2 din 3 soferi vorbesc la telefon in timp ce conduc. Riscurile sunt mari, sanctiunile prea mici

Joi, 24 Mai 2018, ora 14:09
4996 citiri
2 din 3 soferi vorbesc la telefon in timp ce conduc. Riscurile sunt mari, sanctiunile prea mici
Foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Interne, Romania

Soferii sunt din ce in ce mai inconstienti cand se afla la volan, doua treimi dintre acestia vorbesc la telefon chiar daca sofeaza si astfel isi pun propria viata in pericol, dar si pe a celor din jur.

Amintim de tragicul accident din Ungaria, in urma caruia si-au pierdut viata 9 romani, s-a produs pentru ca soferul transmitea live pe Facebook si s-a angajat intr-o depasire fara sa fie atent la drum.

Potrivit statisticilor, doua treimi din totalul soferilor folosesc telefonul mobil in timp ce conduc, iar cele doua secunde necesare pentru a citi un mesaj primit dubleaza riscul de accident.

Expertii avertizeaza ca riscurile sunt uriase, iar sanctiunile sunt mult prea mici.

Amenda pentru folosirea mobilului in timpul sofatului este de maximum 435 de lei, insa expertii atrag atentia ca este prea mica pentru o astfel de abatere, in contextul in care in tara au loc, anual, mii de tragedii din cauza neatentiei conducatorilor auto.

Politistii indeamna pasagerii care observa soferi folosind telefonul mobil in timp ce se afla la volan sa nu stea nepasatori si sa apeleze 112.

"Daca suntem intr-un mijloc de transport in comun, iar soferul foloseste telefonul mobil, trebuie sa apelam de indata 112, sa sesizam aceasta problema. In cel mai scurt timp, un echipaj al Politiei Rutiere va veni la fata locului pentru a rezolva situatia. Oamenii nu trebuie sa stea nepasatori si sa se gandeasca ca lor nu li se poate intampla nimic", a declarat pentru TVR Georgian Dragan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane.

Mesaj transant al Politiei

De altfel, Politia a lansat pe Facebook un mesaj transant pentru soferii care sunt neatenti in timp ce conduc, dar si pentru pasagerii care sesizeaza astfel de abateri: "STOP! E prea mult... demult este prea mult!".

"Dragi prieteni, daca va aflati intr-un mijloc de transport in comun si vedeti ca soferul foloseste telefonul mobil, nefiind atent la drum si punandu-va in pericol viata, luati atitudine! Si daca nu intelege, sunati la 112... pana la urma este vorba de viata dumneavoastra!", indeamna autoritatile pe reteaua sociala.

De asemenea, mesajul este adresat si soferilor: "Pentru voi cei care conduceti mijloace de transport in comun (autocare, microbuze, taxiuri etc), intelegeti ca aveti in responsabilitate si viata noastra... daca la a voastra nu tineti!".

"Si nu uitati: nu sunteti singurii participanti la trafic, iar soselele nu va apartin! Teribilismul vostru poate face ca aceasta imagine sa fie ultima amintire a familiei despre voi! INTELEGETI ODATA PENTRU TOTDEAUNA!", se mai arata in postare.

In 2017, politistii au sanctionat 50.000 de soferi pentru ca au vorbit la telefon in timp ce se aflau in trafic, iar pana acum, anul acesta, au fost date 12.500 sanctiuni.

Amintim ca marti seara noua oameni au murit intr-un accident grav de microbuz petrecut in Ungaria, in apropiere de Budapesta.

O depasire ratata ar fi cauza accidentului, iar, potrivit unor imagini care circula pe Internet, soferul facea live pe Facebook in momentul impactului.

Citeste si MAE confirma ca toti cei 9 morti in accidentul din Ungaria sunt romani si statul va plati repatrierea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#soferi vorbit telefon condus, #accident Ungaria , #soferi