatiei patronale UGIR 1903.

Coraci a precizat, de asemenea, ca UGIR si CONIPROM nu pot fi de acord cu reducerea pensiilor.

"In privinta pensiilor, ne-am manifestat ingrijorarea fata de aceasta idee. Nu stim nici daca exista o forma legala. Am spus ca Guvernul nu va gasi o forma legala", a explicat el, adaugand ca FMI a cerut gasirea unor masuri imediate, dar a fost flexibil.

Presedintele UGIR 1903 a mai spus si ca partenerii sociali trebuie sa gaseasca o solutie pentru modificarea textului memorandumului.

"Dorim un acord cu Fondul, dorim reducerea cheltuielilor. In rest, partenerii sociali trebuie sa gaseasca forme de modificare a textului. Din negocierile dintre sindicate si Guvern trebuie sa rezulte solutii bune pentru fiecare. (...) Nu sustinem memorandumul cu FMI in forma actuala. Ar porni greve care ar duce la colapsul economiei romanesti", a mai conchis Cezar Coraci.

Acesta a mai spus ca au cerut un plan aplicat, dar Guvernul nu a facut nimic.

"Avem raspunderea pentru 3 milioane de salariati. Nu am sustinut niciodata acordul cu FMI ca un act imuabil ci necesitatea acestuia si am sustinut si reducerea cheltuielilelor. Scaderea pensiilor si salariilor va rezolva o singura problema - incadrarea in deficit si nu relansarea economica. Am cerut un plan aplicat. Pentru forma actuala Guvernul nu are nevoie de acordul nostru", a declarat luni liderul UGIR 1903.

Purtatorul de cuvant al aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, sustine ca cei de la UGIR isi acorda mai mult importanta decat este cazul.

"Nu ne bucura ca UGIR 1903 are probleme interne si sper sa isi rezolve problemele mai repede. Domnul Corici (presedinte UGIR n.red.) uita sa va spuna ca are un singur vot in CES si Compirom mai are un singur vot. Noi avem 12 voturi si Coirici uita ca la intalnirea cu premierul Boc el a fost de acord cu el", a precizat acesta.

Reprezentantii patronatelor declarau vineri, dupa intalnirea cu premierul Emil Boc si cu ministrul Muncii, ca vor sustine scrisoarea catre FMI si ca reprezentantii guvernului au acceptat o parte dintre propunerile lor.

Coraci declara atunci ca organizatia pe care o reprezinta trebuie sa sustina o "solutie imediata" si ca, cel mai probabil, va sustine intregul pachet convenit cu FMI, nu doar reducerea pensiilor si salariilor.

"Suntem obligati sa sustinem o solutie imediata, nu avem de ales, Romania nu mai are timp, situatia economica (...) este deosebit de grava. (...) Vom avea o pozitie care, cel mai probabil, va sustine intregul pachet, nu numai reducerile de pensii si salarii", a spus Coraci vineri.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#UGIR 1903 scrisoare FMI, #patronate memorandum FMI, #patronate reduceri salarii pensii, #FMI reduceri sector bugetar , #sindicat
Comentarii