67 de spitale vor fi reprofilate

Joi, 31 Martie 2011, ora 22:24
2177 citiri
67 de spitale vor fi reprofilate

67 de spitale vor fi reprofilate si nu vor mai putea incheia, din 1 aprilie, contracte cu casele de asigurari de sanatate, potrivit unei hotarari de Guvern aprobate joi de Executiv, in urma unei analize efectuate de Ministerul Sanatatii.

Conform analizei, din cele 67 de unitati sanitare, 41 au o singura linie de garda, 15 unitati nu au linie de garda si doar o singura unitate (Comanesti) are doua linii de garda, nerespectandu-se astfel criteriul de asigurare a continuitatii asistentei medicale permanente pentru bolnavi si cel de clasificare a spitalelor. Alte 10 spitale asigura asistenta medicala pentru bolnavii cronici si nu necesita linie de garda.

"Exista unitati care functioneaza cu personal medical insuficient. Spre exemplu, exista spitale cu un singur medic angajat (Spitalul de Boli Cronice de la Mozaceni, Preventoriul TBC Gornesti, Preventoriul TBC de la Poiana Tapului), sau cu doi medici (Spitalul de Boli Cronice de la Rucar). Toate unitatile sanitare au locatia la mai putin de 45-50 de kilometri de unitati sanitare clinice din resedinte de judet, ca urmare nici criteriul de distanta nu este respectat", precizeaza reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Personalul sanitar din cele 67 unitati sanitare, respectiv 670 de medici si 2.043 de asistenti medicali, va fi preluat in cadrul caminelor pentru varstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeasi specialitate.

In localitatile Ocna Mures (Alba), Santana (Arad), Mozaceni (Arges), Trusesti (Bistita Nasaud), Mociu (Cluj) si Solca (Suceava), vor fi redistribuite, pentru cel putin trei luni de zile, 24 de ore din 24, sase echipaje de urgenta, pentru a asigura interventiile. In aceste zone nu exista statii de de ambulanta sau statii SMURD pentru a asigura asistenta medicala de urgenta, mai spun reprezentantii Ministerului Sanatatii.

De asemenea, sunt sase centre de primiri urgente in spitalele din localitatile Targu Frumos (judetul Iasi), Santana (Arad), Titu (Dambovita), Sarmasu (Mures), Bicaz (Nemat) si Buzias (Timis), unde Ministerul Sanatatii analizeaza posibilitatea preluarii finantarii, astfel incat sa fie continuata activitatea medicala in aceste centre.

Guvernul a aprobat, tot joi, hotararea de desfiintare a unitatilor sanitare pentru care autoritatile locale au optat pentru accesarea programului Dezvoltarea retelei de camine pentru persoane varstnice. Este vorba despre Spitalul Comunal Vintila Voda (judetul Buzau), Spitalul de Boli Cronice Bocsa (Caras Severin), Spitalul Orasenesc Roznov( Neamt), Spitalul de Boli Cronice Cehu Silvaniei ( Salaj), Centrul de Sanatate Cervenia ( Teleorman), Centrul de Sanatate Furculesti (Teleorman) si Spitalul de Cronici Dr. I.T. Nicolescu Tutova ( Vaslui). Incepand din 1 aprilie, aceste unitati vor fi finantate de Ministerul Muncii, in cadrul noului program.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...
Comentarii
Cob
rank 5
Nu-i problema mare. Sindicatele au bani sa finanteze casele de batrani(pensionari).