Sindicatul reclama nereguli la Ministerul Culturii: Hair stylisti detasati pe salarii de pana la 13.000 de lei!

Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 16:13
6238 citiri
Sindicatul reclama nereguli la Ministerul Culturii: Hair stylisti detasati pe salarii de pana la 13.000 de lei!
Foto: Arhiva Ziare.com

Sindicatul Culturalia, care reprezinta interesele angajatilor din cadrul Ministerului Culturii si pe cele ale directiilor judetene pentru Cultura, face publice o serie de nereguli grave care s-ar fi petrecut in cadrul institutiei si care ar fi atestate de un raport oficial al Curtii de Conturi a Romaniei.

In plus, sindicalistii fac apel la premierul Ludovic Orban sa intervina.

"Auditul financiar asupra contului anual de executie a bugetului de stat pentru anul 2018 a scos la iveala faptul ca 14 persoane, printre care chiar hair stylisti, au fost detasate in Ministerul Culturii, de la societati comerciale, cu incalcarea legii.

Aceste persoane au primit salarii de aproape trei ori mai mari, fata de cat prevede grila de salarizare din Ministerul Culturii, raportata la Legea 153/2017, privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

(...) Persoanele detasate din societati comerciale au ocupat functii de consilieri in cadrul Ministerului Culturii, pe salarii cuprinse intre 6.600 si 13.500 de lei/ brut pe luna. Asta in conditiile in care remuneratia maxima prevazuta de grilele de salarizare era de aproximativ 5.000 de lei brut/luna", sustine sindicatul intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

"Sunt nereguli foarte mari descoperite chiar de Curtea de Conturi, in urma controlului realizat in 2019.

Din pacate, ministerul le-a ascuns sub pres, asa ca noi le facem publice. Am inteles de abia acum de ce Ministerul Culturii nu a avut bani sa platesca drepturile salariale cuvenite. Banii au mers la persoane din mediul privat, detasate pe salarii uriase. Este o bataie de joc, pe banii cetatenilor!", sustine Ana Marin, presedintele sindicatului Culturalia, infiintat in 2017 si membru BNS.

Sindicatul i-a solicitat oficial ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, sa spuna public cine sunt persoanele detasate si sa demareze o ancheta interna, insa s-a "lovit de un raspuns sec, prin care ni s-a comunicat ca nu avem acces la aceste informatii".

Asa ca sindicalistii fac apel la prim-ministrul Ludovic Orban si ii cer sa intervina si sa ceara o ancheta a Corpului de Control al Secretariatului General al Guvernului la Ministerul Culturii. "In caz contrar, ne vedem nevoiti sa apelam la justitie", ameninta sindicatul.

Sursa citata sustine ca raportul Curtii de Conturi la care se face referire arata si alte nereguli, la capitolul achizitii publice.

De exemplu, Ministerul Culturii ar fi incheiat un contract cu o firma privata, avand ca obiect prestarea serviciior de monitorizare si control al echipamentelor din Corpul tehnic din imobilul situat pe Bulevardul Unirii nr 22.

"Serviciile au fost decontate de Ministerul Culturii, fara ca institutia sa primeasca rapoartele zilnice de monitorizare a acestor echipamente, asa cum prevede contractul. La acest capitol au fost depuse lunar aceleasi hartii, fara indicatori de masurare, cum prevede contractul. Curtea de Conturi a gasit doar niste rapoarte repetitive pe care scria bun de plata", acuza sindicalistii.

"Credem ca nimeni nu poate fi mai presus de lege. E nevoie de o ancheta care sa arate cine a incalcat legea. Pe de alta parte, ne ingrijoreaza lipsa de transparenta a actualului ministru al Culturii, care arata ca nu ii pasa de modul defectuos in care au fost cheltuiti banii institutiei pe care o conduce.

Speram ca ministrul Culturii nu apara interesele unui grup de persoane, in detrimentul interesului institutiei pe care o conduce", a adaugat Ana Marin.

Citeste si Revelion la Biblioteca Nationala: Ministrul Culturii a anuntat rezultatele controlului si a explicat de ce nu poate demite managerul (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#sindicat reclama nereguli Ministerul Culturii , #sindicat
Comentarii
Poza Sokratis
Sokratis
rank 5
Credem ca nimeni nu poate fi mai presus de lege,
Poza raulbaal
raulbaal
rank 5
Tunsi zero si la parnaie cu vinovatii!