Ziare.com

Spaga fabuloasa incasata de seful gruparii "fabrica de permise auto": peste 20.000 de euro intr-o singura zi

Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 13:11

   

Spaga fabuloasa incasata de seful gruparii "fabrica de permise auto": peste 20.000 de euro intr-o singura zi
Procurorii DNA au retinut 14 persoane in trei cauze legate de dosarul fabricii de permise auto de la Suceava. Printre ei se afla ofiterul DGA Mihai Martin, dar si Radu Obreja, seful de la Permise si Inmatriculari.

Reteaua era insa mai mare, astfel ca procurorii DNA au decis si retinerea altor politisti, a unor instructori auto dar si a altor persoane care se ocupau cu traficul de influenta.

"In cele trei cauze mentionate in comunicatele anterioare, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu datele de 26 si 27 noiembrie 2020, a unui numar de 14 inculpati in legatura cu presupusa fraudare a examenelor de obtinere a permiselor de conducere si inmatricularea autoturismelor.

OBREJA RADU IONUT, sef al Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinari din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat (2 fapte),
- folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- luare de mita (4 fapte),
- dare de mita,
- spalare a banilor,

MARTIN MIHAIL, de ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Suceava, pentru comiterea infractiunilor de:
- folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata,
- favorizarea faptuitorului,
- luare de mita,
- acces ilegal la un sistem informatic,

BLINDU CRISTIAN, ofiter de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere si Examinari, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- spalare a banilor,

BUTNARIU PAUL ALEXANDRU, personal contractul in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- luare de mita (2 fapte),

MACOVICIUC NICOLAE-CEZAR, agent de politie si examinator in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere si Examinari, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- spalare a banilor,

MIHAIESCU IULIAN-FLORIN, agent de politie si examinator in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere si Examinari, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- luare de mita (2 fapte)
- spalare a banilor,

MIHAIESCU LEON-IONUT, agent de politie si examinator in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere si Examinari, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- luare de mita (2 fapte),

PASCAL ANAMARIA, agent de politie si examinator in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, Compartimentul regim permise de Conducere si Examinari, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- luare de mita,

PERIJOC GHEORGHE IONEL, agent de politie in cadrul M.A.I. - Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat (2 fapte),
- complicitate la luare de mita (6 fapte),

Persoana fizica, instructor auto autorizat si administrator al unei scoli de soferi, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- complicitate la luare de mita (3 fapte),

Persoana fizica, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat (2 fapte),
- complicitate la luare de mita (5 fapte),

Persoana fizica, instructor auto autorizat, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat (2 fapte),
- complicitate la luare de mita (2 fapte),

Persoana fizica, pentru comiterea a doua infractiuni de spalare a banilor,

Persoana fizica, pentru comiterea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- complicitate la luare de mita", se arata in comunicatul DNA.

Spagile de la permise

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauze, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Asa cum am aratat anterior, in perioada 2018 - 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi functionat o grupare infractionala condusa de inculpatul Obreja Radu Ionut, in calitatea mentionata mai sus, in care, alaturi de politisti si functionari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto si angajati ai Registrului Auto Roman (R.A.R.). Gruparea, structurata pe mai multe paliere, ar fi actionat in scopul obtinerii de sume de bani in legatura cu fraudarea examenelor practice pentru obtinerea permiselor de conducere si in legatura cu inmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidatilor s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse intre 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretica.
La inmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fara programare, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum si inmatricularea provizorie si definitiva a autoturismelor.

Cum facea seful de la permise 20.000 de euro pe zi

O situatie speciala este cea a inculpatului Obreja Radu-Ionut, persoana care, in anumite zile, in functie de numarul de candidati care fraudau proba teoretica, putea incasa cu titlu de mita peste 20.000 euro.

In marea majoritate a situatiilor, sumele de bani primite cu titlu de mita erau predate in cursul aceleiasi zile unei persoane de incredere din anturajul acestuia (inculpat in cauza), responsabil cu "albirea banilor". Concret, pentru a ascunde natura ilicita a sumelor de bani obtinute cu titlu de mita, persoana respectiva fie achizitiona diverse imobile al caror proprietar era in fapt inculpatul Obreja Radu-Ionut fie transforma sumele de bani in valuta convertibila pe piata neagra a schimbului ilegal de valuta.

Ce legatura avea ofiterul DGA cu fabrica de permise

Inculpatul Martin Mihail, in calitate de ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Suceava, ar fi asigurat protectie juridica activitatii infractionale de coruptie derulata la nivelul serviciului de permise (SPCRPCIV) Suceava, structura al carei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionut. Protectia juridica, asigurata de ofiterul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat in divulgarea, fara drept, a unor informatii la care avusese acces in virtutea atributiilor, informatii menite sa il favorizeze pe Obreja Radu Ionut, seful Compartimentului permise Suceava si pe complicii sai.

