Adevarul despre "noul" cod rutier. Cresc sau nu amenzile?

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 15:11
35248 citiri
Adevarul despre "noul" cod rutier. Cresc sau nu amenzile?

Codul rutier nu va fi modificat, iar amenzile nu cresc, a declarat pentru Ziare.com Andrei Codau, purtatorul de cuvant al Brigazii Rutiere a Capitalei.

El a dezmintit astfel informatiile aparute in presa, potrivit carora, incepand de vineri, intra in vigoare un nou cod rutier, iar amenzile cresc foarte mult.

"Nu este vorba de un nou cod rutier. Este vorba despre doua prevederi noi ce vizeaza transportul copiilor si intra in vigoare incepand cu 14 februarie", a declarat Andrei Codau.

El a precizat pentru Ziare.com ca nu se aduc alte modificari legislatiei privind circulatia pe drumurile publice si ca nu este vorba de un nou Cod rutier.

Astfel, potrivit noilor prevederi, conducatorii auto sunt obligati sa se asigure ca persoanele minore transportate in masina poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate. Cei care nu respecta acest lucru vor fi sanctionati cu 4-5 puncte-amenda si 3 puncte de penalizare.

"Incepand cu data de 14 februarie 2015, intra in vigoare dispozitiile Hotararii Guvernului nr. 11/2015, prin care s-a transpus legislatia comunitara privitoare la normele tehnice de aplicare a dispozitiilor din Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de fixare a copiilor in scaune in vehicule, introduse prin Ordonanta Guvernului nr. 21/2014.

Conducatorul autovehiculului va fi sanctionat cu 4-5 puncte-amenda si 3 puncte de penalizare in cazul nerespectarii obligatiei de a se asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate, precum si in cazul nerespectarii dispozitiilor privind transportul copiilor in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta", precizeaza Politia Rutiera.

In presa au aparut informatii potrivit carora de vineri intra in vigoare un nou cod rutier, iar amenzile vor creste foarte mult, inclusiv cea pentru vorbit la telefon la volan. Astfel, s-a vehiculat ca cei care sunt prinsi ca vorbesc la telefon in timp ce sofeaza ar primi o amenda de 1.600 de lei.

Este adevarat insa ca de la 1 ianuarie 2015 a crescut valoarea punctului amenda de la 90 la 97,5 lei, odata cu majorarea salariului minim brut pe economie, in functie de care se stabileste cuantumul punctului amenda.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#nou Cod Rutier, #amenzi nou cod rutoer, #transport copii cod rutier , #soferi