Sindicatele si patronatele ii trimit lui Boc varianta lor de Cod al Muncii (Video)

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 13:56
908 citiri
Sindicatele si patronatele ii trimit lui Boc varianta lor de Cod al Muncii (Video)
Foto: Realitatea TV

Sindicatele si patronatele au propria varianta a Codului Muncii, in care au inclus toate modificarile pe care le vor la proiectul de lege.

Cele cinci confederatii sindicale si patru confederatii patronale au semnat, vineri, propunerile de modificare a Codului muncii si a Codului dialogului social in forma convenita de comun acord. O delegatie a partenerilor sociali urmeaza sa mearga, in jurul orei 14.00. la Guvern pentru a depune documentul.

Vicepresedintele Blocului National Sindical, Ioan Pisc a declarat, vineri, ca sindicatele cer demisa Ministrul Muncii Ioan Botis, nefiind de acord cu unele propuneri pe aceasta tema.

"Vom fi nevoiti sa apelam la o intalnire cu premierul cerand si demisia ministrului Ioan Botis. Vom depune astazi(n.r. vineri) la Guvern aceste proiecte, urmand ca asa cum ne-am inteles cu premierul Boc, ele sa fie dezbatute in cadrul Coalitiei de guvernamant. Speram ca munca noastra sa fie castigatoare, adica cei care vor avea ocazia sa le studieze sa-si dea semana canoi am incercat sa cuprindem in acest pachet legislativ reguli pentru lucratorii din Romania", a declarat Pisc.

La randul sau, Ion Albu, din cadrul Federatiei Medirian a declarat ca sindicatele nu sunt de acord cu unele masuri de flexibilizare a fortei de munca, propuse de catre Guvern, facand referire aici la marirea periroadei de proba pentru angajati si modificarea perioadei de preaviz.

Sindicatele blocheaza negocierile pe Codul Muncii si cer demisia ministrului Botis (Video)

Nemultumiti de negocierile de marti, de la Ministerul Muncii reprezentantii sindicatelor si ai unor patronate au cerut premierului sa il demita pe ministrul Muncii, Ioan Botis, dezamagiti de modul in care s-au desfasurat discutiile privind acest proiect. In plus, ei anuntau blocarea negocierilor cu ministrul Muncii si cereau o intalnire cu premierul Emil Boc, sustinand si ca vor solicita sefului statului sa medieze acest conflict.

La scurt timp dupa aceste declaratii premierul i-a invitat la discutii, la Palatul Victoria. Dupa aceasta intalnire s-a convenit ca sindicatele si patronatele sa trimita la Guvern, pana vineri, un punct de vedere comun privind modificarile la Codul muncii si celelalte legi negociate pana in prezent.

Propunerile sindicatelor si patronatelor vor fi analizate de premierul Emil Boc pana in 26 ianuarie, urmand ca acesta sa comunice care dintre punctele cuprinse in documentele partenerilor sociali vor fi luate in calcul.

Reprezentantii sindicatelor si patronatelor iau in calcul manifestari de strada, incetarea voluntara a lucrului si declansarea grevei generale in cazul in care propunerile lor la Codul muncii si Codul dialogului social nu vor fi luate in calcul.

Sindicatele si patronatele propun excluderea perioadei de proba si posibilitatea ca si patronii sa aiba drept la propria greva, nu doar angajatii. Partenerii sociali mai propun flexibilizarea contractele de angajare si disponibilizare, precum si formule de ocupare sau de completare cu masuri de asistenta sociala activa.

Codul muncii si proiectele de legi privind dialogul social ar trebuie finalizate pana la inceputul sesiunii parlamentare, asa cum solicita, recent, premierul.

Guvernul nu a decis deocamdata daca isi va asuma raspunderea in Parlament pe proiectul de modificare a Codului muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sindicate patronate Codul Muncii, #varianta Guvern , #sindicat