O tinta falsa a politistilor de la circulatie (Opinii)

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 07:57
4025 citiri
O tinta falsa a politistilor de la circulatie (Opinii)

Accidentul tragic, in care a fost recent implicat Serban Huidu, provoaca, din cand in cand intalniri televizate intre politisti, ziaristi, medici, ingineri si alte persoane solicitate sa-si spuna opinia.

E greu sa prevezi imprevizibilul

Fireste, opiniile sunt foarte diferite si, oricum ai intoarce problema pe toate fetele, nimeni nu stie sa scoata din palarie, ca un hokus-pocus, fomula cu care sa preintampini si sa prevezi imprevizibilul.

Foarte solicitata si foarte activa este cunoscuta dr. Monica Pop, un oftalmolog de mare prestigiu, respectata printre medici si pacienti.

Doamna doctor este convinsa ca, verificand mai des sanatatea soferilor, ne-am feri de multe neorociri, desi n-am retinut ca macar unul din accidentele grave sa se fi produs pentru motivul ca soferul nu purta ochelari corespunzatori.

Dar, daca accidentele nu le fac miopii, incep sa ma intreb cine le produce. In cazul cand sunt de vina cardiacii, diabeticii, reumaticii, hepaticii, gripatii, fireste ca legea ar trebui sa le interzica acestor inapti sa puna mana pe volan si sa apese pe pedala.

N-am citit insa nicaieri ca bolnavii ar fi principala cauza a catastrofelor rutiere. Dimpotriva, in fruntea listei sunt alcoolicii si cei care circula fara permis.

Nu vedem padurea, din cauza copacilor

Am citit insa in presa centrala, cateva din alte cauze ale accidentelor de circulatie, petrecute in prima parte a anului 2011, asa cum sunt ele evidentiate la politie:

"...viteza, in special neadaptata la conditiile de drum sau trafic (1.095 de accidente), traversarea neregulamentara de catre pietoni (1.019 accidente), neacordarea de prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar, neacordarea de prioritate vehiculelor si conducerea imprudenta".

Nu prea vad cum viteza neadaptata ar fi direct legata de ochelarii soferului, pietonul care travereaza alandala ar depinde de plamanii sau ficatul lui, neacordarea prioritatii ar fi o consecinta a defectiunii de ordinul "nas, gat si urechi" sau imprudenta conducerii s-ar datora reumatismului.

Totusi, delegatul politiei nu zice nicodata "lasati, ca asta e problema mea", ci dimpotriva, lasa de inteles ca verificarea sanatatii soferilor va aduce fericirea pe sosele.

Sigur, unui inapt nu i se poate acorda permis, sigur nu strica preventiv, un control medical din cand in cand, dar daca pretindem ca aici sta cheia catastrofelor de pe soselele patriei, inseamna ca nu ne place sa vedem padurea, din cauza copacilor din fata ei.

In Franta, nu este altfel decat la noi

Am in fata lista principalelor cauze ale accidentelor identificate in Franta, asa cum au fost recent publicate pe portalul Preventionroutiere. Cauzele nu dau vina pe sanatatea soferilor:

1. Conducerea sub influenta alcoolului. Acestei cauzei i se datoreaza 30,8% din decesele provocate pe soselele Frantei.

2. Viteza excesiva. Statistica estimeaza ca limitarea vitezei ar fi putut reduce numarul celor decedati cu 18%. Politia a aplicat amenzi astfel: 27% pe sosele neaglomerate, 43% pe cele aglomerate, iar 30% pe drumuri comunale.

3. Lipsa centurei de siguranta. Aceasta a fost cauza a 22% din decesele provocate de accidentele rutiere.

4. Folosirea telefonului mobil la volan. Circa 8% din automobilisti au avut accidente neletale, dar grave, datorate telefonului mobil.

5. Prezenta unui obstacol neasteptat in drum: stalp sau pom, vehicol stationat si nesemnalizat, perete, burdura, groapa. Unei asemenea situatii, i se datoreaza 37,7% din decese.

6. Oboseala la volan a determinat 8% din decesele pe drumuri obisnuite si 18% pe autostrazi.

7. Conducerea fara permis, sau cu permisul expirat. Acestei cauze i se datoreaza 4% din decesele pe sosele.

Circulatia e problema politiei.

Notez faptul ca procentele nu trebuie insumate aritmetic, intrucat unele accidente pot fi provocate simultan de doua sau mai multe cauze. De exemplu: un sofer baut si fara premis a intrat intr-un stalp, in timp ce vorbea la telefon si nu purta centura.

Nici in Franta, nici la noi, bagheta magica a circulatiei nu e in mana doctorului. Este numa in a politistului.

Degeaba chemam oftalmologul sa explice cum scapam de accidente, cand nu el ia spaga pentru eliberarea de permise in baza prieteniei, asa cum se pare ca a beneficiat chiar si un primar, cu dosarul ramas in coada de peste.

Astept cu nerabdare o emisiune televizata, numai cu politisti si cu juristi, ca sa nu li se para lor ca o asemenea chestiune de viata si de moarte o rezolva in fata telespectatorilor, impartind-o juma-juma cu medicul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, țara în care se moare pe capete în accidente rutiere. Cea mai mare rată a deceselor din UE
România, țara în care se moare pe capete în accidente rutiere. Cea mai mare rată a deceselor din UE
Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a crescut cu 4% în 2022, comparativ cu 2021, iar cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#accidente rutiere, #soferi accident rutier, #Serban Huidu accident rutier , #soferi