Sindicate inventate, blaturi cu Guvernele si proteste inscenate. Vezi cine face acuzatiile

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 19:35
4721 citiri
Sindicate inventate, blaturi cu Guvernele si proteste inscenate. Vezi cine face acuzatiile
Foto:napocanews.com

Presedintele sindicatului PRO LEX, Vasile Lincu, a declarat ca in Romania exista sindicate ce fac proteste inscenate, in intelegere cu Guvernele care s-au succedat la putere, dar si ca de multe ori ele renunta la revendicari in schimbul unor avantaje obtinute prin intelegeri cu Executivul. Mai mult, el spune ca autoritatile publice din Romania chiar recurg la formarea unor sindicate aservite.

"Exista, au fost si vor mai fi mitinguri convenite cu Guvernul. Sunt foarte importante pentru Guvern. Formele acestea de protest sunt o supapa a refularii", a declarat Lincu pentru Ziare.com.

"De exemplu, SNPPC (Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, n.red), in 2008, au fost ajutati de institutie, sa le puna masina la dispozitie, sa ajunga nu in fata ministerului, ci in apropiere. Desi pe ei, pe oameni ii dureau drepturile salariale, ei o dadeau cu protectia. Chiar intrebau oamenii pe acolo 'dar salariile?' Si veneau lideri si spuneau 'o fi si pentru salarii, dar nu pentru salarii'.

Problemele salariale sunt cele mai serioase. Am informatii din mai multe judete ca au fost sprijiniti, le-au da liber sa iasa in strada. Daca au participat la un miting, e clar ca nu vor mai iesi curand, pentru probleme mai serioase", a explicat liderul PRO LEX.

El a sugerat ca acest sindicat are legaturi cu serviciul secret al Ministerului de Interne, asa numitul "doi si un sfert", in care liderul SNPC a fost numit ulterior director adjunct.

"Cel care era presedinte la SNPPC a fost promovat ulterior directorul adjunct la 'doi si-un sfert'. Numele lui Liviu Butunoi", a declarat liderul sindical cunoscut pentru ca a declansat scandalul "Regina", in care dezvaluia mecanismul coruptiei din vami.

El spune ca, in ultimul timp, acest gen de colaborare "a avut mai mare succes" si ca sunt sindicate, precum SNPPC, care fac sedinte sindicale in acelasi timp cu sedintele profesionale, iar sefi de-ai lor sunt si sefi la sindicat, astfel ca membrii de rand se tem sa-si manifeste nemultumirile.

Un alt exemplu de asemenea sindicat, in opinia lui Lincu, se gaseste in vama - "Sindicatul Unirea, sindicatul lui Marica, acum, mai nou, SED LEX, care e de ani de zile pe sistemul asta".

Autoritatile formeaza sindicate aservite

Vasile Lincu a mai spus si ca o parte din lipsa de incredere a sindicatelor in ochii populatiei e cauzata de faptul ca autoritatile publice din Romania au creat, de-a lungul timpului, propriile sindicate obediente sau au aservit altele.

"Scaderea increderii, in primul rand, demonstreaza nivelul succesului la care au ajuns autoritatile publice care de ani de zile lucreaza la formarea sau sprijinirea unor sindicate aservite. In fiecare institutie exista, multi dintre ei sunt sefi in institutii si multi oameni stau efectiv de frica. Nu doar in vama si doar in politie. Nu numai aici unde stiu si am dovezi. Evident ca nu au incredere in sindicatele astea in care stau efectiv de frica", a spus Lincu, pentru Ziare.com.

Rugat sa dea exemple de asemenea sindicate, Lincu nu a raspuns direct, insa a amintit faptul ca stie de momente in care confederatia sindicala CNSLR-Fratia a facut front comun cu reprezentantii Guvernului, chiar impotriva celorlalte sindicate, in conditiile in care partenerii de negocieri din partea Executivului erau chiar fostii lor colegi din acest bloc sindical.