Concret:
- l-ar fi informat pe seful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire intr-un dosar penal in care acesta din urma era vizat de procurorii anticoruptie.
- i-ar fi oferit date despre pregatirea unei actiuni de constatare in flagrant a unei infractiuni de coruptie,
- l-ar fi informat despre autorizarea unor masuri de supraveghere tehnica si stadiul cercetarilor intr-un dosar penal in care seful Compartimentului permise si complicii sai erau vizati de procurorii anticoruptie
- i-ar fi transmis informatii legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, ce continea date concrete despre comiterea unor activitati infractionale coruptie in legatura cu obtinerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informatii ar fi modificat conduita persoanei denuntate, ceea ce a ingreunat tragerea la raspundere.

La data de 18 august 2020, ofiterul de politie Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la seful Compartimentului permise Obreja Radu Ionut, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi si primit autoturismul, cu titlu gratuit, in schimbul omisiunii sesizarii din oficiu si furnizarea unor informatii nedestinate publicitatii cunoscute in virtutea atributiilor de serviciu. Conduita ofiterului l-ar fi pus la adapost pe seful compartimentului permise si pe complicii sai de o eventuala raspundere penala pentru activitatea infractionala de coruptie desfasurata in legatura cu permiselor de conducere.

Tuturor inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 27 noiembrie 2020, cei 14 inculpati urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza se mai desfasoara acte de urmarire penala fata de un numar de 18 persoane.

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

Citeste si:

Cine este politistul suspectat c-a protejat de sus "fabrica de permise auto": Era cunoscut in Suceava drept "Corrado Cattani"

Cum functiona "fabrica de permise" de la Suceava. "Simpla mentionare a numelui unui candidat presupunea ca urma sa dea mita"

Prima retinere in ancheta DNA de la Suceava. Activitatea Serviciului de Permise si Inmatriculari, suspendata si vineri

Ofiterul DGA, suspectat ca a acoperit ilegalitatile "fabricii de permise auto" din Suceava, a fost retinut de procurori

FOTO "Prada" ridicata de DNA la perchezitiile din dosarul "fabricii de permise" din Suceava: Bani, bijuterii, ceasuri scumpe si masini de lux

Ofiter DGA, suspectat ca a acoperit ilegalitatile "fabricii de permise auto" din Suceava: "A mai activat si la alte structuri importante ale politiei"

VIDEO Un milion de euro gasiti la politistii si functionarii implicati in "fabrica de permise auto" din Suceava. Banii erau aruncati in ligheane si galeti sau ascunsi in pereti

Zeci de perchezitii la Suceava. Vizata este "asociatia familiala" de politisti si functionari publici care elibereaza permise auto si inmatriculeaza masini
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14662 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

se confiscă toate imobilele si sumele ilicite

plus amenda care să dubleze sumele,
sau se mușamalizează iar totul prin justiția coruptă
a republicii mafiote "romanika lor"?

"aiasta este intrebarea", vorba regretatului sucevean Ștefan-voievod.

 

Cu permisele alea de conducere obținute prin șpagă ce se intamplă?

Posesorii lor continua sa pericliteze siguranța traficului?
Acum cred ca ințelege oricine de ce Rromania este in top la accidente de circulație: permise date pe șpagă ageamiilor si handicapaților, plus alcool, plus droguri, plus prostie crasă, iată cocktailul perfect.

 

Moartea pe sosele

Drumuri proaste si soferi ***, cu permise luate pe spaga. La care se mai adauga cresterea uriasa a numarului de masini printr-o lege ticaloasa idioata data de regimul lui Dragnea.
Daca se taraganeaza sau se musamalizeaza si condamnarea acestor criminali, atunci se adauga inca un element criminal la amestecul vinovat de moartea pe sosele.

Spaga fabuloasa este urmata de un spagat fabulos la coada la

spalat... Daddy Draknea, expert, ii asteapta cu flexul in mana si cu ranjetil pe buze :)))

 

Flutur la puscarie. Sa nu stie ce se intimpla? Este o molie

PNL-ista. Cind a ascuns 5 zile pandemia, ca cei din China. 2 ani si sa nu stii nimic? Daravela este cu ochii la luna. Un subinginer cu studii juridice la fac din Lugos. Recunoscuta in toata lumea.

Domne, ie clar, ăstia nu mai merită posturi in melitie

Ca atare, să fie pensionati imediat.
Cu pensii speciale, of course ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor