Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fara permis auto de la 16 ani - sondaj Ziare.com

Marti, 16 Iunie 2015, ora 10:15
4965 citiri
Fara permis auto de la 16 ani - sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva Ziare.com

Tinerii nu ar trebui sa obtina permis auto de la varsta de 16 ani, sustin cititorii Ziare.com care au participat la un sondaj pe aceasta tema.

Consultarea a avut loc in perioada 6-12 iunie si la ea au participat 3.660 de persoane. 3.202 dintre acestea (87,49%) au spus ca nu sunt de acord ca permisul de conducere sa fie obtinut de la varsta de 16 ani. Doar 384 dintre cititorii Ziare.com care au participat la sondaj (10,49%) au spus ca sunt de acord, iar 74 de persoane (2,02%) au bifat ca nu ii intereseaza subiectul.

Adolescenti de 16 ani la volan? Sunt suficient de maturi sa conduca o masina?- sondaj Ziare.com

Deputatul PMP Petru Movila propune ca tinerii sa urce la volan de la 16 ani, dupa modelul american, afirmand ca sunt multi adolescenti care la aceasta varsta sunt mult mai maturi si mai responsabili decat multi adulti.

"Sunt oameni care ar trebui sa vada realitatea din jur. Sunt tineri care la 16 ani isi intretin familiile, sunt tineri care la 16 ani sunt mai maturi si mai responsabili decat multi adulti. Deci noi nu putem generaliza o categorie ca sunt toti la fel.

Noi nu trebuie sa generalizam ca avem o generatie de tineri in Romania, incapabili si iresponsabili. Sunt copii care la 14-16 ani muncesc si isi intretin familia", a declarat deputatul pentru Ziare.com.

Proiecul de lege in acest sens nu a fost inca depus. Momentan se afla in dezbatere publica, iar Petru Movila spera ca pana la 1 septembrie, dupa mai multe consultari, sa gaseasca o forma convenabila pentru toata lumea.

Potrivit proiectului, in linii mari, tinerii de 16 ani care vor sa obtina permis auto vor sustine evaluari identice cu cele pe care le sustin cei de 18 ani, afirma deputatul. In schimb, pentru ei ar putea exista unele restrictii: sa se circule doar intr-un anumit interval orar, sa nu se circule pe drumuri europene, limitari de viteza corespunzatoare.

De asemenea, Petru Movila propune ca tinerii care obtin carnetul de conducere la 16 ani sa circule cu insotitor, iar daca incalca legea, permisul sa nu le fie suspendat, ci sa le fie anulat pana la varsta de 18 ani.

Atat psihologii, cat si instructorii auto chestionati de Ziare.com pe aceasta tema au spus ca nu sunt de acord cu proiectul lui Petru Movila, afirmand ca la 16 ani tinerii nu sunt suficient de maturi astfel incat sa constientizeze ce responsabilitate isi asuma.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#permis auto 16 ani, #carnet conducere 16 ani, #proiect Petru Movila permis auto , #soferi