Ziare.com

Revista Nature: Studiul unui cercetator roman arata ca tendintele sinucigase se vad in sange

de Ana Ilie
Miercuri, 21 August 2013, ora 17:28

   

Revista Nature: Studiul unui cercetator roman arata ca tendintele sinucigase se vad in sange
Mai multi oameni cu tendinte sinucigase ar putea fi salvati daca doctorii ar putea testa semnalele moleculare, biomarkerii, pentru a vedea daca exista un risc ridicat in cazul acestora.

Anual, 1 milion de persoane se sinucid pe tot globul si ar fi de mare ajutor daca ar exista o modalitate de predictie a gandurilor sinucigase. "Este o tragedie ce poate fi prevenita", spune Alexander Niculescu, psihiatru la Indiana University, in Indianapolis, care cauta semnele biologice ale riscului de sinucidere, scrie Nature.

Din cauza complexitatii si inaccesibilitatii creierului, cercetarea semnelor ce prezic riscul de sinucidere s-a concentrat pe semnalele moleculare, sau biomarkeri. Acestia indica ce persoane prezinta risc ridicat. Niculescu si colegii sai au descoperit sase astfel de biomarkeri, descoperire facuta publica intr-un studiu aparut in Molecular Psychiatry1.

Dupa aceea, au verifcat validitatea biomarkerilor in cazul a 42 de barbati cu afectiune bipolara si 42 cu schizofrenie, cautand sa vada daca pot gasi spitalizari legate de sinucideri sau chiar incercari de suicid. Echipa a gasit legaturi cu patru din biomarkerii identificati anterior, in special la grupul cu afectiune bipolara. Cand rezultatele biomarkerilor au fost combinate cu masuratorile clinice ale dispozitiei si starii mentale, acuratetea previziunii a crescut de la 65% la peste 80%.

Niculescu a aratat ca acest gen de studiu implica in general un esantion mult mai mare insa a incercat printr-o procedura riguroasa sa elimine rezultatele fals pozitive. Urmatorul pas, spune cercetatorul roman, este sa priveasca biomarkerii astfel descoperiti la categorii mai ample de populatie, in special la cei ce sufera de depresie si stres.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1144 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cred ca, mai repede

lipsa cunoasterii sensului vietii si a educatiei. Cauza suicidului trebuie cautata mai repede in sufletul omului, aici se dau bataliile cu viata si nu in trup; omul este un suflet viu, trupul e casa sufletului. Orce stare sufleteasca o simtim in trup prin simturi, trupul preia starile sufletesti si este afectat de ele.
O inima vesela face infatisarea voioasa, dar prin intristarea inimii, duhul este frant. Proverbele lui Solomon 15:13

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor