Sindicatele, nemultumite de plafonarea salariilor profesorilor, cer demisia lui Boc

Joi, 31 Martie 2011, ora 22:29
2495 citiri
Sindicatele, nemultumite de plafonarea salariilor profesorilor, cer demisia lui Boc
Foto: Antena 3

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca intentia Guvernului de a plafona salariile personalului didactic este o incalcare grava a drepturilor pe care profesorii le-au castigat in instanta si cer demisia premierului Emil Boc si a ministrului Educatiei, Daniel Funeriu.

"Prin aceasta hotarare, Guvernul demonstreaza inca o data ca Romania nu este un stat de drept, iar nerespectarea justitiei anuleaza rolul acesteia. La nivelul federatiei noastre sunt 7.000 de hotarari judecatoresti irevocabile pentru reincadrare potrivit Legii 221/2008 si peste 50.000 de procese pe rol. Nerecunoasterea acestor reincadrari pe posturi si a majorarilor salariale obtinute prin hotarari irevocabile reprezinta o nerespectare a rolului pe care il are un cadru didactic in formarea copiilor, cei care reprezinta viitorul acestei natiuni", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Guvernul isi asuma raspunderea pe Legea plafonarii salariilor profesorilor

Cei de la FSLI mai spun ca se vor adresa forurilor internationale pentru a li se face dreptate in acest caz.

"Le reamintim membrilor Guvernului faptul ca presedintele Traian Basescu a declarat ca hotararile judecatoresti irevocabile se pun in aplicare. Daca revenirea economiei romanesti inseamna noi taieri de salarii, inseamna ca totul este o minciuna, iar Romania este in plina recesiune", a mai spus presedintele FSLI.

Premierul Emil Boc a anuntat ca guvernul a discutat joi in prima lectura actul normativ privind salarizarea din educatie, in virtutea deciziilor instantelor care au dat dreptul la majorarea cu 50% a salariilor, precizand ca proiectul va fi trimis Consiliul Economic si Social (CES) si abia apoi se va decide forma de promovare.

"Am discutat problema salarizarii din educatie, astazi Romania nu isi poate permite sa plateasca majorarea salariilor profesorilor cu 50%. In consecinta, in momentul de fata, in Romania, datorita practicilor judiciare neuniforme, exista profesori cu salarii majorate cu 50% si unii cu salarii nemajorate cu 50%", a spus Boc, dand exemplul situatiei din Botosani si Suceava.

Premierul a insistat ca bugetul nu poate suporta onorarea acestor mariri. "Este nevoie de un act normativ, l-am discutat astazi in prima lectura, va fi in avizare la CES saptamana viitoare. Dupa avizul CES, vom lua decizia de promovare a acestuia in Parlament, in unele din formele prevazute de Constitutie", a afirmat Boc, care nu a exclus angajarea raspunderii, dar a accentuat ca decizia va fi luata de Executiv ulterior avizelor.

Emil Boc a mai spus ca efortul bugetar pentru 2011, necesar eventualei aplicari a majorarii de 50% a salariilor din educatie, s-ar ridica la 500 de milioane de euro, adaugand ca o decizie privind modul de promovare a actului normativ care sa plafoneze salariile va fi luata dupa primirea avizelor.

#plafonare salarii profesori, #decizie Guvern , #sindicat