Ziare.com

Ancheta din Sanatate a pornit de la o plangere a spitalelor private care acuza Guvernul Ponta de discriminare

Marti, 09 August 2016, ora 12:15

   

Ancheta din Sanatate a pornit de la o plangere a spitalelor private care acuza Guvernul Ponta de discriminare
Modul in care Guvernul a majorat salariile medicilor de la stat a reprezentant o "discriminare grava" a sectorului privat de sanatate, deoarece au fost marite valorile serviciilor medicale doar pentru spitalele de stat, a precizat, marti, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), care a facut sesizarea de la care a pornit investigatia Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei a demarat o investigatie la Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Ministerul Finantelor, privind modul in care salariile angajatilor din sistemul public de sanatate au fost anul trecut majorate cu 25%, pe baza unor suspiciuni ca mecanismul financiar la care a recurs Guvernul a discriminat spitalele si clinicile private din Romania.

"PALMED a inregistrat la Consiliul Concurentei (...) o sesizare cu referire la noile prevederi introduse prin HG nr.791/2015, art.20, pentru punerea in aplicare a ordonantei de urgenta a Guvernului nr.35/2015 care, in opinia PALMED, instituie masuri discriminatorii, de favorizare a unitatilor sanitare publice, in detrimentul celor private", a precizat patronatul, intr-un comunicat.

Patronatul spitalelor private aduce mai multe argumente pentru care considera ca mecanismul la care a recurs anul trecut Guvernul Ponta pentru majorarea salariilor din sanatate a fost unul ilegal.

Astfel, "prevederea mentionata implica, practic, majorarea valorii serviciilor medicale decontate exclusiv de catre spitalele publice, fara ca majorarea sa fie aplicabila in conditii echivalente si spitalelor private, pentru furnizarea acelorasi servicii medicale decontate din FNUASS", mentioneaza patronatul.

Guvernul a majorat, de la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul public de sanatate cu 25%, insa banii nu au provenit direct de la buget, ci a fost creat un mecanism special cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Mai exact, majorarea salariilor a fost finantata prin cresterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sanatate de catre CNAS, ceea ce creeaza o discriminare fata de furnizorii privati de servicii de sanatate, potrivit unor opinii din sistem.

"Consideram ca instructiunea de a deconta aceleasi servicii medicale la valori care au la baza indici de calcul diferiti, exclusiv prin raportarea la caracterul de spital public, reprezinta o grava discriminare a unitatilor sanitare private", se mai arata in comunicatul PALMED.

Patronatul considera ca, prin aplicarea majorarii doar la personalul din spitalele publice, Guvernul nu a rezolvat problema salarizarii personalului din sistemul de sanatate, pentru ca a exclus alti furnizori de servicii medicale, precum medicii de familie sau medicii de specialitate, care nu lucreaza in spitale de stat.

PALMED acuza o masura electorala

"Din punctul nostru de vedere, s-a vrut si s-a implementat o masura strict electorala, fara a se tine seama de nicio fundamentare economica si fara a tine cont de complexitatea sistemului sanitar romanesc", mai arata PALMED.

Luni, Consiliul Concurentei a dezvaluit ca ancheteaza mai multe institutii in legatura cu modul in care s-a realizat majorarea salariilor angajatilor din sectorul public de sanatate, de la 1 octombrie 2015.

Afla si reactia sindicatelor din Sanatate pe acest subiect, dar si cum se justifica CNAS.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1762 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ceva e putred in sistemul public de sanatate: daca e public, nu e

privat... Spitalele private nu au ce cauta in sistemul public: sa-si faca case de sanatate private, cine vrea poate sa se asigure privat la casa de sanatate privata care-i place si sa-si deconteze pe aceasta cale serviciile medicale... daca e asigurat la casa de statsi se trateaza la priva, statul sa deconteze aceleasi sume pentru acleasi servicii, nici mai mult, nici mai putin... dar ca astia din privat sa aiba nerusinarea sa potesteze la masurile luate de guvern pentru majorarea salariilor personalului din spitalele de stat, asta mi se pare de o obraznicie fara seaman...

 

Dac mai cititi o data fraza din articol redata mai jos poate

chiar intelegeti de la ce a pornit reclamatia:
"majorarea salariilor a fost finantata prin cresterea tarifelor pentru serviciile medicale decontate sistemului public de sanatate de catre CNAS, ceea ce creeaza o discriminare fata de furnizorii privati de servicii de sanatate"

asa cum au avut bani sa-si faca spitale particuare

sa fac bine si sa-si faca si casele lor de sanatate. Nu e bine sa se amestece sectorul public cu cel privat. In principiu sunt concurenti, in momentul in care aceste sisteme se amesteca se fac tot felul e potlogarii. Trebuie separate complet.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor