Manager de spital cu pacienti COVID-19: La ATI, am fost in situatii disperate, cand aveam toate paturile ocupate. Facem un apel disperat catre corpul medicilor de familie

Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 16:19
2263 citiri
Manager de spital cu pacienti COVID-19: La ATI, am fost in situatii disperate, cand aveam toate paturile ocupate. Facem un apel disperat catre corpul medicilor de familie
Managerul Claudiu Dumitrescu

Managerul Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste, Claudiu Dumitrescu, face un "apel disperat" la medicii de familie sa fie alaturi de cei din spital in tratarea cazurilor de COVID-19 si la populatie sa respecte masurile de prevenire a imbolnavirii din cauza noului coronavirus. El relateaza ca "pleci deprimat dupa ce vizitezi 10-15 pacienti si vezi suferinta si teama prin care trec".

"Ce vad la televizor este foarte putin fata de ce vezi in realitate. (...) Credeti-ma ca pleci deprimat dupa ce vizitezi 10-15 pacienti si vezi suferinta si teama prin care trec, inchisi in acele saloane in acele cladiri din care nu pot sa iasa si asteptand momentul izbavitor, momentul vindecarii", sustine managerul unitatii sanitare. Acesta povesteste ca el si colegii sai au fost in "situatii disperate" cand trebuia sa mai gaseasca un loc pentru un pacient care avea nevoie de ajutor ca sa respire.

"Sunt ore care ne macina si ne epuizeaza. Ne este teama si noua, corpului medical, pentru ce momente vor urma in iarna urmatoare", spune Dumitrescu.

"Este un semnal de alarma pe care il tragem din urmatoarele motive: numarul de pacienti a fost din ce in ce mai mare in fiecare zi. Asta nu tine de noi, nu spitalul creeaza aceasta problema, desi noi, spitalele, suntem folosite ca paratrasnet al societatii, lucru pe care nu il vom putea indeparta nici in urmatoarea perioada. Numarul de medici este extrem de limitat si, in plus, au aparut imbolnaviri inerente pentru ca medicii, asistentii, infirmierii care trateaza pacientii COVID-pozitiv in mod inerent se vor imbolnavi. Chiar daca masurile de protectie la spital sunt duse la nivel maxim, imbolnavirile nu vor intarzia sa apara. Stim ca populatia este nemultumita de timpul de asteptare la UPU acest lucru ne preocupa in fiecare zi" a declarat managerul SJU Targoviste, Claudiu Dumitrescu, intr-o conferinta de presa sustinuta online, vineri, alaturi de mai multe cadre medicale din spital.

El sustine ca s-au facut "numeroase modificari" pentru a scadea timpul de asteptare la Unitatea de Primiri Urgente si constata mesaje pline de furie trimise pe Facebook. In acest context, managerul face apel la medicii de familie, de pe de o parte sa fie alaturi de colegii din spitale, iar pe de alta parte la populatie, sa respecte regulile.

"Facem un apel disperat catre corpul medicilor de familie pe care ii rugam sa ne fie aproape in aceste momente. Fara ajutorul dumnealor, pe care il cerem disperati, nu putem sa reusim. Facem apel la populatie sa respecte cu strictete masurile de protectie si de distantare sociala si sa ne inteleaga si pe noi ca suntem alaturi de dumnealor, dar fara unitatea intre cele doua grupari, sa le spun asa, pacienti si corpul medical nu vom reusi. Dupa parerea mea, asta e cheia succesului. De multe ori am vazut pe Facebook, peste 90% din mesaje sunt injuraturi si blesteme. Daca asta reprezinta o usurare pentru pacient, pot sa continue sa le faca, dar credeti-ne ca suntem epuizati" a mai spus managerul de spital.

El spune ca a mers in spital si a discutat cu bolnavii iar la televizor se vede "foarte putin" fata de ce e in realitate. "Ce vad la televizor este foarte putin fata de ce vezi in realitate. (...) Credeti-ma ca pleci deprimat dupa ce vizitezi 10-15 pacienti si vezi suferinta si teama prin care trec, inchisi in acele saloane in acele cladiri din care nu pot sa iasa si asteptand momentul izbavitor, momentul vindecarii si al eliberarii. Situatia extrem de disperata, numarul de locuri la noi la spital e din ce in ce mai mic, ne bucuram pentru fiecare loc liber, pentru fiecare loc la terapie intensiva", a mai afirmat Claudiu Dumitrescu.

Managerul sustine ca unitatea sanitara pe care o conduce are opt locuri pentru terapie intensiva destinate pacientilor infectati cu noul coronavirus si ca medicii au ajuns sa se bucure atunci cand constata ca unul dintre paturi este liber.

"Cand avem sapte ocupate, credeti-ma ca putem sa spunem ca ne bucuram ca mai putem salva inca un pacient. Am fost in situatii disperate de foarte multe ori in aceasta perioada, cand aveam toate paturile ocupate si trebuia sa gasim solutii pentru al noualea sau al zecelea pacient. Credeti-ma, asta reprezinta o epuizare psihica in momentul cand eu, directorul medical, medicul de garda din UPU, din pneumologie trebuie sa luam diverse decizii care sa nu afecteze nici pe cei opt care sunt in paturi la terapie intensiva, nici pe al noualea sau al zecelea care urmeaza sa fie si el ventilat sau macar pus pe o masa speciala ca sa-i asiguram respiratia. Sunt ore care ne macina si ne epuizeaza. Ne este teama si noua, corpului medical, pentru ce momente vor urma in iarna urmatoare", declara medicul.

El a spus ca "solutii de ajutor din alte parti nu exista si nici nu cerem solutii miraculoase" iar "alta solutie nu exista decat sa fim uniti si sa trecem cu totii peste aceasta perioada".

Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
Alertă cu bombă într-un spital din Rusia. Sute de pacienți, printre care și răniți în atacul din Moscova, au fost evacuați FOTO
Alertă cu bombă într-un spital din Rusia. Sute de pacienți, printre care și răniți în atacul din Moscova, au fost evacuați FOTO
Aproximativ 900 pacienţi dintr-un spital din Moscova au fost evacuaţi luni, 25 martie, în urma unei alerte cu bombă, printre cei internaţi acolo numărându-se şi răniţi în urma...
#manager, #spital, #covid, #pandemie, #Dambovita, #dumitrescu , #spitale