Sindicatele nu sunt de acord cu privatizarea companiilor de stat ceruta de FMI

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 13:01
1671 citiri
Sindicatele nu sunt de acord cu privatizarea companiilor de stat ceruta de FMI
Foto: Arhiva

Sindicatele nu sunt de acord cu privatizarea unor companii de stat din domeniul transporturilor si energiei, asa cum solicita Fondul Monetar International in noul acord cu Romania.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, s-a intalnit vineri cu reprezentantii sindicatelor pentru a le cere punctul de vedere in privinta privatizarii companiilor de stat.

Raspunsul sindicatelor a fost ca nu este momentul potrivit pentru privatizare, prioritara fiind depolitizarea managementului acestor societati, au declarat surse sindicale, la finalul reuniunii.

Liderul BNS, Dumitru Costin, a afirmat ca partea guvernamentala trage de timp in privinta privatizarii managementului companiilor de stat pentru ca se apropie campania electorala si "gainile cu oua de aur trebuie sa ramana in brate politice".

O misiune comuna a FMI, CE si BM se afla in Romania pana pe 1 august pentru a analiza o eventuala revizuire usoara a proiectiilor de crestere economica, situatia fiscala, rectificarea bugetara pentru 2011, parametrii generali ai bugetului pe 2012, arieratele companiilor de stat si absorbtia fondurilor europene.

In ceea ce priveste executia bugetului general consolidat, rezultatele sunt apreciate ca excelente, iar tintele de deficit bugetar sunt estimate a fi atinse in mod lejer.

O problema o reprezinta insa arieratele companiilor de stat, estimate la 5% din PIB (25-30 miliarde lei), care ar trebui reduse cel putin cu cateva sute de milioane de lei sau chiar miliarde de lei.

De asemenea, la absorbtia fondurilor europene FMI considera ca nu au fost inregistrate imbunatatiri in pofida eforturilor si actiunilor autoritatilor.

Prima vizita a expertilor FMI pentru noul acord cu Romania a avut loc in perioada 27 aprilie-9 mai, in cadrul unei misiuni comune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.

FMI a pus la dispozitia Romaniei doua transe, din noul acord, in valoare de 67 milioane euro si respectiv 480 milioane euro.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#intalnire sindicalisti reprezentanti FMI, #sindicalistii refuza privatizarea companii stat , #sindicat