Spionaj economic in Romania: Cine vrea sa fure informatii despre resurse de miliarde de dolari?

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 12:48
8405 citiri
Spionaj economic in Romania: Cine vrea sa fure informatii despre resurse de miliarde de dolari?
Foto: Arhiva

Companii private sau chiar structuri oficiale ale altor state ar putea fi interesate de obtinerea unor informatii confidentiale privind zacamintele din Romania, care, pe langa cupru, includ si metale rare, vitale pentru industria tehnologica si nu numai, mai ales ca, potrivit analistilor, ne aflam intr-un razboi economic pentru resurse minerale, la nivel mondial.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) efectueaza cercetari fata un grup format din rusi si romani, suspectat de spionaj economic.

Angajati ai societatii IPROMIN Bucuresti ar fi divulgat catre oameni de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate cu privire la zacamintele de cupru din zona Moldova Noua si metale rare din mina Suvorov, judetul Caras Severin.

Retea de spionaj economic in favoarea Rusiei, prinsa la Bucuresti

Totusi, directorul executiv al Ipromin, Gabriel Neamtu, sustine ca nu exista metale rare in regiune si ca toate informatiile sunt publice, detinute de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM). "Zacamantul Moldova Noua detine zacamant cuprifer, nu exista metale rare in zacamant. Operam cu documente clasificate secret de serviciu", a explicat Neamtu.

El a adaugat ca nu are legaturi cu rusii, purtand discutii cu o firma romaneasca. "Rusii nu au fost aici. Exista investitor roman, care vrea sa investeasca si a luat licenta. Este interesat sa faca o investitie privind zacamantul cuprifer", a precizat seful Ipromin.

In plus, Neamtu sustine ca nu se face o ancheta, in acest moment, la Ipromin si ca nu exista nici evaluari la zi asupra rezervelor si resurselor, ci doar despre terenurile poluate de exploatarea precedenta.

Operatiunile de spionaj economic, frecvente in intreaga lume

Potrivit analistului Ionel Blanculescu, astfel de operatiuni de spionaj sunt larg raspandite, existand un adevarat razboi economic la nivel mondial.

"Intreaga lume se afla intr-un razboi economic care se desfasoara pe toate fronturile. Razboiul clasic a fost inlocuit de razboiul economic: lupta pentru resurse minerale", a spus analistul pentru Ziare.com.

Acesta a precizat ca informatiile astfel obtinute pot fi utilizate in cadrul unor proceduri de achizitii.

"In baza legii sigurantei nationale si a altor legi speciale din Romania tot ce este legat de resursele minerale ale subsolului reprezinta informatie clasificata. Cu astfel de informatii poti participa la diverse proceduri de privatizare sau de achizitii publice", a explicat analistul.

Potrivit spuselor sale, faptul ca SRI si DIICOT au reusit sa descopere aceasta retea este laudabil, intrucat "serviciile de spionaj sunt extrem de eficiente".

"Acest lucru ne arata ca Romania este o tara dorita si ca am putea noi sa utilizam aceste resurse intr-un mod mai inteligent", a adaugat Blanculescu.

Valentin Ionescu, fost ministru al privatizarii, considera ca in Rusia exista un interes puternic pentru resursele romanesti si se doreste anihilarea oricari politici care contravine intereselor rusesti.

"Pe rusi ii intereseaza foarte mult tot ce este legat sectorul energetic si care ar putea sa constituie un pericol pentru ei. Romania are o politica ce contravine intereselor rusesti si probabil ca rusii vor sa obtina mai multe informatii in asa fel incat sa isi construiasa o politica foarte agresiva pentru a putea zadarnici orice actiune politica romaneasca, sa o anilhileze daca e contrara intereselor rusesti", a spus Ionescu pentru Ziare.com.

Vicepresedintele PNL, Relu Fenechiu, saluta identificarea retelei de spionaj, care reprezinta un pericol pentru siguranta nationala.

"E interesant pentru ca de regula acest tip de incident se reglementeaza in spatele usilor inchise, este chiar o premiera faptul ca cercetarea se desfasoara public.

Eu salut faptul ca serviciile secrete ale Romaniei se ocupa si de astfel de lucuri, pentru ca sunt foarte importante, si faptul ca s-a identificat o astfel de retea, pentru ca ea reprezinta un pericol pentru siguranta nationala", a spus Fenechiu pentru Ziare.com.

Ce masuri pot fi luate?

Mircea Ursache, fost presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), considera ca atat timp cat managementul privat va fi politic, cu membri ai Consiliilor de Administratie numiti de minister, vor exista probleme de genul coruptiei si spionajului.

"Sa schimbam administratorii numai cu cei care sunt autorizati, fara rude, prieteni, mesageri politici. Sa indepartam zona economiei de zona fierbinte politica", a spus Ursache la Digi 24.

El a recomandat sa fie declansate verificari la toate institutiile statului, in special la cele care detin zacaminte.

"Din cate cate stiu eu, exista un dosar pe rol cu privire la un transfer de informatii de pe vremea unui fost ministru al Economiei, cu un cetatean bulgar. Si aici exista foarte putine informatii. Da senzatia ca este o lancezeala in analiza unui caz, care, altfel, este foarte grav pentru economie.

Acolo aveau nevoie de informatii, si-au pus in miscare un sistem ca sa le obtina, au fost la un pas sa si reuseasca, nu vad de ce sa ne asteptam la ceva din partea reprezentatilor economici, ca sa nu spun politici", a mai spus Ursache.

Potrivit acestuia, cat timp nu vom avea o singura institutie care sa administreze, vom avea si o sursa de coruptie, "pentru ca ministerele se uita cum sa aranjeze ordinea in companiile din subordine."

Sorin Gaman, directorul Directiei de Resurse Minerale, spune ca Ipromin ar fi detinut informatii confidentiale, dar trebuie sa se supuna legii privind secretele de stat.

"Detinatorii datelor centralizate este ANRM. Fiecare societate miniera are anumite date fix pentru societatea respectiva, clasificate in baza acelorasi legi, care le secretizeaza. Au acces doar persoanele cu autorizate, certificatele pot fi facute prin ordin. Autorizarile se dau persoanelor care trebuie sa manipuleze asemenea date din institutele de proiectare, ministere", a explicat Gaman.

Acesta a adaugat ca firmele care ar obtine astfel de informatii nu le-ar putea utiliza decat in cazul in care ar fi implicate intr-un proces de privatizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#spionaj economic Bucuresti rusi, #spioni rezerve cupru , #spionaj economic