Biserica discrimineaza sinucigasii? - dezbatere Ziare.com

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 23:50
19059 citiri
Biserica discrimineaza sinucigasii? - dezbatere Ziare.com
Foto: madalinamanole.ro

Moartea Madalinei Manole a declansat in mass-media dezbateri aprinse pe o tema extrem de rar abordata si numai cu prilejul unor drame in care sunt implicate personalitati cunoscute: ar trebui sau nu sinucigasii sa beneficieze de o slujba de inmormantare la fel ca ceilalti crestini?

Subiectul a fost deschis de prof.dr. Monica Pop, directorul spitalului clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, dupa ce Arhiepiscopia Bucurestilor a transmis un comunicat in care a aratat ca s-a hotarat ca in cazul Madalinei Manole slujba va fi una restransa, oficiata pe scurt, de un singur preot, in afara bisericii.

Monica Pop a subliniat cu foarte multa vehementa si cu o serie intreaga de argumente ca cei care isi iau viata fara a fi sub influenta alcoolului sau a drogurilor sufera de fapt de o boala psihica, de diverse forme ale depresiei care necesita tratamente, si ar trebui ca Biserica sa arate ingaduinta fata de ei si sa nu faca discriminari privandu-i de slujba de care beneficiaza orice credincios.

Doctorul a mai spus ca in cadrul breslei sale este unanim recunoscut ca problemele psihologice cu care se confrunta tot mai multi oameni din cauza cerintelor societatii moderne ii fac pe multi sa-si piarda cumpatul si sa ia astfel de decizii extreme.

Madalina Manole, un ultim omagiu - vezi imagini

Aceasta a mai ridicat si alte semne de intrebare cum ar fi ce se intampla in cazul in care un bolnav de cancer nu vrea sa se trateze si moare, situatie ce ar putea fi privita tot ca un act suicidal, iar persoana respectiva beneficiaza totusi de o slujba obisnuita.

De ce criminalii, cei care iau viata altor semeni, nu sunt tratati cu aceeasi unitate de masura de Biserica ca sinucigasii, beneficiind de o slujba restransa? Dar ateii, sau cei care nu calca toata viata in biserica decat cu prilejul unor evenimente de familie, de ce beneficiaza de ingaduinta Bisericii? Sunt doar doua dintre intrebarile cele mai grele la care am incercat sa aflam raspuns de la reprezentantii Bisericii.

Madalina Manole va fi inmormantata azi - vezi desfasurarea evenimentelor

In plus, nu exista un verdict final dat de anchetatori in cazul Madalina Manole sau o concluzie clara ca aceasta s-a sinucis, neputand fi exclusa in totalitate ipoteza ingerarii accidentale a lichidului care i-a provocat moartea.

Mai mult, Monica Pop a declarat vineri la Realitatea TV ca l-a tratat in urma cu multi ani pe fostul Patriarh Teoctist si ca acesta impartasea aceleasi opinii in privinta inmormantarii sinucigasilor, recunoscand insa ca ideea nu este acceptata de cler.

"Madalina Manole a fost un foarte bun crestin, o femeie religioasa, de o finete extraordinara(...) O persoana care nu a calcat in viata ei intr-o biserica este inmormantata crestineste, iar o alta, care comite un act necugetat, este excomunicata. E imoral, e una din cele mai mari greseli pe care le face Biserica pe lumea asta, reconsiderati-va pozitia", a mai facut apel medicul la conducerea Bisericii Ortodoxe Romane.

S-a stabilit sau nu ca Madalina Manole s-a sinucis?

O intrebare extrem de delicata, ivita in mod firesc in acest context, este: pe baza caror documente oficiale a stabilit Arhiepiscopia Bucurestilor ca Madalina Manole s-a sinucis si, prin urmare, nu poate beneficia de slujba de inmormantare obisnuita?

Un prim raspuns, surprinzator, a fost dat de preotul Valentin Fotescu vineri, la Realitatea TV. "Am vazut cu totii la televiziuni sirul evenimentelor, cum s-a petrecut totul. Mai mult, IML a dovedit asta prin declaratii publice si s-a tinut cont si de antecedente, a mai fost o situatie in care a dorit sa isi puna capat zilelor, situatie relatata in mass-media", a explicat acesta de ce varianta sinuciderii a fost imbratisata oficial de Arhiepiscopia Bucurestilor.

Sunt acestea argumente care stau in picioare? Este suficent spectacolul mediatic sau explozia de articole din presa pentru ca sa fie luata o decizie atat de importanta?

Incercand sa aflam raspuns la aceste intrebari, am contactat mai intai anchetatorii pentru a stabili daca sunt si ei de acord cu varianta sinuciderii.

Astfel, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, procurorul Bogdan Staicu, a declarat pentru Ziare.com ca pozitia oficiala a Parchetului in acest caz este urmatoarea: "Nu exista suspiciuni in sensul ca ar fi fost omorata de cineva in acest moment, nu s-a dat din partea noastra nici macar un verdict provizoriu cu privire la acest caz. Am spus doar :'a ingerat in mod voluntar o substanta toxica'. Adica a vrut sa il bea. La nivel teoretic se pot emit mai multe variante, dar noi nu am spus nici macar in mod provizoriu in cursul anchetei ca s-ar fi sinucis".

Madalina Manole: Rezultatele autopsiei (Video)

Rugat sa precizeze daca exista posibilitatea ca artista sa fi ingerat lichidul respectiv in mod accidental, acesta a raspuns ca din punct de vedere teoretic varianta nu poate fi exclusa, dar a repetat ca in acest moment singura concluzie oficiala a Parchetului este ca "nu exista suspiciuni ca ar fi fost omorata de cineva".

Intrebat daca Arhiepiscopia Bucurestilor a cerut un punct de vedere oficial de la Parchet inainte de a stabili ca Madalina Manole s-a sinucis si a decis ca aceasta va avea parte doar de o slujba restransa, procurorul Bogdan Staicu a precizat: "Pana in acest moment nu a fost atasata la dosar o cerere din partea Bisericii in vreo directie".

Pe de alta parte, contactati de Ziare.com, reprezentantii IML Ilfov, cei care au efectuat autopsia, au declarat ca toate informatiile sunt confidentiale si nu pot fi date publicitatii detalii cu privire la existenta unei concluzii finale in acest caz sau a unei solicitari oficiale din partea Bisericii cu privire la acest aspect.

In aceste conditii toate lamuririle au venit din partea purtatorului de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, parintele Constantin Stoica.

Cand se dau dispense pentru sinucigasi?

"A fost vorba de o solicitare a sotului artistei, adresata Arhiepiscopiei Bucurestilor in care solicita slujba obisnuita de inmormantare. Pe de alta parte, verdictul IML a fost unul cat se poate de clar, el a fost facut public, reprezentantii IML au iesit cu declaratii publice, nu sunt declaratii facute in nume propriu sau in cerc restrans", ne-a explicat parintele Constantin Stoica in ce conditii a luat Arhiepiscopiua Bucurestilor decizia ca Madalina Manole sa beneficieze doar de o slujba restransa.

Madalina Manole: Inmormantare la Ploiesti, fara slujba in biserica

Intrebat cand se acorda dispensa pentru un sinucigas si acesta poate beneficia de o slujba obisnuita de inmormantare, parintele a explicat: "Atunci cand acesta recurge la acest gest si este complet in afara facultatilor mintale. Altfel spus in cazuri de nebunie, de recurgere la un astfel de gest in mod inconstient. Dar in astfel de cazuri, trebuie sa existe un document fie de la IML, fie de la alta autoritate legala, care sa dovedeasca acest lucru.

In cazul in care nu exista un astfel de document sau nu s-a pronuntat oficial IML, este evident ca este vorba de sinucidere".

