Anvelopele de iarna vor fi obligatorii in fiecare an, de la 1 noiembrie

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 19:16
7076 citiri
Anvelopele de iarna vor fi obligatorii in fiecare an, de la 1 noiembrie
Foto: G6ownersClub

Guvernul a decis miercuri in sedinta ca anvelopele de iarna sa fie obligatorii incepand cu 1 noiembrie 2011, urmand ca amenzile pentru cei care nu se conformeaza sa fie usturatoare, intre 2.500 si 4.000 de lei.

Proiectul de modificare a Ordonantei nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice care obliga soferii sa-si doteze masinile cu anvelope speciale pe perioada iernii (noiembrie-martie) a fost redactat de Ministerul Transporturilor si prevedea, in forma initiala, amenzi de pana la 1.200 de lei.

Actul normativ prevede ca este considerata contraventie "conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna". Pentru masinile de transport marfa, soferii sunt obligati sa aiba si lanturi.

Conducatorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarna in sezonul rece vor fi penalizati cu 9 pana la 20 de puncte, amenda si retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare al masinii.

Prevederea este valabila atat pentru autovehiculele comerciale, cat si pentru autoturisme. Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat miercuri dupa sedinta de Guvern ca anvelopele "all season" sunt acceptate ca fiind conform standardelor.

Pentru autovehiculele comerciale, anvelopele de iarna sunt obligatorii pentru axele motoare, iar pentru autoturisme sunt obligatorii pentru toate cele patru roti.

In cazul autovehiculului de transport marfa "cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto", este nevoie ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune si "sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate".

In cazul in care un autoturism care nu are anvelope de iarna este implicat intr-un accident care duce la blocarea sau deteriorarea drumului, soferii, firmele de transport sau asiguratorii vor fi obligati sa plateasca despagubiri catre Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...