MAI: Noutatile din ultima varianta a proiectului de legislatie rutiera

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 22:09
2849 citiri
MAI: Noutatile din ultima varianta a proiectului de legislatie rutiera

Soferii care nu achita amenda in termen de 30 de zile de la intocmirea procesului-verbal vor fi informati de Politia Rutiera ca li se va suspenda permisul de conducere.

Suspendarea propriu-zisa se va face dupa alte 15 zile din momentul in care se va face comunicarea de catre oamenii legii, prevede proiectul de lege care modifica si completeaza ordonanta privind circulatia pe drumurile publice.

" (1) In situatia in care nu se face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate persoanei in calitate de conducator de autovehicul sau tramvai ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii procesului verbal, politia rutiera initiaza procedura de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

(2) In termen de 5 zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (1) seful politiei rutiere judetene sau a municipiul Bucuresti, din care face parte agentul constatator, dispune suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie, ca urmare neachitarii amenzii contraventionale. Dispozitia de suspendare se comunica titularului permisului de conducere.

(3) Suspendarea produce efecte la implinirea termenului de 15 zile de la data comunicarii dispozitiei prevazute la alin. (2) pentru contravenientii care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, respectiv la implinirea termenului de 60 de zile pentru contravenientii care au domiciliul in alt stat, in masura in care nu se face dovada achitarii amenzii. Comunicarea dispozitiei in afara teritoriului Romaniei se face exclusiv prin posta", prevede proiectul actului normativ afisat pe site-ul MAI.

Totodata, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie inceteaza la data la care soferul plateste amenda si in conditiile in care prezinta dovada achitarii sanctiunii contraventionale la orice sediu al Serviciului Politiei Rutiere.

Soferii depistati la volan cu o alcoolemie mai mare de 0,50 g/l alcool pur in sange risca 5 ani de inchisoare

De asemenea, soferii depistati in stare de ebrietate la volan, avand o alcoolemie de peste 0,50 g/l alcool pur in sange, risca pedeapsa cu inchisoarea de la unu la cinci ani, potrivit reglementarilor din proiectul de lege care modifica si completeaza ordonanta privind circulatia pe drumurile publice.

"Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,50 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani", informeaza Ministerul Afacerilor Interne.

Totodata, conform noului proiect de lege, soferii nu au voie sa conduca autoturisme daca au o alcoolemie mai mare de 0,20 g/l alcool pur in sange (peste 0,15 mg/l alcool pur in aerul expirat).

"Se interzice conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de catre o persoana aflata sub influenta substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora sau sub influenta bauturilor alcoolice cu o imbibatie alcoolica de peste 0,15 mg/l alcool pur in aerul expirat, respectiv 0,20 g/l alcool pur in sange", stipuleaza actul normativ.

De asemenea, soferii trebuie sa se supuna recoltarii probelor biologice daca, in urma verificarii cu aparatul etilotest, alcoolemia depaseste 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat.

"Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere, testata cu un mijloc tehnic certificat si depistata ca avand o concentratie de peste 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat, este obligata sa se supuna recoltarii mostrelor biologice, in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange", prevede proiectul de lege.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, transmis Parlamentului in procedura de urgenta.

Adoptarea Ordonantei privind noul Cod rutier a fost amanata in ultimele doua sedinte de guvern, din data de 2 si 9 octombrie, din cauza faptului ca trebuia discutata problema crearii contului unic unde se vor colecta amenzile platite, cont care este realizat cu ajutorul unui soft ce sincronizeaza procesele-verbale intocmite de politistii rutieri cu amenzile platite catre Ministerul de Finante.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#permis suspendat plata amenda, #pedeapsa alcoolemie, #noi prevederi Cod Rutier , #soferi