Sindicalistii de la Cartel Alfa ii solicita lui Dragnea o intalnire de urgenta

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 21:23
3418 citiri
Sindicalistii de la Cartel Alfa ii solicita lui Dragnea o intalnire de urgenta
Foto: Facebook/Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA"

Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa, din care fac parte 41 de federatii profesionale, reprezentand domenii de activitate diverse, solicita presedintelui PSD, Liviu Dragnea, o intalnire "urgenta" pe tema masurii de transfer al taxelor sociale integral in sarcina angajatului.

De asemenea, filialele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa din toata tara vor organiza, in cursul urmatoarelor doua saptamani, intalniri cu parlamentarii PSD pentru a le prezenta si a dezbate argumentele sindicalistilor impotriva masurii de transfer.

Intr-o scrisoare deschisa adresata membrilor PSD, CNS Cartel Alfa atrage atentia asupra faptului ca programul derulat de PSD prevede cresterea taxelor pentru lucratori si deresponsabilizarea totala a capitalului, care va fi singurul beneficiar "al asa-ziselor reduceri fiscale".

"Reducerile de taxe promise lucratorilor (scaderea impozitului de la 16% la 10% si contributiile cu 4,25%), realizate simultan cu transferul contributiilor, vor fi inghitite integral de capital, prin cresterea profiturilor. Avand in vedere ca reducerea din 2015, cu 5 puncte procentuale a contributiilor, a fost acordata integral angajatorului, acum e randul lucratorilor sa beneficieze.

In conditiile in care nu exista nici macar garantia ca netul actual va fi pastrat, pentru toti lucratorii, este cat se poate de clar ca, in formula propusa, aceste reduceri promise nu se vor vedea in buzunarul lucratorilor", afirma sindicalistii in scrisoare.

Potrivit acestora, lucratorul va fi prejudiciat atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

"In momentul in care toate taxele sunt trecute in brutul lucratorului, orice marire ulterioara de salariu se va regasi intr-un procent mai mic in netul lucratorului. Spre exemplu, pentru fiecare crestere cu 100 de lei a salariului brut, lucratorul vede acum 70 de lei, iar dupa transfer, 58 lei.

Lucratorii isi vor suporta singuri concediile medicale, riscul de accidente, conditiile de munca proaste (...) si nu isi vor putea recupera salariile in cazuri de insolventa a unitatilor unde muncesc", explica sindicalistii.

De asemenea, Cartel Alfa atrage atentia asupra faptului ca se adopta cresteri salariale la bugetari, care in fapt sunt anulate de aceste majorari de taxe.

"Pentru capital, s-a renuntat la impozitarea pe cifra de afaceri, inclusa tot in programul actual, deci se poate, daca se doreste, si pentru oameni.

Toate acestea se intampla pe fondul unei lipse de dialog real cu partenerii sociali si mai ales din cauza unor orgolii exacerbate ale unor alesi, care nu sunt capabili sa isi recunoasca lipsurile, si care doresc sa mearga pana in panzele albe, indiferent de consecinte.

Toti cei care intretin si accepta aceasta situatie sunt si vor fi responsabili de degradarea si mai accentuata a nivelului de trai in Romania, cu toate urmarile sale: plecarea masiva a tinerilor si a personalului calificat din tara, mentinerea Romaniei la coada Europei si cresterea decalajului de dezvoltare, degradarea serviciilor publice, incurajarea atitudinilor extremiste si, poate cel mai grav, distrugerea sperantei cetatenilor de a avea o politica sociala ca in vestul Europei.

In contextul in care, in toata Europa, exista o dezbatere vie privind falimentul modelului neoliberal, necesitatea unor politici sociale consistente, incluse in Pilonul Social European al Drepturilor Sociale, care sa readuca echilibrul in distributia rezultatelor economice, Romania merge in directia inversa, retrograd si iresponsabil fata de viitor si de cetatenii sai", avertizeaza Cartel Alfa.

In documentul transmis membrilor PSD, CNS Cartel Alfa le solicita acestora sa respinga aceasta masura, care va duce la saracirea pe termen lung a cetatenilor Romaniei.

"Prin actiunile iresponsabile ale unui partid care se declara social democrat (...), principiile de fond ale declaratiei de la Philadelphia (...) vor fi eliminate, printr-un program care pare unul tipic al FMI de austeritate pentru populatie si marire a profitului pentru capital.

Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa cere membrilor PSD (multi dintre acestia fiind si membri de sindicat) sa se ridice ferm si sa spuna NU acestei actiuni, care va saraci pe termen lung cetatenii Romaniei. De asemenea, adresam solicitarea catre presedintele PSD, Liviu Dragnea, de a realiza urgent o intalnire cu delegatia CNS Cartel Alfa", se mai spune in document.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#scrisoare Cartel ALFA PSD, #Cartel ALFA intalnire Dragnea, #revendicari sindicalisti guvern, #trecere contributie angajat , #sindicat