Adolescenti de 16 ani la volan? Sunt suficient de maturi sa conduca o masina?- sondaj Ziare.com

Duminica, 07 Iunie 2015, ora 06:35
22830 citiri
Adolescenti de 16 ani la volan? Sunt suficient de maturi sa conduca o masina?- sondaj Ziare.com

Deputatul PMP Petru Movila considera ca exista tineri de 16 ani care sunt mult mai maturi si mai responsabili decat multi adulti. Astfel, el propune ca tinerii sa urce la volan cu doi ani mai devreme, dupa modelul american.

"Sunt oameni care ar trebui sa vada realitatea din jur. Sunt tineri care la 16 ani isi intretin familiile, sunt tineri care la 16 ani sunt mai maturi si mai responsabili decat multi adulti. Deci noi nu putem generaliza o categorie ca sunt toti la fel. Noi nu trebuie sa generalizam ca avem o generatie de tineri in Romania incapabili si iresponsabili. Sunt copii care la 14-16 ani muncesc si isi intretin familia", a declarat deputatul pentru Ziare.com.

Proiecul de lege in acest sens nu a fost inca depus. Momentan se afla in dezbatere publica, iar Petru Movila spera ca pana la 1 septembrie, dupa mai multe consultari, sa gaseasca o forma convenabila pentru toata lumea.

"Nu l-am depus, este in dezbatere (proiectul de lege - n.red.), pana la 1 septembrie voi face evaluarile corespunzatoare ca urmare a discutiilor pe care le voi avea cu tineri, cu instructori auto, cu parinti, cu politisti, cu cine crede ca poate avea un punct de vedere pe tema asta. Este un proiect in dezbatere publica, sa vedem cum se manifesta lumea. Am vazut foarte multe reactii normale, civilizate, argumentate, am vazut si reactii emotionale foarte multe. La 1 septembrie, dupa consultari, vom hotari cum depunem si in ce forma acest proiect de lege. Are o forma pe care o discutam mereu la intalniri cu partenerii", a mai spus Petru Movila.

Potrivit proiectului, in linii mari, tinerii de 16 ani care vor sa obtina permis auto vor sustine evaluari identice cu cele pe care le sustin cei de 18 ani, afirma deputatul. In schimb, pentru ei ar putea exista unele restrictii: sa se circule doar intr-un anumit interval orar, sa nu se circule pe drumuri europene, limitari de viteza corespunzatoare.

De asemenea, el propune ca tinerii care obtin carnetul de conducere la 16 ani sa circule cu insotitor, iar daca incalca legea, permisul sa nu le fie suspendat, ci sa le fie anulat pana la varsta de 18 ani.

Totodata, Petru Movila sustine ca, potrivit unei statistici a Politiei Rutiere, numarul persoanelor cu varsta de peste 30 de ani implicate in accidente este mult mai mare decat a celor cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani.

"Intr-o statistica pe care o voi primi, raportat la numarul de permise la categoria peste 30 de ani cu cele intre 18 si 30 de ani vom vedea ca este un procent mai mare de accidente la cei de peste 30 de ani decat la cei intre 18 si 30 de ani", a precizat deputatul PMP.

In ceea ce priveste starea drumurilor din Romania, care da batai de cap soferilor, Petru Movila recunoaste ca exista o problema.

"Aceasta tema, acest proiect, a scos din nou la suprafata problema cea mai importanta, de infrastructura a Romaniei: starea drumurilor. Eu am demersuri nenumarate facute, inclusiv cu puncte de vedere serioase, pertinente, pe masa planului general de transport. Trebuie sa vedem foarte clar si acest lucru. De ce se intampla in Romania atatea accidente?", a mai spus deputatul.

Psihologii nu sustin proiectul

Psihologii contactati de Ziare.com nu sunt insa de acord cu proiectul lui Petru Movila. Potrivit lui Jeni Chiriac, societatea civila din Romania nu este inca pregatita pentru o astfel de lege.

"Raspunsul meu ca psiholog clinician si din perspectiva serviciilor de consiliere psihologica parinti si copii este ca, la nivel de societate civila, inca nu suntem pregatiti pentru o astfel de lege. Mai intai este nevoie sa fie restaurata increderea si respectul fata de autoritatea legii, cu aplicabilitate inclusiv la adulti, cat si introducerea unor reglementari la nivel de legislatie, in cazul contraventiilor si infractiunilor rutiere, cu privire la obligativitatea interventiei psihologice (consiliere psihologica, psihoterapie, evaluare complexa a personalitatii, expertiza psihologica in caz de recidive) etc.", a declarat psihoterapeutul Jeni Chiriac pentru Ziare.com.

La randul sau, Alexandra Demian sustine ca trebuie corelata varsta psihologica cu partea legislativa in care se specifica varsta in care adolescentii au constiinta morala.

"In ceea ce priveste intrebarea, nu consider ca raspunsul din punct de vedere al dezvoltarii umane este suficient, ci este necesar sa existe o abordare interdisciplinara. Ar trebui corelata varsta psihologica cu partea legislativa in care se specifica varsta in care adolescentii au constiinta morala. Acestea sunt foarte bine implementate legislativ si pe baza studiilor psihologice", a precizat psihoterapeutul Alexandra Demian pentru Ziare.com.

Instructorii auto: Tinerii de 16 ani sunt imaturi

Nici instructorii auto contactati de Ziare.com nu sunt de acord ca tinerii sa obtina permis de conducere de la 16 ani, afirmand ca la aceasta varsta ei nu sunt suficient de maturi astfel incat sa constientizeze ce responsabilitate isi asuma.

"Nu sunt de acord pentru ca sunt imaturi la 16 ani. Ei nici la 18 ani nu au nici incredere, nici indemanare. In SUA lumea e civilizata, strazile sunt altfel, traficul e altul", a declarat Sandu Valentin, instructor auto, pentru Ziare.com.

La randul sau, instructorul Birzan Claudio afirma ca nu sustine proiectul deputatului Petru Movila, precizand ca nu ne putem juca cu viata oamenilor.

"Nu este bine. Nu consider ca sunt suficient de maturi. Nici la 18 ani nu gandesc ei cum ar trebui. Dar pentru ca la 18 ani sunt majori si statul le confera acest drept de a fi majori, atunci pot sa obtina permis. Dar de la 16 ani nu sunt de acord. Si asa multi dintre ei sunt cu capul in nori. De ce alte lucruri nu se fac de la 16 ani, ci doar de la 18 ani? Este o treaba serioasa cu care nu ne putem juca. Cu viata oamenilor, cu starea tehnica a masinilor. SUA sa faca ce vor. Noi nu trebuie sa ne luam dupa americani la ce este rau. Sa ne luam la ce este bine: la economie, la civilizatie, la alte lucruri", a spus Birzan Claudio.

"Nu sunt de acord nici in ruptul capului. Sunt imaturi la 16 ani. Abia la 18 ani, putini dintre ei constientizeaza ce responsabilitate isi asuma", a spus si instructorul auto Stoian Valentin.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot! Sunteti de acord ca permisul auto sa fie obtinut de la varsta de 16 ani?

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#permis auto 16 ani, #tineri 16 ani permis, #proiect permis 16 ani , #soferi