"De exemplu, la discutii la nivelul Ministerului Muncii - toti cu care stam la discutii in Comisia de Dialog Social sunt de la CNSLR Fratia. Acestia sunt cei mai redutabili negociatori in favoarea statului. La aceste discutii, cei de la Fratia faceau front comun, parca erau in echipa cu cei de la minister(...)Eu inteleg sa avem oameni cu pregatirea astea in Guvern, dar ar fi bine sa fie independenti, nu sa faca jocul unui anumit partid politic", a spus liderul PRO LEX. Lincu a vorbit si despre faptul ca in 2005 sau 2006 a existat intentia de a transforma CNSLR Fratia intr-un partid politic.

El a dat si unele nume de sindicalisti care coopereaza cu autoritatile, chiar impotriva intereselor celor pe care ar trebui sa-i reprezinte.

"Sorin Stan ca nume a facut chestiile astea, e secretarul general al CNSLR Fratia. Sorin Stan - federatia Columna, la care si eu am fost fondator, infiintata impreuna cu el. Cand am facut federatia, nu stia nici de legea 188 a funcionarului public. Federatia Columna, la nivelul politiilor locale se bazeaza exclusiv pe colaborarea cu primarul si seful politiei locale.

De exemplu, la Calarasi, chiar seful de la control e lider de sindicat. Oamenii au fost amenintati ca daca nu merg la un anumit sindicat, sunt dati afara, desi au fost dati si dintr-ai lor. Toti membri nostri au castiga procesul si au fost reincadrati. Membri lor, neajutati de sindicat si neavand cunostinte, au pierdut procesul", a mai zis Lincu.

Intrebat daca exista sindicate aservite puterilor politice din Romania, sindicalistul a afirmat ca nu are dovezi de sindicate aservite, ci doar persoane, unele cu functii inalte:

"Din fericire, nu-i o regula, din nefericire, persoanele respective sunt cu functii importante in miscarea sindicala".

Renuntare la revendicari pentru avantaje

Presedintele PRO LEX Vasile Lincu a mai spus ca are informatii, de la surse din sindicate si ministere, ca exista lideri sindicali care propun Executivului sa primeasca avantaje in schimbul renuntarii la unele din revendicarile lor.

"Din informatiile pe care le avem, nefiind martor la ce am auzit ca anumiti oameni din sindicat discuta la nivel de minister sub urmatoarea formula "asta e dosarul de revendicari, asta e dosarul meu". Dosarul meu vorbind metaforic, astea sunt propunerile 'vreau sa am si eu pe cutarica in Consiliul de administratie, vreau sa...' Repet, n-am fost acolo, dar la nivel de sindicat e luata ca o chestie reala ca sunt astfel de persoane care procedeaza de maniera asta", a spus Lincu pentru Ziare.com.

Intrebat care sunt liderii sindicali ce au legaturi cu partidele politice, Lincu a dat exemplul presedintelui SED LEX, Vasile Marica, cel pe care l-a mai acuzat si de legaturi cu fenomenul coruptiei din vami.

"Va dau exemplu concret - participau o serie de lideri de sindicat la Guvern, reprezentantii Guvernului s-au retras cu vasile Marica, apoi s-au intors si au spus "ne-am inteles", apoi au plecat. Asta se intampla pe vremea PNL, atunci Marica avea asemenea influenta", a mai spus Lincu.

"O chestie la care am fost martor, o chestie concreta - trebuia sa discutam la nivelul Ministerului de Interne un calendar de elaborare a legii functionarului public. Trebuia sa fie o lege unitara. Desi urma sa avem o intalnire cu toti reprezentantii federatiilor, secretarul de stat Toader s-a intalnit cu Marica si au dat un comunicat de presa ca s-a inteles cu Marica. A fost un protest al confederatiilor, Toader a renunta la declaratie. Cand l-am intrebat despre ce a fost vorba, a spus: 'Ce-am convenit cu Marica? Am spus asa, pentru presa' ", a povestit presedintele PRO LEX.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Lincu sindicate proteste inscenate, #sindicate intelegeri Guverne, #sindicate mitinguri convenite Guvern , #sindicat
Comentarii
Poza crin-geoana
crin-geoana
rank 5
Am ras de se uitau colegii la mine, nu aveam cum sa le traduc "dambovitenele";)))
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5