Clujul va avea defibrilatoare in locuri publice iar cetatenii vor fi invatati sa le foloseasca: Puteti salva o viata

Joi, 02 Mai 2019, ora 19:17
8851 citiri
Clujul va avea defibrilatoare in locuri publice iar cetatenii vor fi invatati sa le foloseasca: Puteti salva o viata
Foto: Facebook/Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Primaria Cluj-Napoca va achizitiona in acest an o serie de defibrilatoare care sa fie amplasate in locuri publice intens circulate si va derula, cu sprijinul SMURD, o campanie de informare publica, pentru ca cetatenii sa poata acorda, astfel, primul ajutor in cazul persoanelor care necesita o asemenea interventie, pana la sosirea echipajului specializat.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat joi presei ca municipalitatea are fondurile necesare pentru aceasta achizitie si ca ideea a fost propusa in cadrul unui proiect care a fost votat in programul de bugetare participativa.

Defibrilatoarele vor fi amplasate in locuri precum zona garii sau a primariei, insa acestea vor fi stabilite in urma consultarii cu reprezentantii SMURD Cluj. De asemenea, intretinerea aparatelor se va face in parteneriat cu SMURD.

Ideea a fost exprimata, in urma cu doi ani, la Cluj, si de secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat, care a spus, la acel moment, ca o asemenea initiativa poate salva vieti.

Raed Arafat s-a referit atunci, in cadrul unei intalniri cu studentii medicinisti clujeni, la modul in care cetatenii pot sprijini sistemul de urgente si a spus ca locurile foarte aglomerate din oras, cladirile publice si chiar blocurile de locuinte ar trebui dotate cu defibrilatoare.

El a subliniat faptul ca prezenta acestui aparat in locuri care sa fie la indemana populatiei si folosit de catre oamenii obisnuiti este foarte importanta, avand in vedere ca la fiecare minut pierdut scad cu 10% sansele de supravietuire in cazul neacordarii primului ajutor in caz de stop cardio-respirator.

"In alte tari au mers si mai departe. Cine credeti ca este asteptat sa faca defibrilarea precoce? Dumneavoastra! Au pus defibrilatoare in strada, la gara. (...) Sunt defibrilatoare inteligente care nu va permit sa gresiti, dar care daca le scoateti si le folositi puteti salva o viata inca inainte sa ajunga echipa de prim-ajutor", a spus Raed Arafat.

Citeste si despre alte initiative laudabile ale lui Boc in Cluj:

Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
Cu cine s-a înhăitat Diana Șoșoacă în Parlamentul European. Noul grup al „Suveraniștilor”, un amestec de rusofilie, euroscepticism și neo-nazism
După alegerile europarlamentare de pe 9 iunie, în Parlamentul European se anunță un nou grup parlamentar, „Suveraniști”, iar partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, a anunțat că a...
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Opinie: Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă
Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS. În condițiile în care Alianța...
#defibrilatoare Cluj spatiu public , #SMURD
  1. Rusia amenință din nou Occidentul cu puterea ei nucleară. "Subestimarea ar putea deveni tragică şi fatală"
  2. Ce promite Trump Ucrainei dacă se așează la masa negocierilor cu Putin. Răspunsul Kremlinului
  3. Liderul celui mai mare partid de opoziție din Germania solicită discuții de pace cu Moscova
  4. Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. Câți soldați au fost eliberați
  5. Mărturiile terifiante ale părinților fetiței din Timiș care a căzut în gol de pe un tobogan. "Mi s-au tăiat picioarele"
  6. Problemele industriei americane de apărare. SUA ar avea dificultăți de aprovizionare a Aliaților dacă izbucnește un conflict între China și Taiwan
  7. Scandalul iei de la Sibiu aduce beneficii României. Ce înțelegere a făcut Ministerul Culturii cu Louis Vuitton
  8. Cum și-a făcut mafia italiană baza într-un spital din Napoli. Ambulanțele distribuiau droguri, mafioții își țineau întâlnirile pe secții
  9. SUA explică Rusiei cum poate să pună capăt suferinței civililor din Crimeea
  10. Nedumerirea unui patron român după ce a crescut salariile: "Motivația angajatului scade considerabil"/ "200-300 de lei în plus, iar atribuțiile sunt duble"