Sindicatele si razboiul cu statul - retrospectiva 2010

Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 08:34
3330 citiri
Sindicatele si razboiul cu statul - retrospectiva 2010

Sindicatele din Romania au avut un an greu. Razboiul intre organizatiile sindicale si Guvern a fost total. Este imposibil de spus cine a castigat si cine a pierdut, cert este ca scorul nu este egal. Aceasta face cu atat mai mult necesara o retrospectiva a principalelor momente sindicale ale lui 2010.

Sindicatele, prin cele cinci mari confederatii sindicale care activeaza in Romania, reprezinta circa 65% din cei 4,5-4,7 milioane de romani care muncesc. Este vorba despre o mica parte a celor din mediul privat, unde activeaza circa 3,4 milioane de angajati, cei care aduc 70% din incasarile de la buget, si marea majoritate a celor din mediul bugetar, adica circa 1.200.000 - 1.300.000 de persoane.

Acestia reprezinta angajatii din administratia publica, educatie, sanatate, politistii, jandarmii si pompierii, angajatii Ministerului Apararii Nationale. Ei sunt cei care consuma bani de la buget, dar si cei bine reprezentati in structurile sindicale. Acestora li se adauga pensionarii (in februarie erau 5.525.600 de pensionari) care primesc bani din fondurile de asigurari sociale, adica tot de la bugetul de stat.

In raport cu statele europene, numarul bugetarilor in Romania este de 80 la 1000 de locuitori, cifra care plaseaza Romania in coada Europei.

La marginea prapastiei

Romania s-a aflat in pragul prapastiei, fapt recunoscut cu o inconstienta intarziere de actualii guvernanti, de dragul unui nou mandat al presedintelui Traian Basescu. De la venirea FMI in Romania, inca din momentul in care a fost semnata scrisoarea de acord cu Fondul Monetar, sindicate au reclamat faptul ca masurile de austeritate sunt neunitare si incomplete in absenta oricaror altor demersuri care sa sustina si sa contribuie la relansarea economica a Romaniei.

Reducerea salariilor din mediul bugetar cu 25%, cresterea TVA cu 5%, cresterea impozitelor, devalorizarea monedei nationale, cresterea tintei de inflatie, concedierea prognozata a circa 150.000 de bugetari, dintre care 59.000 vin din administratiile locale si centrale, au bulversat societatea si au afectat, practic, pe fiecare cetatean in parte.

Plecand de la teoria omului gras cocotat in spinarea celui slab, enuntata de presedinte, Romania s-a impartit in doua. Bugetarii, sustinuti de sindicate, pe de o parte, si angajatii din mediul privat cu patronii, investitorii si oamenii de afaceri, de cealalta.

In acest context s-au consumat marile manifestari sindicale din Romania.

Primele actiuni de amploare, au avut loc in mai si iunie, incheiate cu un mare miting in Piata Victoriei , unul dintre cele mai mari din ultimii 10 ani. Mitingul a fost finalul unor intalniri intre Guvern si sindicate in care acestea din urma au incercat sa-i convinga pe guvernati ca masurile cerute de ei vor adanci criza economica. Niciuna din propunerile sindicatelor nu a fost luata in seama, nici macar de forma. Motiunea de cenzura care a urmat, in 15 iunie, a fost presata, din strada, de sute de sindicalisti care au facut un lant uman in jurul cladirii Parlamentului.

Votul motiunii - incidente si evenimente minut cu minut

Caldura a sabotat mitingul de la Parlament

Boc, la a patra motiune de cenzura

Cert este ca primavara sindicala s-a terminat in coada de peste, 15 iunie fiind ziua neagra in care taierile salariale au fost consfintite dupa ce motiunii de cenzura i-au lipsit doar opt voturi pentru a da jos Guvernul Boc. A urmat decizia Curtii Constitutionale, care a admis taierile de la angajatii din mediul bugetar, dar a refuzat reducerea pensiilor.

Decizia CCR a fost o mare surpriza pentru Boc si Guvern, care s-au grabit, in bloc, sa acuze Curtea de iresponsabilitate. Cel mai vehement a fost Traian Basescu, care a condamnat decizia CCR, luata sub puternica presiune a strazii si a sindicatelor. Acestea din urma au folosit toate mijloacele de presiune permise de lege pentru o decizie favorabila.

CCR: Pensiile nu se reduc, salariile da. Vezi ce urmeaza

Trebuie spus ca protestele in serie din poarta Palatului Cotroceni nu au adus vreun rezultat, pozitia categoria a presedintelui fiind imposibil de clintit, chiar daca aceasta a presupus o dramatica scadere de popularitate. De cealalta parte, sindicatele au pierdut si ele din capitalul de simpatie castigat, in urma implicarii evidente a PSD-ului in actiunile acestora si a unor intelegeri mai mult sau mai putin oficiale intre liderii de sindicat si principalul partid din Opozitie.

Motiunea sindicala sau sindicatele politice?

Incidente la Cotroceni: Protestatarii violenti au fortat gardul de protectie

Efectul imediat a fost dezastroasa crestere a TVA , care a sufocat si mai mult interesul pentru consum, ca unica modalitate prin care Romania ar fi putut infrunta criza.

Evident ca efectul protestelor a fost zero. Politica economica a Guvernului Boc a mers mai departe, iar nemultumirea sindicalistilor, a bugetarilor si a celor care si-au vazut salariile grav afectate a ramas fara niciun efect.

Proteste in cascada si umilirea lui Basescu

La sfarsitul lui septembrie, cele cinci confederatii sindicale, individual, au organizat actiuni de protest "in cascada" in Piata Victoriei si in fata prefecturilor din tara. Protestele nu au implicat participarea unui numar foarte mare de sindicalisti, dar au fost foarte nervoase, poate cele mai nervoase de la instituirea masurilor de austeriate. De data aceasta nervozitatea era manifestarea reala o opiniei publice, sindicatele fiind intr-o pozitie dezavantajata, dupa o serie de relatari care au prezentat averile liderilor de sindicat, dar si dupa o serie de controverse iscate pe marginea colaborarii lui Sorin Ovidiu Vintu (dupa arestarea sa preventiva) cu unii dintre liderii de sindicat.

Miting in Bucuresti - sindicatele blocheaza miercuri centrul Capitalei

Protestele de la finele lui septembrie au marcat si cel mai serios miting din Romania, organizat de Sindicatul Independent al Politistilor si CNS "Cartel ALFA". Acesta a fost mitingul care l-a umilit pe presedinte, care a dovedit pozitiile antagonice pe care se afla Puterea in raport cu bugetarii. Singura replica a presedintelui a fost ca a renuntat la escorta politiei. Efectul principal a fost demisia ministrului Blaga si, ulterior, schimbarea intregii conduceri a Ministerului de Interne, care pana in acest moment fusese cel mai razvratit minister din ograda Puterii.

Traian Basescu i-a trimis pe protestatari acasa

A doua motiune de cenzura, sub presiunea strazii

Cele cinci confederatii sindicale au organziat inca un mare miting in ziua in care a fost votata a doua motiune de cenzura impotriva Guvernului Boc de anul acesta. Circa 40.000 de oameni au participat la actiunile sindicale de strada, dar mobilizarea a fost grea, dificila, si nu a atins numarul de participanti pe care mizau organizatorii.

Protest in ziua motiunii: oamenii au plecat acasa dezamagiti de parlamentari

Negocieri de forma

Sindicatele au acuzat permanent Guvernul ca negocierile sunt doar de forma, pentru a fi bifata o obligatie constitutionala. Acesta este motivul pentru care la mijlocul lunii decembrie cele cinci confederatii sindicale s-au retras din toate comisiile de dialog social, din ministere, dar si de pe plan local. Aceasta este ultima forma de protest, desi efectele acestei masuri radicale sunt minime.

Amenintati cu inasprirea legilatiei referitoare la organizarea sindicatelor, cu modificarea structurala a Codului Muncii, relativ dezbinate si lipsite de forta financiara care sa le permita cu adevarat mobilizarea si sustinerea sindicalistilor, anul 2011 se anunta foarte greu pentru miscarea sindicala.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#actiuni sindicale, #sindicate, #manifestatii de strada, #bugetari, #Traian Basescu, #curtea constitutionala salarii , #sindicat
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
Doamnă senior editor, vom trăi noi oare atata timp pană să vedem sindicate in Romania? Doar dacă geneticienii vor rezolva problema vietii vesnice, cred!
Poza koko51955
koko51955
rank 5
Daca in Romania ar fi sindicate formate din oameni interesati ptr sindicalistii cotizanti...