Luna decembrie, cea mai depresivă din an. ”Vedem oameni fericiți și ne comparăm cu ei”

Miercuri, 01 Decembrie 2021, ora 06:10
1860 citiri
Luna decembrie, cea mai depresivă din an. ”Vedem oameni fericiți și ne comparăm cu ei”

Luna cadourilor, a speranței și fericirii, nu este atât de veselă pentru toată lumea. Sunt mulți care consideră că viața nu mai are niciun rost. Depistați la timp, acești oameni ar putea fi salvați.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat în vara acestui an arată că, în fiecare an, peste 700.000 de oameni își iau viața însă sunt și mai mulți care încearcă să se sinucidă.

Fiecare sinucidere este o tragedie care afectează familii, comunități și țări întregi și are efecte de lungă durată asupra oamenilor lăsați în urmă.

OMS consideră că sinuciderea este o problemă gravă de sănătate publică. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite cu intervenții în timp util, bazate pe dovezi și adesea cu costuri reduse. Însă în este necesară o strategie de prevenire a sinuciderii.

Luna decembrie, cea mai depresivă din an

Specialiștii spun că în perioada sărbătorilor se adâncește depresia, mai ales în rândul persoanelor care sunt singure.

”Depresia apare în această perioadă pentru că suntem mult mai stresați și stresul influențează depresia, pentru că ne dorim mai mult, pentru că privim în jur și vedem oameni fericiți, ne comparăm cu ei. Cheltuim mai mulți bani decât de obicei, desi veniturile sunt aceleași”, a declarat pentru Ziare.com psihologul Mihai Copaceanu, într-un interviu anterior.

Tot în această perioadă, depresia poate fi accentuată și de faptul că avem mai puțină lumină naturală, zilele sunt mai scurte și deseori întunecate și avem impresia că nu termină tot ceea ce avem de făcut.

Cei care nu știu să-și gestioneze frustrările recurg la consumul de alcool, la violența sau chiar la suicid.

Acum, pandemia agravează situația. Mulți au rămas fără locuri de muncă sau fără unul sau mai mulți membri ai familiei.

Factorii care duc la depresie

Specialiștii spun că dacă suntem atenți putem descoperi relativ ușor semnele depresiei. Printre acestea se numără:

  • greutate la trezirea de dimineața

  • somnolență pe parcursul zilei, dificultate în concentrarea atenției și realizarea eficientă a sarcinilor zilnice

  • tendința de a dormi mai mult

  • nivel redus de energie și, de aici, lipsa motivației și tendința spre amânare

  • dificultatea de a suporta temperaturi scăzute (persoanele se plâng frecvent că nu le place iarna și nu pot suportă frigul, plângere care devine un argument valid pentru retragerea în casă sau limitarea ieșirilor și activităților în afara casei)

  • nevoia de a mânca mai mult, în special apare nevoia de: zahăr, alcool și fast food din care derivă creșterea în greutate și se poate intra în cercul vicios al unei dispoziții proaste generate de creșterea în greutate

  • retragerea în sine, evitarea activităților amicale, sociale și, chiar, familiale.

OMS: Sinuciderea este un fenomen global

Sinuciderea este întâlnită la toate categoriile de vârstă și a fost a patra cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 29 de ani la nivel global în 2019.

Fenomenul nu are loc doar în țările cu venituri mari, ci este un extins în toate regiunile lumii. De fapt, peste 77% dintre sinuciderile globale au avut loc în țări cu venituri mici și medii în 2019.

Cine sunt sinucigașii

În timp ce legătura dintre sinucidere și tulburările mintale (în special, depresia și tulburările legate de consumul de alcool) este bine stabilită în țările cu venituri mari, multe sinucideri au loc impulsiv în momente de criză, cu o defecțiune a capacității de a face față stresului vieții, cum ar fi cele financiare, ruperea relațiilor sau dureri și boli cronice.

În plus, trăirea unui conflict, dezastru, violență, abuz sau pierdere și sentimentul de izolare sunt puternic asociate cu comportamentul suicidar. Ratele de sinucidere sunt, de asemenea, ridicate în rândul grupurilor vulnerabile care suferă discriminare, cum ar fi refugiații și migranții; popoarele indigene; persoane lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersexuale (LGBTI); și prizonieri. De departe, cel mai puternic factor de risc pentru sinucidere este o tentativă anterioară de sinucidere.

Metode de sinucidere

Se estimează că aproximativ 20% din sinuciderile globale se datorează auto-otrăvirii cu pesticide, dintre care majoritatea au loc în zonele agricole rurale din țările cu venituri mici și medii. Alte metode comune de sinucidere sunt spânzurarea și armele de foc.

Cunoașterea celor mai frecvent utilizate metode de sinucidere este importantă pentru a concepe strategii de prevenire care s-au dovedit a fi eficiente, cum ar fi restricționarea accesului la mijloacele de sinucidere.

Sinucideri în România

În ceea ce privește România, un raport INS citat de Libertatea arată că, din 2015 încoace, numărul de sinucideri în România a fost în scădere. Datele relevă faptul că mai puțini români s-au sinucis în 2020 decât în anii anteriori: 1.734, în comparație cu 2.236 în 2015 și 1.978 în 2016.

În lunile ianuarie-iunie 2021, s-au înregistrat 880 de sinucideri, ceea ce se încadrează în tendințele anului trecut, când, în aceeași perioadă, au fost declarate 867 de decese având drept cauză suicidul.

Sinucideri șocante în istorie: ”Vă rog să părăsiți camera dacă vă afectează”

De-a lungul timpului au existat multe cazuri faimoase de suicid. Unele au șocat pur și simplu, prin metoda folosită. Oameni celebri au ales să își ia viața în fața a probabil milioane de oameni.

Una dintre cele mai faimoase sinucideri din istorie a fost cea a politicianului american Robert Budd Dwyer, scrie Adevărul. Acesta şi-a luat zilele în mijlocul unei conferinţe de presă, transmisă live, şocând pe cei prezenţi şi pe cei care au urmărit imaginile filmate. Scenele de o brutalitate extremă au făcut înconjurul lumii.

Politicianul a fost acuzat că a primit mită pentru desemnarea unei firme specializate în recalcularea impozitelor, suprataxate din greşeală, a populaţiei. Prejudiciul s-ar fi ridicat la peste 300.000 de dolari.

În 2010, a fost găsit vinovat şi ar fi fost condamnat la 55 de ani de închisoare şi la plata sumei respective. Trezorierul din Pennsylvania şi-a susţinut până la final nevinovăţia şi cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei a convocat o conferinţă de presă.

Vizibil afectat şi confuz, Dwyer şi-a afirmat încă o dată nevinovăţia, a oferit două plicuri consilierilor săi, iar din al treilea plic a scos un revolver Magnum şi în faţa jurnaliştilor care transmiteau şi-a băgat pistolul în gură şi a tras.

A căzut la pământ cu sângele ţâşnindu-i pe nări şi a murit aproape pe loc. Ultimele sale cuvinte, în corul celor care încercau să-l oprească a fost: ”Vă rog părăsiţi camera, dacă vă afectează”.

Un alt caz şocant de sinucidere publică, ba chiar în direct la televiziune, a avut loc în dimineaţa zilei de 15 iulie 1974 chiar în studioul postului local de televiziune Channel 40 din Florida, Statele Unite.

Christine Chubbuck, una dintre vedetele postului de televiziune, cea care prezenta programul de ştiri al postului, s-a împuşcat în cap, în faţa telespectatorilor. Imaginile au fost şocante, jurnalista rămânând efectiv întinsă pe pupitrul de ştiri câteva secunde, timp în care regia de emisie a reuşit să schimbe rapid programul.

Sinucideri ciudate în România

În 2015, o avocată din București și-a aruncat copilul de cinci ani pe geam, de la etajul opt, apoi s-a aruncat și ea în gol. Investigațiile au ajuns la concluzia că femeia făcuse acest gest după o ceartă cu iubitul.

În luna mai 2021, un psiholog de la Centrul de Sănătate Mintală din municipiul Iași, Cadavrul a fost descoperit de către un psihiatru din cabinetul vecin.

Citeste si:
Un copil de 15 ani a fost lovit mortal de tren în Harghita. "Credem că e vorba despre o sinucidere"
Un copil de 15 ani a fost lovit mortal de tren în Harghita. "Credem că e vorba despre o sinucidere"
Un adolescent de 15 ani a fost lovit mortal de tren, marţi dimineaţa, 18 ianuarie, în zona Nădejdea din Harghita, existând suspiciunea că este vorba de o sinucidere. Echipajul sosit la...
Ce a postat un apropiat al lui Navalnîi pe Instagram de și-a șocat toți cunoscuții: "Scriu asta pentru orice eventualitate”. Fenomenul căderilor de la geam în Rusia
Ce a postat un apropiat al lui Navalnîi pe Instagram de și-a șocat toți cunoscuții: "Scriu asta pentru orice eventualitate”. Fenomenul căderilor de la geam în Rusia
Presa rusă este plină de articole despre ruși care au căzut de la geam, unii dintre ei, politicieni opozanți ai Kremlinului, iar moartea lor ridică multe semne de întrebare. Vitalie...