Si fiul jurnalistului Rosca Stanescu a fost inmormantat dupa aceeasi slujba restransa

Potrivit hotararii Bisericii Ortodoxe Romane nr. 506, din 1949, privind inmormantarea sinucigasilor, slujba trebuie "sa fie facuta numai de catre un singur preot si nu in locasul sfintei biserici, ci pe marginea gropii, iar preotul sa poarte numai epitrahilul, savarsind slujba dupa ritual redus... . Sa nu se traga clopotele si sa nu se tina cuvantari".

Intrebat care sunt diferentele intre cele doua slujbe, parintele Constantin Stoica a precizat ca in cazul sinucigasilor slujba este restransa, extrem de sobra, si se oficiaza nu in biserica ci in afara lacasului, de un singur preot.

"Ea are rolul pedagogic de a constientiza pentru cei care participa la acel moment gravitatea pacatului. Sinuciderea este un pacat foarte grav, e un pacat greu, pentru ca viata este dar de la Dumnezeu si nimeni nu are dreptul sa suprime viata ca dar de la Dumnezeu, nici macar propria viata. Acestea sunt canoanele ortodoxe in aceste cazuri, de aceea din motive pastorale, pentru alinarea familiei indurerate exista aceasta randuiala speciala de inmormantare in cazul celor care se sinucid", a precizat parintele.

"Este exact randuiala speciala de care a beneficiat si fiul jurnalistului Sorin Rosca Stanescu, Mircea Stanescu. A fost la fel, un singur preot, in exteriorul bisericii, a fost si presa prezenta. Exact aceeasi randuiala, nu exista nimic in plus sau in minus", a subliniat acesta respingand speculatiile aparute in presa potrivit carora fiul jurnalistului ar fi avut totusi parte de mai multa ingaduinta din partea Bisericii, cu toate ca s-a impuscat.

Parintele Stoica a precizat ca exista si un caz inedit, in care familia a refuzat aceasta randuiala speciala pentru un sinucigas. "Familia Anghelescu (n.red: - a omului de afaceri Florian Anghelescu care s-a sinucis in 2006) a refuzat aceasta randuiala si decizia Arhiepiscopiei Bucurestilor. Au zis ca doresc slujba obisnuita si atunci au apelat la doi preoti care nu apartineau Bisericii Ortodoxe, ceea ce a dus la un mare scandal".

"Aceste motive pastorale, de compasiune pentru familie, se aplica in urma solicitarii tuturor, nu doar al celor care sunt in showbiz, dar cazurile obisnuite nu sunt de interes pentru presa. Ele se cerceteaza egal de Biserica, fie ca este vorba de o personalitate publica, fie de una obisnuita. Nu avem doua categorii de credinciosi", a tinut sa sublinieze acesta.

Intrebat in ce masura criminalii, cei care iau viata altor semeni dar nu si propria viata, beneficiaza de clementa Bisericii, parintele Stoica a raspuns: "Daca nu si-a luat viata, acesta (ucigasul- n.red.) beneficiaza de o slujba obisnuita, pentru ca e vorba si de pocainta pentru pacat. La fel de grava ca si sinuciderea e crima asupra altcuiva, dar exista perioada de pocainta. De exemplu, nu inseamna ca, daca acum 20 de ani am fost betiv, trebuie sa port toata viata acest stigmat, pentru ca intre timp am putut sa ma reabilitez. De aceea, Biserica are perioada de pocainta, de aceea se merge la duhovnic de aceea exista cainta si pocainta pentru pacatele savarsite".

Ziare.com va provoaca la dezbatere. Ar trebui ca BOR sa permita oficierea unei slujbe de inmormantare obisnuita, in biserica, si pentru sinucigasi? Sunt criminalii mai buni crestini decat sinucigasii?

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Madalina Manole inmormantare, #Madalina Manole sinucis, #inmormantare sinucigasi , #sinucideri
Comentarii